Slik oppbevarer du blåskjell
Blåskjellene er på sitt aller beste på høsten og vinteren. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.

Foto: Mogens Petersen/Pixabay
Slik oppbevarer du blåskjell
Blåskjellene er på sitt aller beste på høsten og vinteren. Her får du noen tips om hvordan du bør oppbevare ferske blåskjell, og hvordan du kan sjekke om de er for gamle.
23. november 2024
– Holdbarheten for levende skjell er avhengig av hvordan de blir oppbevart. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC, skriver Mattilsynet

LES OGSÅ
Slik lager du blåskjell enkelt
Lengst holdbarhet oppnår man ved å lagre dem ved laveste temperatur. Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is.
– Skjellene skal ikke fryses, så det skal bare være is under skjellene, ikke over. Dersom de blir oppbevart riktig viser erfaringer at skjell kan oppbevares i inntil 10 dager, skriver Mattilsynet.

Hvorfor bør ikke blåskjell fryses?
Kontrollér alltid at skjellene er levende før du tilbereder dem, uansett hvor lenge de har vært oppbevart. Dette kan du sjekke ved å gi dem en rask dusj med kaldt vann fra springen.
Skjell som ikke lukker seg er døde, og hvis det er mange av dem kan de være for gamle.
Døde skjell kan overføre dårlig smak og lukt til de andre skjellene. Skjell som ikke åpner seg når de blir dampet skal heller ikke spises.
Mattilsynet tar prøver av blåskjell fra mars til oktober, og blåskjellvarselet er avsluttet for sesongen. Nedenfor finner du en link til hva Mattilsynet sier om å spise blåskjell om vinteren.