☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:

Protest mot gruvedrift på havbunnen
26.09.2023 – www.nord.no
Statsminister Jonas Gahr Støre ble i går møtt av aktivister og en fem meter høy blekksprut på vei til Arbeiderparties landsstyremøte, i protest mot partiets ønske om gruvedrift på havbunnen.
 
– Nå har Arbeiderpartiet sjansen til å tenke seg om én gang til. Det er ikke for sent å stoppe planene om å gjøre Arktis til en prøvekanin for en ny destruktiv næring, sier Haldis Tjeldflaat Helle, rådgiver for gruvedrift på havbunnen i Greenpeace.
 
Blekkspruter er blant artene som kan oppleve at deres hittil urørte leveområder blir ødelagt av gruvedrift hvis planene realiseres.
 
 

Tilstedeværende og omsorgsfull
26.09.2023 – www.nord.no
Steinbiten har tenner for å jakte, kjever for å knuse og en mage som kan fordøye muslinger og kråkeboller med skallet på. Men den har også mykere sider.
 
– Steinbiten er en tilstedeværende elsker og en omsorgsfull alenepappa, sier forsker Jose Beirao ved fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord Universitet. Les hele saken på Nord.no.
 
Steinbit
 
 
 
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
 

Fantastiske koraller i Skarnsundet
25.09.2023 – www.baredykk.no
– Sist lørdag dykket vi på sjøtreet ved Hoøya. En fantastisk opplevelse hver gang, skriver Bare Dykk på Instagram.
 
De forteller at de allerede gleder seg til neste helg, for da er det planlagt en ny tur ned på dypet. De som har lyst til å bli med kan legge igjen en kommentar på Instagram, eller ta kontakt på e-post.
 
 

Avatar-maske vant designpris
25.09.2023 – www.good-design.org
Dykkemasken som ble laget til filmen Avatar: Way of the Water vant nylig to priser under Australian Good Design Awards.
 
Masken, som er designet av Design+Industry og dykkeren John Garvin, vant gullmedalje og ble kåret til «Best in Class» blant sport- og lifestyleprodukter.
 
Juryen berømmet masken for god design, eksepsjonell sikt, avansert kommunikasjon og strømlinjeformede sikkerhetsfunksjoner. Les mer på www.good-design.org.
 
Avatar maske
 
 

Lite brennmaneter i sommer
24.09.2023 – www.hi.no
Det har vært observert lite brennmaneter langs norskekysten i sommer, men det har vært mye amerikansk lobemanet og andre sjeldne arter.
 
Havforsker Tone Falkenhaug forteller at det har kommet inn over 200 observasjoner av maneter på Dugnad for Havet i sommer.
 
– Det som skiller seg ut i år er at det har vært uvanlig lite brennmaneter, sier hun til hi.no.
 
Brennmanet
 
Foto: Erling Svensen, Ocean Photo (CC BY 4.0)
 
LES OGSÅ
Mange spennende maneter å se
 

Hør fisken grynte og knurre
23.09.2023 – www.hi.no
Fisk og sjøpattedyr kurtiserer, skremmer hverandre og deler informasjon ved hjelp av lyd, og i vannet bærer lyden ekstra langt.
 
– Under vann kan hørselen være en mye mer effektiv sans enn synet, og det kan være spesielt nyttig på dypt vann der det er lite lys, skriver Havforskninsinstituttet. Hør lyden av torsk, sei, brosme og hval på hi.no.
 
Brosme
 
Foto: Christian Skauge
 
ANNONSE:
 

Kan lyd redde korallrevene?
22.09.2023 – www.hi.no
Forskere fra Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts i USA bruker lyd for å tiltrekke seg larver fra koraller.
 
– Vi har lyttet til korallrevene på Jomfrøyene i over et tiår, og bruker lyden til å anslå hvor friskt korallrevet er, sier Aran Mooney til WHOI-publikasjonen Oceanus.
 
Nå håper de at opptakene av friske korallrev skal lokke larvene til å slå seg ned på steder de ellers ikke ville valgt, som et ødelagt rev.
 
Koraller bruker lyd for å bygge rev
 

Klimaløsninger kan ligge i havet
22.09.2023 – www.hi.no
Klimaløsninger til havs kan bidra med opp til 35 prosent av de årlige klimakuttene som trengs for å holde den globale temperaturøkningen på 1,5°C i 2050.
 
Dette kommer frem i rapporten "The ocean as a solution to climate change fra Havpanelet. Fagdirektør Peter Haugan ved Havforskingsinstituttet er en av lederne i ekspertgruppen.
 
– Noe av det viktigste, og kanskje mest spennende, er å få verden til å spise mer sjømat, sier Haugan til hi.no.
 
Klimaløsninger til havs
 
 

Vrakene i Østersjøen blir plyndret
21.09.2023 – www.theguardian.com
Gjenstander forsvinner fra vrakene i Østersjøen, og det er både sportsdykkere og kriminelle som står bak plyndingen.
 
Omfanget har blitt så stort at den svenske kystvakten nå jevnlig sender ned dykkere for å overvåke flere vrak, blant annet Bodekull-vraket fra 1700-tallet.
 
– Dette er ikke bare et svensk problem, det skjer i hele Østersjøen, sier marinarkeolog Jim Hansson ved Museum of Wrecks til The Guardian.
 
Dykker
 
Foto: Kustbevakningen
 

Foredrag fra Rebreather Forum
20.09.2023 – www.gue.tv
Global Underwater Explorers har delt opptak av en rekke av foredragene som ble holdt på Rebreather Forum 4 på Malta i sommer.
 
Formålet med Rebreather Forum er å fremme kunnskap om rebreathere og øke sikkerheten. Se foredragene gratis på gue.tv.
 
Rebreatherdykkere
 
Foto: Christian Skauge
 

Her merker de vågehvalen
20.09.2023 – www.hi.no
Hvor viktig er egentlig hvalen i havets karbonsyklus? Det skal havforskerne finne ut av – og nå har de merket sin første vågehval.
 
– De er veldig utfordrende dyr å merke, for de svømmer raskt og er bare noen få sekunder i overflaten, sier havforsker Carla Freitas til hi.no. Her kan du se video av merkingen:
 
 
 

– Golfstrømmen vil ikke kollapse
19.09.2023 – www.forskersonen.no
Golfstrømmen viktig for oss alle, og det er ingen grunn til å tro at den vil kollapse. Så lenge vinden blåser vil vi nemlig ha en Golfstrøm.
 
– Endringene i havsirkulasjon som forventes ved fortsatt global oppvarming er likevel mer enn nok alvorlige. Det skriver postdoktor i klimadynamikk Helene Asbjørnsen ved UiB og Bjerknessenteret for klimaforskning i en artikkel på Forskersonen.no.
 
 
 

Vrakdag med fri entré på VRAK
18.09.2023 – www.vrak.se
VRAK – Museum of Wrecks i Stockholm fyller to år, og feirer med en åpen vrakdag med gratis inngang lørdag 23. september 2023.
 
– Det blir vrakjakt, VR-dykk, popcorn til barna, visninger og spennende familie­aktiviteter, skriver museet. Dørene er åpne fra kl 10–20.
 
VRAK – Museum of Wrecks
 
Vrakmuseet i Stockholm inviterer til vrakdag. Foto: Sinikka Halme (CC BY-SA 4.0)
 

Advarer båteiere på Sørlandet
18.09.2023 – www.twitter.com
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel og melder om kraftige regnbyger på deler av Øst- og Sørlandet og sør i Rogaland mandag og tirsdag.
 
– Vi ber om at båteiere sjekker fortøyninger eller trekker båt/kano/kajakk godt opp på land, slik at vi unngår usikkerhet rundt om det kan ha skjedd noe, dersom noe flyter i sjøen, skriver politiet på X/Twitter.
 
 

Diversnight + kurs hos ProDykk
17.09.2023 – www.prodykk.no
Tradisjonen tro arrangerer ProDykk nattdykk på Diversnight lørdag 4. november, og holder også emnekurs i nattdykking samme dag.
 
– Vi åpner dørene for nattdykk, sosialt samvær, utstyrsleie, luftfylling samt noe godt å bite i, skriver ProDykk på Facebook.
 
DiversnightDiversnight
 

Dumper radioaktivt vann i havet
17.09.2023 – www.forskning.no
For noen uker siden begynte Japan å slippe ut radioaktivt vann fra atomkraftverket Fukushima. Mange spør seg om dette er trygt.
 
– Ja, og det gjøres helt etter boka, ifølge den danske atomkraftforskeren Bent Lauritzen.
 
Til sammen skal mer enn 1 million tonn radioaktivt vann slippes ut i havet over en periode på 30 år. Les saken på Forskning.no.
 
Fukushima Daichi
 
Kjernekraftverket Fukushima Daichi. Foto: IAEA Imagebank (CC BY 2.0)
 

Derfor bør du spise tare
16.09.2023 – www.forskning.no
Hvordan kan man få flere til å spise tare? Det er ikke fordi den smaker godt, og det er ikke fordi den er lett å finne i butikken. Men det er sunt og bærekraftig.
 
– Målet mitt er ikke å overbevise folk. Det er å forstå hva som påvirker dem, sier Florent Govaerts, forsker hos Nofima i Tromsø. Han har nettopp tatt doktorgraden på hvordan folk stiller seg til å spise grønt fra havet, skriver Forskning.no.
 
Taresalat
 
Japansk tangsalat servert med sitron, saus og chili. Foto: Marco Verch (CC BY 2.0)
 

Kaldere og mer grumsete
16.09.2023 – www.forskning.no
Oslofjorden har blitt kaldere og mer grumsete etter ekstremværet «Hans» – og mye nedbør i slutten av august gjorde ikke situasjonen bedre.
 
Forskerne fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har hatt det travelt den siste tiden, og ser dramatiske spor av ekstremværet på Østlandet.
 
– Vi ser at flommen etter ekstremværet legger ytterligere press på en allerede stresset Oslofjord, sier administrerende direktør i NIVA, Pål Molander til Forskning.no.
 
Dårlig sikt
 
Flom og store nedbørsmengder ødelegger sikten i Oslofjorden. Illustrasjonsfoto: Christian Skauge
 

Dårlig nytt for store fiskearter
15.09.2023 – www.apnews.com
De rekordhøye havtemperaturene er et varsel om store endringer i fremtiden for noen av de største fiskene i havet, som haier, tunfisk og sverdfisk.
 
– En ny studie fra Woods Hole Oceanographic Institution forutsier at enkelte store fiskearter kan miste 70% av habitatet i 2100, skriver Associated Press.
 
Tunfisk
 
Stillehavstunfisk, Tunnus orientalis. Foto: Aes256/Wikipedia (CC BY 2.1)
 

Ukrainske kystjegere trente i Norge
14.09.2023 – www.vg.no
I dypeste hemmelighet har ukrainske marinesoldater trent sammen med norske kystjegere i sommer, for å styrke evnen til å gjenvinne områder som er okkupert av Russland.
 
– Ukrainerne hadde behov for trening på å gjennomføre raske og skjulte operasjoner med små gummibåter, ved fronten, sier sjefen for Kystjegerkommandoen, kommandør­kaptein Sten Richard Larsen, til VG.
 
Militærøvelse
 
Illustrasjonsfoto: Lance Cpl. Grace Gerlach, DVIDS (public domain)
 

Lodda lukter på polhavet
13.09.2023 – www.npolar.no
Loddas vandringsmønster er nedarvet gjennom generasjoner, og endres ikke over natten. Nå er det dokumentert at den har flyttet seg nordover til nye farvann.
 
– Under et nylig avsluttet polhavstokt ble det for første gang funnet store mengder lodde over skråningen til det dype Polhavet, skriver Norsk Polarinstitutt.
 
Lodde
 
Foto: Leif Nøttestad, Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)
 

Hentet opp levninger fra flyvrak
12.09.2023 – www.livescience.com
Dykkere har hentet opp levningene av Sgt. Irving R. Newman fra vraket av et B-24 Liberator bombefly som styrtet ved Malta i 1943.
 
Vraket ble oppdaget på 58 meters dyp i 2016. De første dykkene ble gjort to år senere, skriver LiveScience.com.
 
Flyvrak
 
Foto: DPAA/University of Malta
 

Oceanic+ UV-hus for iPhone
11.09.2023 – www.youtube.com
I morgen sender Apple direkte fra Wonderlust 15. Ryktene sier at undervannshuset Oceanic+ til iPhone er et av produktene som skal presenteres.
 
Undervannshuset er laget i samarbeid mellom Oceanic og Apple. Foreløpig er det bare åpnet for forhåndsbestilling i USA og Australia, ifølge Oceanic.
 
Interesserte kan følge sendingen her klokken 19:00 norsk tid:
 
 
 

Får meldinger om brunt vann
11.09.2023 – www.undp.org
Havforskningsinstituttet har fått meldinger om sjokoladebrunt eller rustrødt vann fra Sandefjord til Kristiansand, men kan berolige med at det skyldes en ufarlig alge.
 
Det er konsentrasjoner av algen Noctiluca scintillans – også kjent som morild – som kan forårsake brun farge på vannet i bukter og viker.
 
Algen har en spesiell egenskap: Rører du vannet glimter den til, bokstavelig talt, skriver Havforskningsinstituttet.
 
Noctiluca scintillans
 
Slik ser «synderen» ut. Foto: Maria Antónia Sampayo, Instituto de Oceanografia Lisboa (CC BY-SA 3.0)
 

Forhindret gigantisk utslipp i Rødehavet
11.09.2023 – www.undp.org
FN har fullført overføringen av over en million fat råolje fra oljetankeren FSO Safer. Dermed er et oljeutslipp i Rødehavet forhindret.
 
Siden konflikten i Jemen brøt ut i 2015 har den gamle oljetankeren ligget forlatt, og FN har flere ganger advart mot oljeutslipp.
 
I en pressemelding sier utenriksminister Anniken Huitfeldt at hun er svært glad for at Norge har bidratt til å hindre en alvorlig miljøkatastrofe i Rødehavet.
 
Kan bli katastrofe for Rødehavet


 

Det blir flere marine hetebølger
10.09.2023 – www.hi.no
Forsker Karen Filbee-Dexter mener vi må være forberedt på hyppigere og kraftigere hete­bølger i havet når El Niño kommer på toppen av globale klimaendringer.
 
Sammen med Thomas Wernberg og inter­nasjonale kolleger står hun bak en omfattende kommentarartikkel i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature.
 
– Temperaturene vi så i 2023 er nok en påminnelse om at klimakrisen skjer nå. Kraftige marine hetebølger vil bli vår nye normal, sier hun til hi.no.
 
Marin hetebølge
 
Foto: NASA
 

MDG lover maritimt vern
09.09.2023 – www.tv2.no
– Vi ønsker å verne minst én tredjedel av naturen i Oslo, og går til valg på et maritimt vern av Oslofjorden. Det sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG) til TV2.
 
På tirsdag dykket hun etter søppel i Frogner­kilen innerst i Oslofjorden sammen med fridykker Martin Helseth, som har hentet opp sju tonn søppel fra havet.
 
Sirin Stav
 
Siriv Stav. Foto: Facebook
 

Flotte bilder av ukjent vrak
08.09.2023 – www.oneocean.no
Den tyske undervannsfotografen Sabine Kerkau er på besøk hos One Ocean i Søgne, og dykket torsdag på et ukjent vrak.
 
Vraket ligger på 53 meters dyp utenfor Kristiansand, og hun har delt en rekke flotte bilder på Facebook:
 
 

Mareano-konferansen 2023
08.09.2023 – www.mareano.no
På konferansen i Oslo 19. oktober kan du høre om nye marine næringer og internasjonal havkartlegging. Det er gratis å delta.
 
De som ikke har mulighet til å delta fysisk kan følge konferansen digitalt uten påmelding. Les mer på Mareano.no.
 
Korallrev
 
Foto: Mareano (CC BY-SA 4.0)
 

Skipstunnelen ut på anbud
07.09.2023 – www.nrk.no
Stad skipstunnel blir den første av sitt slag, og nå skal byggingen av gigantprosjektet legges ut på anbud. Dette melder NRK.
 
– Stortinget har vedtatt prosjektet og det at vi nå legger det ut på markedet er viktig for å finne ut om det er mulig å realisere prosjektet innenfor rammen som Stortinget har satt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
 
Stad skipstunnel
 
Illustrasjon: Kystverket
 

Nakensnegler ble haute couture
07.09.2023 – www.mb.com.ph
Da den filippinske designeren Cristantine Caparos skulle lage sin avgangsoppgave ved Philippines Fashion Institute lot han seg inspirere av nakensnegler.
 
Den ekstravagante kolleksjonen ble nylig presentert på et moteshow i Anilao, skriver Manila Bulletin. Se bilder på Instagram.
 
Haute couture
 
Foto: Cristantine Caparos
 

Katamaran senket av haier
06.09.2023 – www.amsa.gov.au
– Tre menn ble reddet av etter at den opp­blåsbare katamaranen deres ble angrepet av haier og begynte å synke, skriver Australian Maritime Safety Authority.
 
De har delt en video av redningsaksjonen på Facebook, der de minner om hvor viktig det er å ha med nødpeilesender.
 
 

Krysser pukkellaks og villaks
06.09.2023 – www.hi.no
Forskere fra Havforskningsinstituttet blander egg og melke fra pukkellaks og norsk villaks. Målet er å se om det blir levedyktig avkom.
 
– Vi vil utelukke at innkryssing utgjør en trussel for norske laksefisker, sier genetikkforsker Monica Solberg til hi.no.
 
Lakseegg
 
Illustrasjon: CSIRO (CC BY-SA 3.0)
 

Spøkelsesgarn og dykkepub
05.09.2023 – www.vrak.se
Hvis du er i Stockholm den 25. oktober kan du få med deg et interessant foredrag kombinert med dykkepub på VRAK – Museum of Wrecks.
 
Spøkelsesgarn utgjør en stor fare for vrak og dyreliv både i Østersjøen og andre hav. Per Normark forteller hva Global Underwater Explorers gjør for å fjerne dem.
 
Marinarkeolog Marco Ali er kveldens mode­rator, og baren er åpen til kl 21:00. Billetter kan bestilles på Nortic.se.
 
VRAK – Museum of Wrecks
 
Foto: VRAK – Museum of Wrecks
 

Frivannsliv satser på Scubapro
05.09.2023 – www.frivannsliv.com
– Scubapro er et merke man har sett mer og mer av hos oss i år. Denne trenden tenker vi skal fortsette ut i 2024 og videre, skriver Dykkeavdelingen Frivannsliv på Facebook.
 
Dykkeavdelingen har siden starten vært sertifisert merkeverksted for Scubapro pusteutstyr, og har god erfaring og felles verdier med dette merket.
 
 

Scubapro er et merke man har sett mer og mer av hos oss i år. Denne trenden tenker vi skal fortsette ut i 2024 og...

Posted by Dykkeavdelingen Frivannsliv on Wednesday, August 23, 2023
 

Vil stoppe nye Titanic-dykk
04.09.2023 – www.ctvnews.ca
Selskapet RMS Titanic Inc. eier bergings­rettighetene til vraket av Titanic, og neste år vil de hente opp flere gjenstander fra vraket.
 
Nå møter de motstand fra amerikanske myndigheter, som går rettens vei for å stoppe ekspedisjonen. Årsaken er imidlertid ikke ulykken der fem mennesker mistet livet i juni.
 
– Rettstvisten dreier seg om føderal lov og en avtale med Storbritannia om at Titanic er et minnesmerke over de mer enn 1.500 menne­skene som mistet livet da skipet sank i 1912, skriver CTV News.
 
Titanic
 
Kapteinens badekar på RMS Titanic. Foto: Lori Johnston, RMS Titanic Expedition 2003, NOAA-OE
 

Royal Navy reddet havskilpadde
04.09.2023 – www.forces.net
Dykkere fra den britiske marinen hadde øynene med seg da de var på patrulje med minesveiperen HMS Bangor i Persiabukten, og reddet en havskilpadde.
 
– Den hadde viklet seg inn i garnrester. Hadde ikke dykkerne hjulpet den ville den sann­synligvis ha druknet, skriver Forces.net.
 
Havskilpadde
 
Foto: Royal Navy
 

Ny firmware fra Shearwater
03.09.2023 – www.shearwater.com
Shearwater Research har lansert v97 firmware for Petrel 3, Petrel 2 og Nerd 2. Denne fjerner visning av en advarsel for DiveCAN kontrollere når computeren skrur seg på.
 
– På grunn av forskjeller i hardware er ikke alle funksjoner tilgjengelige på alle modeller, opplyser Shearwater. Ny firmware kan lastes ned på Shearwater.com.
 
Shearwater
 
Foto: Shearwater Research
 

Bli med på ryddedykk i Sandvika
02.09.2023 – www.facebook.com
Søndag 3. september skal Oslofjorden Dykkersenter ut og rydde sammen med Nortek. Oppmøte er kl 09:00 på senteret eller kl 10:00 ved Rådhusbrua i Sandvika.
 
– Vil du være med å rydde kan du sende en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så vi vet hvor mange vi blir, skriver Oslofjorden Dykkersenter på Facebook.
 
 

Fikk ikke gjort opptak av lyder
02.09.2023 – www.bbc.com
Myten om Loch Ness-monsteret lever videre, til tross for en massiv innsats med avansert søkeutstyr og over 200 frivillige forrige helg.
 
Letegruppen Loch Ness Exploration tok i bruk droner med infrarøde kameraer og hydrofoner for å slå fast én gang for alle om det finnes en sjøorm i den skotske innsjøen.
 
– Observatører på en båt med akustisk utstyr hørte fire uidentifiserte lyder. Så oppdaget de at opptakeren ikke var koblet til, skriver BBC.
 
Loch Ness-monsteret
 
Dette bildet av Loch Ness-monsteret fra 1934 ble senere avslørt som en bløff. Foto: Robert Kenneth Wilson (public domain)
 

Advarer mot bading i Oslofjorden
02.09.2023 – Oslo kommune
Oslo kommune fraråder bading etter at 130 millioner liter urenset avløpsvann ble sluppet ut i Oslofjorden. Dykkere og fridykkere bør være oppmerksom på farene.
 
Alle de populære badeplassene på østsiden av Indre Oslofjord er skiltet med advarsler. Rådet gjelder til og med onsdag 6. september, skriver kommunen på sine hjemmesider.
 
LES MER: Stort kloakkutslipp i Indre Oslofjord
 

 

Ønsker tips om rømt regnbueørret
01.09.2023 – www.fiskeridir.no
Etter en rømmingshendelse i Austevoll har Lerøy Vest AS meldt fra til Fiskeridirektoratet om hull en merd. Merden inneholdt regnbueørret med en snittvekt på ca. 3 kilo.
 
Omfanget av rømmingen er ikke avklart. Publikum kan sende tips om fangst eller observasjoner av regnbueørret, skriver Fiskeridirektoratet.
 
Regnbueørret
 
 

SUB-BSI ryddet på Marineholmen
01.09.2023 – www.instagram.com
Studentenes Undervannsklubb i Bergen har gjort sitt første klubbdykk etter sommeren, og startet like godt med et ryddedykk.
 
– Her var det mye som normalt sett ikke skal være på havbunnen! 12 dykkere og 5 på land gjorde en fenomenal innsats for å samle opp alt, skriver klubben på Instagram.
 

Video: SUB-BSI. Foto: Lotte Iren Jensen
 

Bruker lyd for å kartlegge niser
31.08.2023 – www.hi.no
Nisene «klikker» – og havforskerne lytter. Slik skal de finne ut hvor mange niser det er i Skagerrak, og hvor de finnes hele året.
 
De søte småhvalene er viktige for økosystemet, men blir ofte tatt som bifangst. Nå overvåkes de med lyttebøyer og hydrofon fra båt.
 
– Målet vårt er å finne ut relativt antall niser i området gjennom året, og hvor de oppholder seg, sier forsker Carla Freitas til hi.no.
 
Niser
 
Foto: Kjell-Arne Fagerheim, Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)
 

Fant vraket av D/S Express
31.08.2023 – www.bbc.com
En gruppe dykkere har funnet vraket av D/S Express, som sank øst for Scapa Flow på Orknøyene etter en kollisjon i 1918. Tretten mennesker mistet livet.
 
– Vi er kjempefornøyd med at vi fant vraket allerede på dag to. Endelig får lokal­befolkningen svar på hva som skjedde, sier ekspedisjonsleder Will Schwarz til BBC.
 
Vraket ligger på 80 meters dyp omkring 16 km sørøst for Copinsay.
 
D/S Express
 
Vraket av D/S Express. Foto: Rick Ayrton
 

Merker illsint hai på 2,5 meter
30.08.2023 – www.hi.no
– Først blir det tungt og stille på lina. Som om du sitter skikkelig fast i bunnen. Så bryter helvete løs, sier haiforsker Keno Ferter.
 
Haiteamet fra Havforskningsinstituttet er i full gang med merkingen av «hvithaiens fetter», håbrann, og har merket fire haier den siste uken. Les mer på hi.no.
 
 
Merker illsint hai på 2,5 meter

«Først blir det tungt og stille på lina. Som om du sitter skikkelig fast i bunnen. Så bryter helvete løs!»

 
Sånn føles det å få haien håbrann på kroken.
 
Bli med oss ut å merke «hvithaiens fetter»: https://www.hi.no/hi/nyheter/2023/august/haisommer-merket-fire-ilske-muskelbunter-pa-2-5-meter

 

Posted by Havforskningsinstituttet on Wednesday, August 30, 2023
 

Leter etter 500 år gammelt krigsskip
29.08.2023 – www.dykking.no
Dykkere fra det danske sjøforsvaret leter nå etter vraket av Kong Christian II's kongeskip «Maria» som sank utenfor Farsund i 1531.
 
Hvis vrakjegerne finner ugjendrivelige bevis på at skipet forliste utenfor Lista, må kanskje historien om hvordan dagens Skandinavia ble til skrives om.
 
LES MER: Historisk vrakjakt pågår i Agder
 

Nesten uendret på 500 millioner år
29.08.2023 – www.forskersonen.no
Penisormer eller priapulider, er virvelløse dyr som lever i havet. De er blant de eldste organismene vi kjenner til – og de ser nesten like ut i dag som for 500 millioner år siden.
 
For å finne svar på dette har forskerne samlet inn penisormer langs kysten av Troms og studert tennene de har i svelget. Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Zoomorphology, skriver Forskersonen.no.
 
Penisorm
 
Penisormen Priapulus caudatus. Foto: Washington State Department of Ecology
 

Tre kilometer høye søyler av gass
28.08.2023 – www.forskning.no
Gasslekkasjer fra havbunnen på 3.900 meters dyp i Molloydypet vest for Svalbard driver 3,3 kilometer oppover i vannmassene.
 
I en vitenskapelig artikkel i Norwegian Journal of Geology fremkommer det at MAREANO-programmet har avdekket mer enn 5.000 slike lekkasjer.
 
– Naturlige gasslekkasjer forekommer mye oftere enn man trodde for bare 10–12 år siden. Spesielt finner vi mange i Barentshavet, sier forsker og maringeolog Terje Thorsnes ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til Forskning.no.
 
Gasslekkasje
 
Søylene av gass kan bli over tre kilometer høye. Illustrasjon: NGU
 

To dykkere reddet ved Coffin Island
28.08.2023 – www.news.uscg.mil
Kystvakten, politiet og nødetatene har avsluttet søket etter to dykkere som var savnet utenfor kysten av Puerto Rico.
 
Denne gangen gikk det heldigvis bra – José Oquendo (25) og Emanuel Rodríguez (29) ble reddet av en lokal fiskebåt etter å ha drevet i sjøen i 10 timer.
 
– Vi er veldig glade for at de overlevde og at leteaksjonen var en suksess, sier Capt. José E. Díaz i US Coast Guard i en pressemelding.
 
Helikopter
 
 

Bli med på ryddedykk på torsdag
28.08.2023 – www.facebook.com
– Bli med på båttur og ryddedykk på torsdag ettermiddag. Gode gjerninger, dykking og god stemning, skriver Oslofjorden Dykkersenter på Facebook.
 
Turen går i samarbeid med Redd Oslofjorden og Vollen Dykkeklubb. Senteret har med fangstnett og heveballinger, og oppmøte på Båtstø 31. august kl. 17:30.
 
– Rundeskjæret er et fint dykkested, så det blir ikke bare jobb, sier Heidemarie Nordahl, som er dykkeleder på turen.
 
 

Klør seg i hodet over torsken
27.08.2023 – www.forskning.no
Torsken mangler en viktig del av immun­forsvaret, et gen som aktiverer beskyttelsen mot bakterier og parasitter.
 
– Torsken er ikke mer syk enn andre fisk, sier Synne Arstad Bjørnestad ved Institutt for biovitenskap på Universitetet i Oslo.
 
Vi ville blitt dødssyke uten genet. Forskerne sliter med å forstå hvorfor torsken likevel er frisk som en fisk, skriver Forskning.no.
 
Torsk
 
Torsk i Atlanterhavsparken. Foto: Christian Skauge
 

Dykkere fant sju vrak i Canada
26.08.2023 – www.cbc.ca
Et dykketeam som har lett etter vrak i farvannet rundt Magdalenøyene nord for Nova Scotia i Canada har funnet sju vrak fra 1800-tallet.
 
Fem av vrakene er mindre båter, mens to omtrent 40 meter lange fartøyer kan ha større arkeologisk verdi. Dette sier Jean-Simon Richard, leder for Musée des Îles de la Madeleine, til CBC News.
 
Sammen med to andre dykkere fant Richard de til nå ukjente vrakene i perioden mai til juli i år.
 
Vrak
 
Foto: Alex William Miousse
 

Dykkere fant død person
26.08.2023 – www.twitter.com
– Funn av død person i sjøen utenfor Korsvika, blir behandlet som mistenkelig dødsfall da det ikke er kjent dødsårsak. Brannvesenet fant avdøde under øvelse, skriver politiet i Trondheim på X/Twitter.
 
Den avdøde ble funnet på 20 meters dyp, og levningene har blitt hentet opp av dykkere. Politiet opplyser at det kan ta tid før identiteten kan slås fast.
 
– Det var helt tilfeldig at funnet ble gjort, sier operatør hos brannvesenet i Trøndelag, Steffen Leganger, til NRK.
 
Brannbåt
 
 

Dykkere sprengte Nord Stream
26.08.2023 – www.spiegel.de
Der Spiegel skriver at tyske etterforskere sitter på bevismateriale som peker mot at Ukraina stod bak sabotasjen mot gassrørledningene.
 
Det skal ha vært dykkere ombord på seilbåten Andromeda som sprengte gassrørledningene den 26. september 2022.
 
Opplysningene er svært politisk sensitive, heter det i den omfattende artikkelen.
 
Nord Stream
 
Foto: Kustbevakningen
 
LES MER
Forteller om skadene på Nord Stream
 

Vil ha tips om rømt regnbueørret
26.08.2023 – www.fiskeridir.no
Etter flommen som fulgte uværet «Hans» har Fiskeridirektoratet de siste dagene fått tips om regnbueørret i Slidrefjorden. Fisken bar tydelig preg av å ha rømt fra oppdrett.
 
Fiskeridirektoratet ber publikum om å melde fra om regnbueørret i Begnavassdraget. Tips kan sendes digitalt, og tipsere kan være anonyme, skriver Fiskeridirektoratet.
 
Regnbueørret
 
Regnbueørret. Foto: Fiskeridirektoratet
 

Denne fisken kan «se» gjennom huden
26.08.2023 – ung.forskning.no
Leppefisk i tropiske farvann er gode til å skifte farge for å kamuflere seg. Nå har forskere funnet ut at det ikke bare er fiskens øyne som kan oppfatte lys og farger – den kan også «se» med huden.
 
Leppefisken Lachnolaimus maximus har pigmentceller i huden som kan bevege seg slik at fargen endres, og under disse ligger et lag celler som minner om de vi har i øynene.
 
Forskerne tror imidlertid ikke at fisken kan se ut på verden – men kanskje den kan se sin egen farge. Les hele saken på ung.forskning.no.
 
Lachnolaimus maximus
 
Leppefisken Lachnolaimus maximus. Foto: Brian Gratwicke (CC BY 2.0)
 

Dumbo-blekksprut på Gakkelryggen
25.08.2023 – www.forskning.no
Forskningsfartøyene «Kronprins Haakon» og det tyske «Polarstern» deltok nylig på toktet GoNorth hvor de undersøkte den undersjøiske Gakkelryggen på Svalbard.
 
Et av funnene var en svevende danser i ballerinaskjørt – en blekksprut i slekten Grimpoteuthis. Dumbo-blekkspruten ble filmet på 3.500 meters dyp, skriver Forskning.no.
 
Dumbo
 
Grimpoteuthis på Gakkelryggen. Foto: GoNorth
 

Strandsnegler kan bli big business
25.08.2023 – www.gemini.no
Franskmennene elsker dem, og nå kan de små, men tallrike strandsneglene bli en lukrativ del av den nye oppdrettsnæringen.
 
– For første gang i Norge har det under laboratorieforhold lyktes å klekke egg fra strandsnegler, fôre opp yngel og få dem til å feste seg til bunnen og bli voksne snegler, sier Andreas Hagemann i SINTEF Ocean til Gemini.no.
 
Strandsnegle
 
Strandsnegler – et nytt oppdrettseventyr? Foto: Christian Skauge
 

Fakta på lørdag: Aksjon Blücher
24.08.2023 – www.nrk.no
Som en udetonert miljøbombe, men også som et symbol på norsk forsvarsvilje, har vraket av den tyske krysseren Blücher ligget på bunnen av Oslofjorden i 83 år.
 
I 1995 ble det laget en dokumentar om den kompliserte prosessen med å tømme vraket for olje. I forbindelse med at det igjen lekker olje fra vraket er dokumentaren fortsatt aktuell.
 
Du får også møte tyske og norske veteraner som var med den skjebnesvangre dagen, 9. april 1940. Se dokumentaren på NRK.
 
Aksjon Blücher
 
Foto: Skjermdump fra NRK
 

«Iron Man»-drakt for dykkere
13.08.2023 – www.navytimes.com
US Navy jobber med å utvikle en ny én-atmosfæres dykkerdrakt som skal gjøre det mulig for dykkere å arbeide lenger på dypt vann uten dekompresjon.
 
Prosjektet heter «Deep Sea Expeditionary with No Decompression system» eller DSEND, skriver Navy Times.
 
DSEND
 
Foto: Ronnie Newsome/US Navy
 

Kan ha funnet en ny manet
11.08.2023 – www.facebook.com
– En mulig ny art ble oppdaget på vår nylige ekspedisjon i Norge. Den ligner på Ptycho­gastria polaris, som finnes både i Arktis og Antarktis, skriver OceanX på Facebook.
 
 

New species alert??

 
A potential new species was recently found during our latest OceanX mission in Norway.
 
Most...

 

Posted by OceanX on Wednesday, August 9, 2023
 

Fridykker savnet utenfor Bergen
10.08.2023 – www.twitter.com
Klokken 16:47 fikk politiet melding om en person som er i nød i vannet ved Litle Brattholmen på Litlesotra.
 
– Nødetatene rykker ut med store res­surser. Det kan være en fridykker som har problemer, skriver politiet på X/Twitter.
 
ARTIKKEL
Fridykker omkom i Øygarden
 

Shearwater Peregrine i flere farger
10.08.2023 – www.frivannsliv.no
Er du på jakt etter en dykkecomputer som ikke koster halve budsjettet? Da er Peregrine en god match for deg, skriver Frivannsliv.
 
Shearwater Peregrine har opplyst LED fargeskjerm, inuitivt grensesnitt og kan brukes med både luft og opptil 3 nitroxblandinger. Nå kommer den i nye, freshe farger.
 
 

 

Posted by Dykkeavdelingen Frivannsliv on Friday, July 21, 2023
 

Spekkhogger ammet to kalver
10.08.2023 – www.nrk.no
Det har vært vanskelig å bevise at spekk­hoggere kan amme to kalver samtidig – men i forrige uke ble det fanget på film i Nordland.
 
Den unike videoen ble filmet med drone av Lars Westvig på Lekanger på Sandhornøya i Gildeskål kommune. Se den på NRK!
 

Spekkhoggere
 
Illustrasjonsfoto: Pxhere (public domain)
 

Rødehavstur med Dykkerhuset
10.08.2023 – www.dykkerhuset.no
– Nå er det bare én plass ledig på turen til Rødehavet 23.–30. november. Har du planer om en dykketur til varmere strøk i høst er det bare å melde seg på, skriver Dykkerhuset.
 
 

Dykketur til Rødehavet 23 - 30 November 2023

 
Årets utenlandstur blir Liveaboard i Rødehavet, med MV NOURAN og Red Sea...

 

Posted by Dykkerhuset on Wednesday, March 8, 2023
 

Leveringsproblemer over hele landet
09.08.2023 – www.dykking.no
Ekstremværet «Hans» har skapt store problemer både i Norge og Sverige. Vegvesenet opplyser at alle hovedferdselsårer mellom Oslo og Trondheim er stengt.
 
I tillegg er en lang rekke mindre veier stengt på grunn av jordras og store vannmengder. Det samme gjelder flere togstrekninger i Sør-Norge.
 
ARTIKKEL
Venter du på dykkeutstyr?
 

Veien til en grønnere fremtid kan ligge i dyphavet
09.08.2023 – www.forskersonen.no
Det gjøres stadig nye oppdagelser av enzymer i dyphavet som kan bryte ned miljøskadelige avfallsprodukter fra industrien, og dermed sørge for at det blir mindre avfall.
 
Victoria Røyseth er forsker ved institutt for biovitenskap på UiB. Hun forteller at enzymene er biologisk nedbrytbare, energibesparende og kan produseres i store mengder.
 
– Veien til en grønnere fremtid kan ligge i dyphavet, skriver hun på Forskersonen.no.
 
Hydrothermal vent
 
Foto: NOAA Ocean Exploration (CC BY-SA 2.0)
 

Avsluttet søk etter savnet dykker
07.08.2023 – www.miamiherald.com
Kystvakten i Key West avsluttet mandag søket etter Thomas Aaron Faulkenberry (44), som har vært savnet siden forrige uke etter et dykk på vraket av USNS Gen. Hoyt S. Vandenberg.
 
– Var en tragisk ulykke, sier kaptein Jason Ingram fra US Coast Guard. Faulkenberry var dykkeinstruktør hos Lost Reef Adventures i Key West, skriver Miami Herald.
 
Vraket ligger på 42 meters dyp omkring 10 km sør for Key West i Florida, der det ble senket som dykkemål og kunstig rev i 2009.
 
Vandenberg
 
Foto: Nicholas S. Tenorio, US Navy (public domain)
 

Nå starter håbrann-toktet
02.08.2023 – www.hi.no
Årets haisommer er langt fra over. Forskernes neste utfordring er å merke «hvithaiens fetter», skriver Havforskningsinstituttet.
 
Håbrannen er en lynrask svømmer som blir drøye tre meter lang og over 100 kilo tung. I tillegg har den sylskarpe tenner.
 
– Vi har enorm respekt for den munnen, sier havforsker Otte Bjelland. Hvis du ser håbrann blir forskerne glade om du melder fra til haitelefonen på tlf. 55 23 85 60.
 
LES OGSÅ
Håbrannen er en hvileløs jeger
 

Havene endrer farge
01.08.2023 –
I en nylig publisert rapport hevder forskerne at over halvparten av havene våre har endret farge de siste 21 årene, skriver Forskning.no.
 
Havene blir stadig grønnere, og den globale trenden er sannsynligvis en konsekvens av menneskeskapte klimaendringer.
 
– Det er overraskende at det er såpass store endringer, sier Lars-Johan Naustvoll. Han forsker på plankton og fotosyntesen i havene ved Havforskningsinstituttet.
 

Massiv innsats av Ghost Divers
02.08.2023 – www.gue.com
På en åtte dager lang ekspedisjon til den italienske Middelhavsøya Lampedusa fjernet dykkere fra fem land spøkelsesgarn fra flere skipsvrak, skriver gue.com.
 
– Vrak er viktige habitater for marint liv, men spøkelsesgarn er en trussel. Det er estimert at det mistes 640.000 tonn fiskeutstyr årlig, sier Pascal van Erp, grunnlegger av Ghost Diving.
 
Ekspedisjonen bestod av dykkere fra Italia, Nederland, Tyskland, Hellas og Libanon. Til sammen fjernet de ca. 700 kg spøkelsesgarn.
 

Ghost Divers
 
Foto: Derk Remmers/Ghost Diving
 


 
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS