Selger du fisk og skalldyr privat?
Enkelte driver ulovlig salg av sjømat på internett. Fritidsfiskere, dykkere og UV-jegere har bare lov til å omsette fisk og skalldyr gjennom et salgslag.
Selger du fisk og skalldyr privat?
Kongekrabbe er blant artene som omsettes ulovlig på internett. Foto: Christian Skauge
SJØMAT

Selger du fisk og skalldyr privat?
Enkelte driver ulovlig salg av sjømat på internett. Fritidsfiskere, dykkere og UV-jegere har bare lov til å omsette fisk og skalldyr gjennom et salgslag.
  15. oktober 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Alt salg av fisk og skalldyr gå gjennom et salgslag, og det kreves særskilt tillatelse for å selge direkte til forbruker. Fiskeridirektoratet har tidligere avdekket omfattende salg via lukkede grupper på Facebook og Finn.no.

– Disse reglene er til for at forbrukerne skal være sikre på at sjømaten de kjøper er bærekraftig fangstet, sier Per Sandberg i Fiskeridirektoratet.

Kamskjell

Kamskjell er en populær delikatesse, men også de må omsettes via et fiskesalgslag. Foto: Christian Skauge


For salg av fisk går det et tydelig skille mellom fritidsfiske og yrkesfiske. Man regnes som fritidsfisker hvis man ikke fisker fra en båt som er registrert i fartøysregistret.

Da kan man maksimalt omsette for 50.000 kroner i året, og dette må alltid skje gjennom et fiskesalgslag eller en godkjent kjøper.

LES OGSÅ
Regler om turistfiske gjelder også uv-jakt


Oversikt over godkjente kjøpere finnes i kjøperregistret. Dersom man har fått dispensasjon til å selge fangsten ved kai, må man være registrert.

Man kan kontakte Fiskeridirektoratets regionkontor der man bor eller et fiskesalgslag for mer utfyllende informasjon om hvordan man som fritidsfisker eller -dykker kan selge fangsten sin.

Krabbeklør

Plukk gjerne krabber når du dykker, men ikke riv av klørne – og ikke selg dem uten tillatelse. Foto: Christian Skauge


Det er også verdt å merke seg at dersom man tjener penger på sjømat som er tatt under dykking faller dette inn under Arbeidstilsynets regler om yrkesdykking.

Det er flere grunner til at Fiskeridirektoratet er så opptatt av at all fangst skal registreres:

  • Når man ikke vet hvor mye som høstes har man heller ikke gode nok data til å sette riktige kvoter, slik at man kan bevare og bygge opp fiskebestandene.
  • Den som omsetter sjømat ulovlig (svart omsetning) betaler i mange tilfeller ikke skatt av inntekten. Dette er uheldig for samfunnsøkonomien.
  • Svart omsetning av sjømat gir ulike konkurranseforhold. Det går ut over dem som lever av å fiske, og som er avhengige av denne inntekten.


LES OGSÅ
– Ikke riv klørne av krabbene


Det er viktig at myndighetene har oversikt over hvor mye som blir fisket og fangstet, slik at de best mulig ivareta de ulike fiskeslagene og skalldyrbestandene for fremtiden.

– Brudd på reglene kan bevirke at du får fangsten inndratt, at du blir bøtelagt eller meldt til politiet, sier Åse Berge ved kontrollseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Østers

Mange setter pris på om stillehavsøstersen blir fjernet fra strendene, så her er det bare å plukke i vei! Men du kan bare selge dem hvis du er registrert. Foto: Christian Skauge


Hvor er fisken fanget?


Kjøper du sjømat i butikken vet du at maten er trygg. Har du fisket eller fangstet til eget bruk er det du som fisker og konsument som har ansvaret for kvaliteten og for at sjømaten er trygg å spise.



Husk at reglene gjelder for omsetning av alle typer sjømat – både fisk, skjell og skalldyr.

Mattilsynet.no kan du lese om mat og helse, og finne ut om du skal unngå fisk og skalldyr fra bestemte sjøområder. Der finner du også blåskjellvarselet.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i gave!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS