Slik oppbevarer du blåskjell
Blåskjellene er på sitt aller beste på høsten og vinteren. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
Slik oppbevarer du blåskjell
Foto: Mogens Petersen/Pixabay
GOURMET

Slik oppbevarer du blåskjell
Blåskjellene er på sitt aller beste på høsten og vinteren. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
  23. november 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Skjell smaker alltid best når de er ferske. Blåskjell skal være levende helt frem til damping eller annen behandling. Skjell du kjøper i butikken er ikke alltid merket med en «best før»-dato, men de skal ha en pakkedato.

– Holdbarheten for levende skjell er avhengig av hvordan de blir oppbevart. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC, skriver Mattilsynet

LES OGSÅ
Slik lager du blåskjell enkelt


Lengst holdbarhet oppnår man ved å lagre dem ved laveste temperatur. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is.

– Skjellene skal ikke fryses, så det skal bare være is under skjellene, ikke over. Dersom de blir oppbevart riktig viser erfaringer at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager, skriver Mattilsynet.

Hvorfor bør ikke blåskjell fryses?


Kontrollér alltid at skjellene er levende før du tilbereder dem, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. Dette kan du sjekke ved å gi dem en rask dusj med kaldt vann fra springen.

Skjell som ikke lukker seg er døde, og hvis det er mange av dem kan de være for gamle.



Døde skjell kan overføre dårlig smak og lukt til de andre skjellene. Skjell som ikke åpner seg når de blir dampet skal heller ikke spises.

Mattilsynet tar prøver av blåskjell fra mars til oktober, og blåskjellvarselet er avsluttet for sesongen. Nedenfor finner du en link til hva Mattilsynet sier om å spise blåskjell om vinteren.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med – ta PADI AOWD i helgen

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter! Neste kurs starter allerede i morgen 22. mars.
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS