Havbunnsmineraler: Helt vanvittig!
Regjeringspartiene har blitt enige med Fremskrittspartiet og Høyre om åpning av gruvedrift på havbunnen. Det reagerer leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen sterkt på.

Foto: Mareano/Havforskningsinstituttet
Havbunnsmineraler: Helt vanvittig!
Regjeringspartiene har blitt enige med Fremskrittspartiet og Høyre om åpning av gruvedrift på havbunnen. Det reagerer leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen sterkt på.
Pressemelding fra Naturvernforbundet
Regjeringen vil åpne et gigantisk, sårbart havområde for kommersiell gruvedrift. Området ligger dypt, midt i Nord-Atlanteren mellom Norge, Island, Grønland og Svalbard, skriver Naturvernforbundet i en pressemelding.

Flertall for gruvedrift på havbunnen
Dette kan bli det største naturinngrepet i Norge noensinne, i vår siste virkelige villmark, et område på størrelse med 3/4 av Norges landareal.
Områdene har potensiale for sulfider og skorper, og det er hydrotermale ventiler man ønsker å utvinne mineraler fra, mineraler som kan brukes i blant annet elektronikk.

LES OGSÅ
Podcast: Haifangst og havbunnsmineraler
– Dette er ren risikosport. Man vet ikke hva havbunnen faktisk rommer, teknologien finnes ikke, og selv lønnsomheten er så usikker at selv «dyphavs-aktører» som Equinor er uinteressert, sier Gulowsen.
Det dreier seg om helt spesielle økosystemer som er lite utforsket. Man vet ikke vet hvilke konsekvenser graving her kan ha for liv høyere opp i næringskjedene som vi er avhengige av.

– Katastrofe for havet
Ifølge Havforskningsinstituttet kan konsekvensene bli alvorlige, men det kan ta svært lang tid før de merkes. Man vet heller ikke hvor langvarige konsekvensene kan bli.
Det er også verdt å nevne at 24 land har satt et moratorium for utvinning av mineraler på havbunnen – inntil vi vet mer
– Dypet ned til tre-fire tusen meter er en helt egen verden, faunaen er unik. Mange av artene her er fortsatt ukjente, konstaterer Havforskningsinstituttet.
Mange danner særegne næringskjeder, samfunn vi ikke vet konsekvensene av å skade. Mange arter filtrerer vann for næring og oksygen; fint steinstøv fra gruvevirksomhet tar fort livet av slike.