Ikke brekk av klørne på krabber
Å brekke av klørne på levende krabber er forbudt etter dyrevelferdsloven. I en under­søkelse fra 2009 sa 80% av dykkerne at de syntes det var greit – i dag mener bare 2% det samme.
Ikke brekk av klørne på krabber
Krabbeklør er godt – men det er ikke lov å brekke dem av. Foto: Christian Skauge
KRABBE

Ikke brekk av klørne på krabber
Å brekke av klørne på levende krabber er forbudt etter dyrevelferdsloven. I en under­søkelse fra 2009 sa 80% av dykkerne at de syntes det var greit – i dag mener bare 2% det samme.
  11. august 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Mange er mest glade i klørne på krabben, og spiser ikke innholdet i krabbe­skallet. Da kan det være fristende å bare ta med seg klørne for å få plass til mer i fangstnettet – men dette er altså ikke lov.

– Når man brekker av klørne på levende krabber kan det kan føre til at krabben blør i hjel eller dør av sult fordi den ikke får tak i mat, opplyser Mattilsynet.

LES OGSÅ
Her er noen tips til krabbesesongen


I en undersøkelse på Dykkesiden.com tilbake i 2009 svarte 40% at de syntes det var greit å brekke av én klo på levende krabber, og like mange syntes det var greit å brekke av begge.

Bare 20% mente at dette var en forkastelig praksis. Men hvordan er holdningene til dette i dag – sånn bortsatt fra at det faktisk er forbudt?

Undersøkelse

Overraskende mange mente at det var greit å brekke av klørne på levende krabber i denne undersøkelsen fra 2009.


I august 2023 gjorde vi en uhøytidelig undersøkelse på Fridykkerforumet på Facebook for å sjekke hvordan stemningen er nå:

Ikke overraskende har synet på dette endret seg: Hele 98% av de som svarte på under­søkelsen mente at dette ikke var greit.

LES OGSÅ
Derfor er krabben best om høsten


Krabber selv kan slippe klørne langs et forutbestemt bruddsted, ved stress, angrep eller skade. Skaden vil da heles, og kloen vil med tiden vokse ut igjen.

Hvis klørne blir revet av skjer bruddet som regel ikke langs det forutbestemte brudd­stedet. Dette gjør at krabben får blødninger, den svekkes og sjansen for at den dør er stor.

Slik skal du avlive krabbene


Mange har vokst opp med at den riktige måten å avlive krabber på er å slippe dem i en gryte med kokende vann.

Ifølge Mattilsynet kan dette kan være dyreplageri, og de understreker at krabben alltid skal bedøves før den kokes.



– For å bedøve krabben kan du kløyve hodet med en skarp kniv fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover, skriver Mattilsynet.

Dykkere og fridykkere kan plukke så mye krabbe de vil, hele året. Minstemålet er 11 cm fra svenskegrensen til og med Rogaland, og 13 cm lenger nord.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • PADI Rescue Diver starter i morgen

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Kurset starter hos Nemo i morgen!
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS