Derfor er krabben best om høsten
I løpet av våren og sommeren spiser taskekrabben seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Det gjør krabbene bedre og mer kjøttfulle om høsten.
Derfor er krabben best om høsten
Foto: Jason Hall-Spencer (CC BY-SA 4.0)
KRABBE

Derfor er krabben best om høsten
I løpet av våren og sommeren spiser taskekrabben seg opp for å ha nok energi til skallskifte og gyting. Det gjør krabbene bedre og mer kjøttfulle om høsten.
  Av Veronica Nagelsen, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Mange forbinder krabbe og andre skalldyr med sommer og sol på terrassen, men det er sent på høsten at krabbene er på sitt beste. Hvorfor er det slik?

– Om sensommeren og høsten skjer det to ting. Krabbene beveger seg inn på grunnere vann fordi det blir varmere i vannet, og da begynner den også å spise mer mat, sier forsker Fabian Zimmermann.

LES OGSÅ
Hvem vinner krabbekrigen?


Taskekrabben kan nemlig vandre store distanser i forbindelse med gyting og temperatur. Krabbene foretrekker varmere temperaturer, og vandrer derfor til dypere og varmere vann om vinteren.

Når det blir vår og varmere i vannet, vandrer den tilbake på grunnere vann. Det gjør at krabbene er mer aktive og lettere å fiske om høsten.

– Ikke riv klørne av krabbene


Taskekrabben må skifte skall for å vokse. Og for hunnkrabben skjer paringen rett etter skallskiftet, nettopp for at hannkrabben skal få tilgang til hunnen.

– Det krever mye energi for hunnkrabben når det er skallskifte og gyting på samme tid, forklarer Zimmermann.

LES OGSÅ
Slik bedøver du krabbene


Etter paring tar hunnkrabben vare på spermen i over ett år og befrukter eggene neste høst.

Dermed kan hunnkrabben spise seg opp på næringsrik mat før hun vandrer tilbake til dypere vann for å finne et sted hun kan være i fred på sjøbunnen, halvt nedgravd. Slik blir hun sittende i flere måneder.

Taskekrabbe

Krabber er svært utsatte for spøkelsesfiske. Her er en som har viklet seg inn i gamle garnrester. Foto: Christian Skauge


– Da er det en periode der hunnen omtrent ikke har tilgang på mat. Så våren og sommeren er den eneste perioden der hunnkrabben kan spise seg opp, sier Zimmermann.

For hannkrabbene er ikke reproduksjonen en like krevende prosess. Det betyr at de får mer energi til å vokse, og derfor er ofte hannkrabbene mye større enn hunnkrabbene.

LES OGSÅ
Ny bok om taskekrabben


– Men de vandrer likevel ut på dypere vann, der de spiser antagelig både mindre og annerledes, sier Zimmermann.

Taskekrabben er «altetende». Den finnes ikke kresen og spiser det meste den kommer over av mat, som for eksempel skjell eller børstemark. Krabben spiser også døde dyr den kommer over på sjøbunnen.

Anbefaler økt minstemål på krabber


Om våren og sommeren lever krabben på grunnere vann, og dermed spiser de også andre ting, som for eksempel blåskjell som det finnes mye av i fjæra.

– Det er jo noe som heter «du blir hva du spiser», og det kan godt tenkes at blåskjell spiller en stor rolle i at krabbene blir bedre i både smak og kjøttmengde om høsten, sier Zimmermann.

SE VIDEO
Slik renser og tilbereder du krabbe


– Blåskjell er favorittmaten til krabben, sier han, og presiserer at dette er kun egne antakelser, og ikke noe som er vitenskapelig dokumentert.

Dersom du er glad i å spise krabbe, kan du gjøre det og samtidig få i deg mange viktige næringsstoffer. Krabbe er nemlig en god kilde til proteiner og omega-3-fettsyrene EPA og DHA, samt flere vitaminer og mineraler.

Kos deg med krabbe til middag


– Krabbe inneholder lite fett, men det lille fettet som finnes er det sunne omega-3-fettet. For eksempel vil 100 gram med krabbekjøtt dekke fire ganger dagsbehovet vår for disse fettsyrene, sier Dahl.

I tillegg inneholder 100 gram krabbe omtrent dobbelt opp av dagsbehovet vår for mineralene selen og jod. Jod er viktig for at blant annet skjoldbruskkjertelen skal produserer hormoner som igjen regulerer stoffskiftet vårt.Krabbe inneholder også en del uønskede stoffer, som for eksempel kadmium. Iblant går Mattilsynet ut og advarer mot å spise brunmaten krabbe enkelte steder.

I tillegg har de allerede en advarsel om at barn og kvinner i fruktbar alder, gravide og ammende ikke bør spise brunmat i krabbe på grunn av mulig høyt innhold av dioksiner og dioksinlignende PCB.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på neste PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS