Slik lager du blåskjell enkelt
Er du glad i blåskjell, men usikker på hvordan du tilbereder dem? Det er så enkelt at alle kan klare det! Arne Duinker fra Havforskningsinstituttet viser deg hvordan i denne videoen.

Foto: RitaE/Pixabay.com
Slik lager du blåskjell enkelt
Er du glad i blåskjell, men usikker på hvordan du tilbereder dem? Det er så enkelt at alle kan klare det! Arne Duinker fra Havforskningsinstituttet viser deg hvordan i denne videoen.
29. mars 2023
– Det er mange som tror det er vanskelig, men det er det ikke. Bare hiv dem i en gryte med hvitløk og olje og sett platen på fullt. Hemmeligheten er å la dem koke opp tre ganger, sier Arne Duinker.
Dette trenger du:
- Blåskjell (1/2 til 1 kilo pr. person)
- Sitron, hvitløk og olivenolje
- Litt brød, eventuelt aioli
Noen liker å krydre blåskjellene med for eksempel persille, selleri eller løk eller vårløk, og mange bruker hvitvin i stedet for olje. Det finnes tusen varianter, så det er bare å lære seg grunnoppskriften og prøve seg frem!
Slik gjør du det:
Husk å sjekke blåskjellvarselet
Mattilsynet sjekker kvaliteten på blåskjellene ved 35 målestasjoner langs kysten fra mars til slutten av oktober, og publiserer et nytt blåskjellvarsel hver fredag. Det anbefales å sjekke dette før man plukker skjell.
Du kan også laste ned blåskjellvarselet som en app, både for iOS og på Android.
Her er noen linker for deg som vil vite mer om skjell:
- Gjelder blåskjellvarselet også andre skjell?
- Er det trygt å spise stillehavsøsters?
- Hvorfor bør ikke blåskjell fryses?
- Er det mindre algegifter i blåskjell på dypt vann?
Velger du å kjøpe et nett med blåskjell på butikken er det greit å vite at disse naturligvis alltid er sjekket for algegifter og kan spises uten risiko. Bon appétit!
LES MER: Her finner du blåskjellvarselet