Nyhetsarkiv – Matauke og gourmet:
-
Prøv kråkeboller i helgen
Kråkeboller regnes av gourmetkokker som noe av det beste havet har å by på. De piggete delikatessene er på sitt beste om høsten og vinteren – og de skal helst spises rå.
-
- Information
- 21 september 2023
Så store må krabbene være
Høsten er krabbetid, og både dykkere og fridykkere kan plukke så mye de vil av de velsmakende krabatene. Men vet du hva minstemålet er? -
- Information
- 20 september 2023
Vi feirer verdens paelladag
Den 20. september feires verdens paelladag, og da passer det perfekt med en variant med ingredienser dykkere kan skaffe selv. Prøv denne oppskriften med breiflabb, blåskjell, kamskjell og reker! -
- Information
- 19 september 2023
Husk at disse artene er fredet
Det er ikke alle som vet hvilke arter det er lov å fiske eller jakte på. Noen er totalfredet hele året, mens andre kan fanges i visse områder eller til bestemte tider. -
- Information
- 17 september 2023
Husk minstemålet på kamskjell
Selv om kamskjellene gyter i sommerhalvåret er det en svært populær delikatesse som settes pris på av dykkere og fridykkere. Det er bare å ta for seg – men la småskjellene ligge. -
- Information
- 16 september 2023
Krydre høsten med tang og tare
Sjømat er en vinner på middagsbordet, og høsten er kanskje den beste tiden for uv-jakt. Hva med å dra det litt lenger, og sette tang og tare på menyen? -
- Information
- 16 september 2023
Kos deg med krabbe til middag
Mørke kvelder betyr gjerne at det er lett å finne krabbe. De er på sitt beste utover på høsten, og dykkere og fridykkere kan heldigvis plukke så mye de vil. -
- Information
- 15 september 2023
Derfor er krabben best om høsten
I løpet av våren og sommeren spiser taskekrabben seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Det gjør krabbene bedre og mer kjøttfulle om høsten. -
- Information
- 15 september 2023
Gresskarsuppe med kamskjell
Prøv denne smakfulle gresskarsuppen servert med stekt kamskjell! Den er påskegul og lekker, og kan serveres både som forrett og hovedrett. -
- Information
- 09 september 2023
Lyr med purre i kremet saus
Denne middagen lager nærmest seg selv i stekepannen – og lyr er lett å få tak i for uv-jegere. Oppskriften har få ingredienser, men mye smak. -
- Information
- 04 september 2023
Stekt breiflabb i sitrussaus
Breiflabb eller marulk er ofte å finne på menyen hos restauranter. Stekt breiflabb kan serveres med mange gode sauser og passer utmerket når du skal ha gjester. -
- Information
- 02 september 2023
Så stor må fangsten være
Alle som fisker eller driver med undervannsjakt må følge reglene om minstemål. Her får du en oppdatert oversikt over hvor stor fangsten bør være. -
- Information
- 01 september 2023
Lær mer om mat i fjæra
Arne Duinker, sjømatentusiast og forsker ved Havforskningsinstituttet forteller om hvilke arter man finner i fjæra som kan brukes som mat. La deg inspirere! -
- Information
- 28 august 2023
Før mente 80% at det var greit
Å brekke av klørne på levende krabber er forbudt etter dyrevelferdsloven. En undersøkelse fra 2009 viste at 80% av dykkerne mente det var greit den gangen. Hvordan står det til i dag? -
- Information
- 27 august 2023
Havner giftstoffer i sjømaten vår?
Hva er egentlig miljøgifter – og hvilken skade gjør de på fisk, dyr og oss mennesker som spiser fisken? -
- Information
- 26 august 2023
Dumpsterdiving i Indre Oslofjord
Trodde du det bare var McDonalds som gjelder i Oslo? Erik Johan Worsøe Eriksen sanket en håndfull delikatesser i Indre Oslofjord som viser at fjorden er full av spennende sjømat. -
- Information
- 18 august 2023
Bouillabaisse: Havets lapskaus
Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en suppe der man bruker det man har i fangstnettet! -
- Information
- 13 august 2023
Slik bedøver du krabbene
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet. -
- Information
- 10 august 2023
Slik renser og tilbereder du krabbe
Lurer du på hvordan du renser og tilbereder hel krabbe på 1-2-3? Her får du se hvor enkelt det er, steg for steg. -
- Information
- 05 august 2023
Slik damper du blåskjell
Blåskjell er en velsmakende delikatesse, og passer ekstra godt når man kan sitte ute på terrassen og nyte dem i solskinnet. Her får du noen tips til hvordan du kan tilberede dem. -
- Information
- 03 august 2023
Forbudt å brekke av klørne
Det er brudd på dyrevelferdsloven å brekke klørne av krabber, for deretter å kaste dem levende på sjøen igjen. Dette opplyser Mattilsynet på sine hjemmesider. -
- Information
- 28 juli 2023
Bergens kuleste dykkeopplevelse?
Nemo gjentar suksessen fra tidligere i år, og inviterer til en herlig dykketur lørdag 2. september. Bli med på dagstur med M/S Showboat i skjærgården utenfor Bergen! -
- Information
- 23 juli 2023
Har du prøvd torsk under teppe?
Denne enkle og smakfulle gratinerte torskeretten passer fint på lyse sommerkvelder. Den kan også lages med sei eller annen hvitfisk – se hva du klarer å fange! -
- Information
- 23 juli 2023
Må vi spise snegler, sjøpung og tare?
Bare to prosent av det vi spiser kommer fra havet. Når vi trenger mer mat i fremtiden er mulighetene størst til sjøs. -
- Information
- 21 juli 2023
– Ikke riv klørne av krabbene
Forsker Gro van der Meeren mener det er en misforståelse at det ikke er så farlig at krabben mister noen klør og bein. – Den vil sulte og blø i hjel om de kastes på sjøen, sier hun. -
- Information
- 18 juli 2023
Hvorfor bør ikke blåskjell fryses?
Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem bør de dampes først. -
- Information
- 17 juli 2023
Ser du forskjell på østersen?
Flatøstersen er hjemmehørende i Norge, men bestanden er under press – ikke minst fra den invaderende slektningen stillehavsøsters. Slik ser du forskjell på de to artene. -
- Information
- 12 juli 2023
Smørstekte kamskjell med chilisaus
Kamskjell er en delikatesse som egner seg godt som forrett. Plukk med deg noen skjell på neste dykk, og imponer gjestene med kamskjell med sitronsmør og søt chilisaus. -
- Information
- 10 juli 2023
Slik tilbereder du albuesnegl
Albuesneglene er tilbake mange steder, og her viser forsker Anders Jelmert hvordan du kan tilberede dem. -
- Information
- 08 juli 2023
Prøv østers naturell
Østers naturell er en fransk klassiker som gjerne serveres med champagne. Det er først da den særegne smaken kommer til sin rett – og du kan godt bruke stillehavsøsters. -
- Information
- 06 juli 2023
Kan dykkere fange sjøkreps?
Mange dykkere lurer på om de har lov til å fange sjøkreps. Vi har sjekket saken med Fiskeridirektoratet – og de bekrefter at det kan man, også med flasker på ryggen. -
- Information
- 10 juni 2023
Hopp i havet på sjømatens dag!
Sjømatens dag arrangeres den andre lørdagen i juni hvert år, så nå har du en perfekt unnskyldning for å finne frem dykkerutstyret og komme deg i sjøen. -
- Information
- 07 juni 2023
Fridykkerfestival i september
Høstens store begivenhet for fridykkere og UV-jegere er uten tvil Fridykkerfestivalen 2023 på Radøy i slutten av september. Meld deg på i dag! -
- Information
- 30 april 2023
Kan man spise stillehavsøsters?
Mengden av Stillehavsøsters langs kysten øker, og mange lurer på om det er trygt å spise dem. Mattilsynet får mange henvendelser om dette – her er deres svar. -
- Information
- 21 april 2023
Gratis introkurs i uv-jakt
Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Nå tilbyr Frivannsliv et gratis webinar hvor du kan lære mer. -
- Information
- 16 april 2023
Pål ble Månedens Havjeger
Pål Bierman Jørgensen vant Frivannslivs aktivitetskonkurranse Havjegeren i mars. Deltakerne får poeng for forskjellige typer fangst langs hele kysten – inkludert for plastavfall. -
- Information
- 30 mars 2023
Dykk D/S Begonia med nogo attåt
Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. -
- Information
- 29 mars 2023
Slik lager du blåskjell enkelt
Er du glad i blåskjell, men usikker på hvordan du tilbereder dem? Det er så enkelt at alle kan klare det! Arne Duinker fra Havforskningsinstituttet viser deg hvordan i denne videoen. -
- Information
- 23 mars 2023
Gjelder blåskjellvarselet andre skjell?
Mange lurer på når de kan spise skjell, og om blåskjellvarselet også gjelder for stillehavsøsters, o-skjell, hjerteskjell og kamskjell. Ifølge Mattilsynet kan man stort sett spise andre skjell når blåskjellene er trygge. -
- Information
- 18 mars 2023
Har du prøvd å lage tarechips?
Både stortare og fingertare blir deilig sprø og salt etter litt kutting og steking – Arne Duinker viser deg hvordan! -
- Information
- 17 mars 2023
Årets første blåskjellvarsel
Vinteren nærmer seg slutten, og det betyr at algeoppblomstringen allerede er i gang sør i landet. Her kan du se hvor du bør la skjellene ligge i fred den kommende uken. -
- Information
- 15 mars 2023
Kajsa ble Månedens Havjeger
Kajsa Helen Sundelin vant Frivannslivs aktivitetskonkurranse Havjegeren i februar. Deltakerne får poeng for forskjellige typer fangst langs hele kysten – ikke for den største fisken. -
- Information
- 06 mars 2023
Vi feirer fiskens dag
Fiskens dag markeres den 6. mars hvert år. Dette skjer først og fremst i fiskedisken – men vi synes at fiskene feires best ved å ta seg et dykk og lære mer om dem! -
- Information
- 03 mars 2023
Forskernes råd: Spis dem!
Siden 1970-tallet har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av milliarder av kråkeboller. Spiser vi dem kan vi få tareskogen tilbake. -
- Information
- 27 februar 2023
Kan man spise blåskjell om vinteren?
Om vinteren kontrollerer ikke Mattilsynet blåskjellene for algegifter, men det betyr ikke at man må la dem være – det er jo nå de smaker aller best! -
- Information
- 23 oktober 2022
Ikke spis brunmat i Agder
Mattilsynet melder at stikkprøvene fra krabbeskjell i Agder viser diarégift (DSP) under grenseverdien. De gir imidlertid ingen garanti for at alle krabber i området er under faregrensen. -
- Information
- 20 august 2022
Advarer mot giftige blåskjell
Mattilsynets blåskjellvarsel viser rødt for hele Oslofjorden, Sørlandet og Rogaland. På Vestlandet og i Trøndelag er det grønt enkelte steder – sjekk før du sanker skjell. -
- Information
- 06 august 2022
Giftige blåskjell fra Hvaler til Rogaland
Det er for tiden ikke trygt å spise blåskjell fra Oslofjorden eller på Sørlandet, advarer Mattilsynet. Det er algegift i skjellene helt fra Svenskegrensen til sør i Rogaland. -
- Information
- 13 juli 2022
Kamskjellene er friskmeldt
Etter flere uker med rødt varsel på grunn av algegifter er kamskjellene i Øygarden vest for Bergen endelig friskmeldt, og dykkere og fridykkere kan igjen ta for seg av delikatessen. -
- Information
- 04 juni 2022
Slik oppbevarer du blåskjell
Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle. -
- Information
- 19 mai 2022
Kan man sanke blåskjell på torsdager?
Kan man sanke og spise blåskjell for eksempel på en torsdag når Mattilsynet offentliggjorde blåskjellvarselet fredagen i forveien? -
- Information
- 18 april 2022
Er det mindre algegift på dypet?
– Jeg plukker blåskjell når jeg dykker. Gjelder blåskjellvarselet for skjell som lever på ca. 20 meters dyp, eller er det for skjell som lever oppe i strandsonen? -
- Information
- 20 mars 2022
Blåskjellvarselet er i gang for 2022
Mattilsynet varsler om algegifter i blåskjell fra midten av mars til slutten av oktober hvert år, og nå er 2022-sesongen i gang. Her får du vite mer om blåskjellvarselet. -
- Information
- 05 mars 2022
Ta steget fra fridykker til uv-jeger
Frivannsliv tilbyr nå et gratis webinar med helt nytt innhold for deg som vil komme i gang med undervannsjakt, eller se nærmere på aktuelle produkter. -
- Information
- 01 mars 2022
Nå håndheves høstingsforskriften
Den nye høstingsforskriften inneholder regler om hvordan fisket i sjøen skal utøves, slik som maskevidde på for eksempel garn og minstemål på fisk, stengte områder og bifangstregler. -
- Information
- 22 desember 2021
Under vil lagre levende sjømat
Norges Forskningsråd har bevilget finansiering til et innovasjonsprosjekt i regi av restauranten Under. Formålet er å utvikle et konsept for levendelagring av marine arter. -
- Information
- 17 september 2021
NM i UV-foto: Vidvinkel uten dykker
I klasse B i NM i Undervannsfoto konkurrerer fotografene om å ta det beste vidvinkelbildet uten dykker. Her er alle bildene, sammen med juryens kommentarer. -
- Information
- 14 september 2021
Under beholder Michelin-stjernen
Midt under gårsdagens valgvake var det en annen prisutdeling som nok var enda viktige for mange av landets gourmetkokker – det ble nemlig delt ut Michelin-stjerner. -
- Information
- 14 september 2021
Hva er egentlig Omega-3?
I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss. -
- Information
- 13 september 2021
Farlig algegift i kamskjellene
I blåskjellvarselet som gjelder til 17. september 2021 opplyser Mattilsynet at kamskjellene i Øygarden vest for Bergen inneholder svært høye nivåer av algegift. -
- Information
- 02 september 2021
Marmitako de Salmón Noruego
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Pannestekt laks på spansk manér er perfekt når grillværet lar vente på seg. -
- Information
- 25 august 2021
En engelsk klassiker: Fish & chips
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Den erkeengelske smaken av fish & chips kan du fint skape på ditt eget kjøkken. -
- Information
- 21 august 2021
Fortsatt algegift i kamskjellene
Som sist uke advarer Mattilsynet mot å spise kamskjell i Øygarden utenfor Bergen, fordi innholdet av algegift fortsatt er over faregrensen og kan føre til alvorlig sykdom. -
- Information
- 18 august 2021
Toast Skagen fra Sverige
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Sving innom Sverige for en deilig sommersmak med dette rekesmørbrødet. -
- Information
- 11 august 2021
Streetfood: Balik ekmek fra Tyrkia
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Nygrillet makrell gir deg en superdigg og sunn smak av Tyrkia i sommer. -
- Information
- 03 august 2021
Kongekrabbe på vietnamesisk vis
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Med kongekrabbe på vietnamesisk vis får du en kulinarisk opplevelse fra Sørøst-Asia. -
- Information
- 27 juli 2021
Grillet laksekebab med hummus
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Grillet laksekebab fra Sør-Afrika lager du på få minutter på grillen. -
- Information
- 21 juli 2021
Bacalà mantecato fra Italia
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Bacalà mantecato gir deg en delikat smak av Italia – perfekt til sommerens koldtbord! -
- Information
- 14 juli 2021
Grillet ørret på amerikansk vis
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Grillet ørret «American style» gir deg en deilig smak av USA. -
- Information
- 07 juli 2021
Saba sando, japansk makrellsandwich
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Denne makrellsandwichen fra Tokyo har en touch av karri og smaker nydelig! -
- Information
- 30 juni 2021
Hvitfisk Xian fra Kina
De fleste av oss må droppe sommerens ferieplaner til utlandet, men du kan reise jorden rundt med norsk sjømat. Denne retten med ingefær og vårløk gir deg følelsen av både Kina og sommer. -
- Information
- 25 juni 2021
For mye jod er ikke bra
I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss. -
- Information
- 09 juni 2021
Det kan være kvikksølv i sjømat
I Havforskningsinstituttets YouTube-serie «Sjømat for landkrabber» kan du lære mer om stoffer som finnes i sjømat – både næringsstoffer og stoffer vi helst ikke vil ha i oss. -
- Information
- 24 mai 2021
Blåskjellvarsel for 21.–28. mai 2021
Det er tydelig at våren har kommet, for algene blomstrer flere steder langs kysten. Da må man passe på hvor man sanker blåskjell – men det er fortsatt muligheter for et herremåltid. -
- Information
- 21 mai 2021
Få støtte til kreative sjømattiltak
Nærings- og fiskeridepartementet deler ut 3 millioner for å få flere til å spise sjømat. Dette kan være en kjempegod mulighet for dykkesentre og klubber som vil lage et spennende arrangement. -
- Information
- 11 mai 2021
Ny bok om taskekrabben
Krabbe er en like selvfølgelig ingrediens til et skalldyrmåltid som hummer, sjøkreps, reker og blåskjell. Den har vært høyt skattet i hundrevis av år, og selv i dag er forventningene store når teinene settes og trekkes. -
- Information
- 10 april 2021
Gode muligheter for blåskjell i helgen
Blåskjellvarselet er grønt de fleste steder langs kysten, så nå er det bare å fråtse i vei – enten du lager et spennende måltid med barna i fjæra eller et herremåltid med vin og stearinlys hjemme på lørdagskvelden. -
- Information
- 14 mars 2021
Årets første blåskjellvarsel
Mattilsynet varsler om algegifter i blåskjell fra midten av mars til slutten av oktober hvert år, og nå har det første rådet for 2021 kommet: Spis gjerne skjell i sør, men la dem være i nord. -
- Information
- 18 desember 2020
Ikke lov å ta krabbe i Porsangerfjorden
Vi har tidligere skrevet at dykkere har lov til å fange kongekrabbe innerst i Porsangerfjorden. Fiskeridirektoratet påpeker i en e-post at dette ikke er riktig. -
- Information
- 16 desember 2020
Mattilsynet advarer mot å spise fingertare
Undersøkelser viser at fingertare kan inneholde høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet uorganisk arsen. Mattilsynet advarer derfor mot å spise fingertare. -
- Information
- 14 desember 2020
Snart søknadsfrist for turistkvote
Bedrifter over hele landet kan søke Fiskeridirektoratet om adgang til å fangste kongekrabbe i kvoteregulert område i 2021. Søknadsfristen er 6. januar 2021. -
- Information
- 04 oktober 2020
Grønt langs nesten hele kysten
Blåskjellvarselet går mot slutten for i år, men det betyr ikke at skjellene er av dårlig kvalitet – tvert imot: De er på sitt beste utover høsten og vinteren, så det er bare å ta for seg. -
- Information
- 13 september 2020
Blåskjell: Mest grønt, men tre røde områder
Er du på utkikk etter en blåskjellmiddag denne uken? Blåskjellvarselet er grønt de fleste steder langs kysten, men det er noen steder du heller bør ta turen i butikken. -
- Information
- 30 august 2020
Kamskjellene i Øygarden er friskmeldt
Etter to uker med algegift i nærheten av faregrensen, sier Mattilsynet nå at kamskjellene i Øygarden utenfor Bergen igjen er trygge å spise. Bon appétit! -
- Information
- 23 august 2020
Pass på – det er fortsatt algegift i kamskjellene
Som sist uke må man være forsiktig med å spise kamskjell i Bergensområdet. Mattilsynet melder at algegiftene er nær faregrensen i varselet for 21.–28. august 2020. -
- Information
- 16 august 2020
Blåskjellvarsel for 14.–21. august 2020
Hvitvinsdampede blåskjell med brød og aioli er for mange den ultimate sommermaten. Den kommende uken kan du plukke skjell langs store deler av kysten – men noen steder må man legge turen innom butikken. -
- Information
- 14 august 2020
Algegift funnet i kamskjell utenfor Bergen
I blåskjellvarselet for 14.–21. august 2020 informerer Mattilsynet om at kamskjell må spises med måte i Bergen og Øygarden. Årsaken er at algegiftene er nær faregrensen. -
- Information
- 07 august 2020
Selger du fisk og skalldyr privat?
Det er avdekket omfattende ulovlig salg av sjømat på internett. Fritidsfiskere, dykkere og UV-jegere har ikke lov til å omsette fisk og skalldyr med mindre det skjer gjennom et salgslag. -
- Information
- 27 juli 2020
Blåskjell: Grønt over nesten hele landet
Hvis du er på utkikk etter et deilig sommermåltid med dampede blåskjell, hvitløk og persille kan du sanke skjellene selv over nesten hele landet denne uken. -
- Information
- 09 juni 2020
Årets møteplass for skalldyr går digitalt
Skalldyrkonferansen 2020 skulle arrangeres 10. juni i Oslo. På grunn av koronasituasjonen har Norges sjømatråd valgt å gjennomføre det som et digitalt arrangement i stedet. -
- Information
- 25 mai 2020
– Ikke ta sjanser om du plukker skjell
Det er påvist våroppblomstring av alger som produserer nervegiften (PSP) langs kysten. Mattilsynet fraråder derfor de som plukker skjell til eget bruk om å ta sjanser denne uken. -
- Information
- 10 mai 2020
Sjekk blåskjellvarselet før du spiser skjell
Hvis du er lysten på blåskjell den kommende uken må du sjekke blåskjellvarselet før du sanker middagen – det er nemlig ikke alle steder langst kysten det er trygt å spise skjell. -
- Information
- 01 mai 2020
Blir makrelltaco sommerens store slager?
Sjømatrådet vant nylig en gjev reklamepris for norsk sjømat i Japan. Reklamen for makrelltaco var ett av bidragene som falt spesielt godt i smak hos juryen. -
- Information
- 14 mars 2020
Her er årets første blåskjellvarsel
Vinteren har gått fort, og det er ikke lenge siden vi skrev om det siste blåskjellvarselet i oktober. Nå er sesongen i gang igjen – og Mattilsynet forteller om skjellene er trygge hver fredag fremover. -
- Information
- 02 mars 2020
Bli med på tangfestival i Kristiansand
Odderøya museumshavn og Lindesnes fyrmuseum inviterer til Seaweed Festival i Kristiansand. Her kan man lære mer om hvordan tang kan brukes i matlagingen – og det er gratis inngang for alle. -
- Information
- 06 februar 2020
Bli med på en leken sjømatkonkurranse!
Har du barn i skolepliktig alder bør du lese videre: Fiskesprell gjentar suksessen med sin spennende oppskriftskonkurranse også for skoleåret 2019–20, og inviterer alle elever i barne- og ungdomsskolen til å bli med på Kokkesprell. -
- Information
- 04 februar 2020
Restaurant Under vant ettertraktet reiselivspris
På USUS' vinterkonferanse på Lindesnes Havhotell ble årets vinner av USUS & Sparebanken Sør reiselivspris kåret i kveld. Ikke overraskende var det restaurant Under som stakk av med hedersbetegnelsen. -
- Information
- 09 januar 2020
Snart søknadsfrist for turistfiske av kongekrabbe
Turistbedrifter og reiselivsbedrifter kan nå søke Fiskeridirektoratet om tillatelse til å fangste kongekrabbe i kvoteregulert område i 2020. Nytt av året er individuelle, garanterte kvoter etter ønsket behov. -
- Information
- 14 oktober 2019
Gode blåskjell i vest og nord
Denne uken er det bra kvalitet på blåskjellene i Hordaland og Nordland. Sesongen nærmer seg slutten og prøvetakingen er avsluttet mange steder. -
- Information
- 30 september 2019
Hvor kan du spise skjell denne uken?
Denne uken må man passe på hvis man vil plukke skjell til middag. Mattilsynets blåskjellvarsel viser rødt over store deler av landet. -
- Information
- 15 september 2019
Se fiskene utenfor restaurant Under LIVE!
Havforskningsinstituttet har i samarbeid med restaurant Under på Lindesnes satt opp et undervannskamera som strømmer fiskelivet utenfor restauranten direkte på nettet. -
- Information
- 27 august 2019
Anbefaler økt minstemål på krabber
– Minstemålet på taskekrabbe i Sør-Norge bør revurderes for å sikre bærekraftig fangst, sier krabbeforsker Snorre Bakke. Ny forskning viser at krabbene vokser saktere i nord, og at de lever dypere enn tidligere antatt. -
- Information
- 19 august 2019
Nesten hele landet kan spise skjell
Denne uken er midt i blinken dersom du er glad i blåskjell og liknende delikatesser fra havet. Mattilsynets blåskjellvarsel viser at det er trygt å spise skjell i nesten hele landet. -
- Information
- 27 juli 2019
Blåskjell: Stor sett trygt i sør, men ikke i nord
Hvis du er lysten på deilige, hvitvinsdampede blåskjell må du huske på å sjekke blåskjellvarselet før du plukker den selv. Den kommende uken er det stort sett trygt i sør, men i nord bør du heller gå på butikken. -
- Information
- 18 juni 2019
Nå må du være forsiktig med å spise blåskjell
Det sies at blåskjellene er best i måneder med R i navnet, og sommeren har som kjent få av dem. Denne uken meldes det om giftige skjell flere steder i landet, så man må passe på å sjekke blåskjellvarselet. -
- Information
- 07 april 2019
Et kulinarisk eventyr på Sørlandet
Det er lite som smaker bedre enn en selvfanget middag. Hos One Ocean Dive Resort i Søgne kan være med ut og dykke, plukke kamskjell og krabber – og tilberede fangsten etterpå! -
- Information
- 23 mars 2019
Se video fra Restaurant Under
Åpningen av Restaurant Under ved Lindesnes har fått stor oppmerksomhet i mediene, både hjemme og ute. Her er en video fra amerikanske Fox News' dekning av saken. -
- Information
- 20 mars 2019
Restaurant Under åpnet dørene
Restaurant Under har åpnet og er klare for å servere middag på fem og en halv meters dyp. Verdens største undervannsrestaurant har plass til 40 gjester og byr på en unik opplevelse.
ANNONSE:
DYKKEFERIE I NORGE
DYKKESENTRE & BUTIKKER
DYKKEREISER
BÅT & MARINE
FRIDYKKING & UV-JAKT
DYKKERUTDANNING/FAGSKOLER
KOMPRESSORER
UTDANNINGSORGANISASJONER