Det viktigste du har på telefonen
Bilen er fullpakket med dykkerutstyr, computeren er med, og lykter og kamera er ladet. Men det aller viktigste har du på telefonen din – appen Hjelp 113.
Det viktigste du har på telefonen
SIKKERHET

Det viktigste du har på telefonen
Bilen er fullpakket med dykkerutstyr, computeren er med, og lykter og kamera er ladet. Men det aller viktigste har du på telefonen din – appen Hjelp 113.
  Informasjon fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Som regel vet du akkurat hvor du er. Du er hjemme, på kontoret, i butikken eller på treningssenteret. Men hva med dykketurene?

Hvordan forklarer du nøyaktig hvor du befinner deg på sjøen, eller hvilken holme det er du kan se i nærheten?

Når ulykken er ute, er det livsviktig å vite hvor du er. Dette gjelder ikke minst ved dykker­ulykker, hvor det er svært viktig å komme raskt til behandling i trykkammer.

Holme

Hva heter fyret? Har du ikke kartplotter i båten er det ikke alltid lett å vite nøyaktig hvor du er. Foto: Christian Skauge


– Dersom vi ikke vet hvor du er, har vi ikke noe sted å sende hjelpen til. Så enkelt er det. Derfor kan appen Hjelp 113 ha en helt avgjørende betydning, sier koordinator Jørgen Skogmo ved AMK-sentralen i Oslo.

Sparer mye tid


Appen Hjelp 113 vet alltid hvor du er. Ved hjelp av GPS-signaler finner den de nøyaktige koordinatene til stedet du er på, uansett om det er i sentrale strøk eller utenfor allfarvei.

Når du ringer 113 via appen, sender den posisjonen din rett til nødsentralen. Slik sparer redningsmannskapene verdifull tid.

Hjelp 113

Foto: Norsk Luftambulanse


– Appen letter arbeidet for oss hver eneste dag, og vi sparer mye tid i kritiske situasjoner. Noen klarer ikke å gjøre seg forstått i det hele tatt. Da vet vi i alle fall posisjonen og kan sende hjelp dit umiddelbart, forteller Skogmo.

Alle nødnumre samlet i én app


Appen Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helse­direktoratet, og har allerede blitt lastet ned to millioner ganger.

Hver dag foretas cirka 200 nødsamtaler fra appen. Du kan ringe både 113 (helse), 110 (brann) og 112 (politi) direkte fra appen.



Du kan også ringe legevakten via appen, ved å trykke på knappen «legevakt». Da ringer den 116 117 og man kommer automatisk i kontakt med nærmeste legevaktsentral, uansett hvor man befinner seg i Norge.

– Denne appen vil være den viktigste du har på telefonen din, og den er gratis å laste ned. Dette sparer verdifulle minutter, sier general­sekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.



Også Helsedirektoratet oppfordrer alle til å ha Hjelp 113-appen på telefonen.

– Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder ved en hjertestans, kan det bety forskjellen på liv og død, sier senior­rådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

I appen er det også en oversikt over til­gjengelige hjertestartere i området. Det nasjonale hjertestarterregisteret finnes i tillegg på nettsiden 113.no.





Husk vanlige forholdsregler


Selv om appen forteller redningsmannskapene hvor du er når ulykken er ute, må du ta vanlige forholdsregler. Mobiltelefoner kan gå tom for batteri og det er ikke dekning overalt.

Det bør alltid være oksygen og førstehjelps­utstyr i dykkebåten, og man skal ha en alarmplan som beskriver hva man skal gjøre dersom noe skjer.

Hvis det har skjedd en dykkerulykke og det er mistanke om trykkfallsyke, er det viktig at dette formidles til 113-sentralen med én gang.


Kilde: Norsk Luftambulanse



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Lær mer om nakensnegler

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS