Vi vet lite om ferskvannsfisk
Det er 44 arter ferskvannsfisk i Norge, men flere av artene vet vi lite eller ingenting om. –Dette er problematisk for forvaltning av artene, mener professor Asbjørn Vøllestad.
Vi vet lite om ferskvannsfisk
Havniøye er rødlistet og finnes i elver i Norge. Vi vet svært lite om hvordan den lever. Foto: T. Lawrence, Great Lakes Fishery Commission (CC BY-SA 2.0)
FERSKVANN

Vi vet lite om ferskvannsfisk
Det er 44 arter ferskvannsfisk i Norge, men flere av artene vet vi lite eller ingenting om. –Dette er problematisk for forvaltning av artene, mener professor Asbjørn Vøllestad.
  Av Elina Melteig, titan.uio.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I 2021 ble det gitt ut en ny rødlisterapport i Norge. Mange ble overrasket da villaksen kom på lista over truede arter.

Mange vassdrag er utsatt for utbygging, vannkraft og forurensing. For villaksens del er også laksenæringen og beskatning en del av trusselbildet, men hva med resten av artene som lever i våre elver og innsjøer?

Asbjørn Vøllestad

Asbjørn Vøllestad. Foto: Elina Melteig


Professor ved Institutt for bio­vitenskap, Asbjørn Vøllestad, er bekymret for mangel på kunnskap. Ved å søke i forskningsartikler om norske ferskvannsfisk fant han lite.

– Det er skrevet mye på norsk, og lite er publisert i et fagfellevurderte tids­skrift. Det gjør at det ikke er en del av det internasjonale kunnskaps­fellesskapet. Da blir det vanskelig å søke etter og finne det som måtte være informasjonen, sier Vøllestad.

Han mener det finnes en del dokumentasjon på artsmangfold i norske ferskvann, men at dette er utredninger bestilt av for eksempel offent­lige institusjoner eller utbyggere. Informa­sjonen blir i liten grad tilgjengelig for andre.

Abbor

Abbor er vanlig på Sør- og Østlandet, og i Finnmark. Foto: Christian Skauge


– Fra slutten av 80-tallet og de neste førti årene er det nesten ikke gjennomført relevante studier på artene som Artsdatabanken har registrert på rødlistene eller på fremmedarts­listen, sier Vøllestad.

– Jeg tolker det til at vi har mangelfull kunn­skap om de fleste av disse artene. Hvordan skal vi da forvalte dem forsvarlig? spør han.

Vi er gode på laks, men alle andre arter som er mindre økonomisk viktige vet vi lite om.


Vøllestad forklarer at mye av forskningen er rettet mot arter som har økonomisk og sosial betydning.

Når forvaltningen skal vurdere vassdrags­utbygginger forsøker de å ta hensyn til laks og ørret, men det er gjerne flere arter som holder til i de samme elvene.

Fremmed fisk utgjør risiko


Disse kan gyte og vandre i elvene på helt andre tidspunkt, og derfor er det viktig å vite mer om disse artenes økologi, og ikke bare selve utbredelsen.

– Mange deler fiskene inn i fisk og ufisk. Ufisk er alle de vi ikke er interesserte i, sukker Vøllestad.

LES OGSÅ
Hvorfor er det sild i Landvikvannet?


Han sier at et av funnene som overrasker, er at det ikke finnes dokumentasjon på arter på rødlista. For eksempel er fisken havniøye vurdert som nær truet. Likevel fant han ingen vitenskapelige artikler publisert om denne arten på førti år.

Det samme gjelder for arktisk niøye. Den er vurdert som sårbar. To andre arter, asp og flire, har blitt reklassifisert, uten at det foreligger data for at de skal ligge i en annen kategori.

Gullfisk

Gullfisk og kaikarper er vanlige i hagedammer og akvarier. Foto: Julia Stepper/Unsplash


– Endringene i klassifisering skyldes nye regler eller en annen tolkning av den samme infor­masjonen, sier Vøllestad. Slik er det for flere arter.

– Det ser ikke ut som forvaltningen gjør tiltak med sikte på å øke kunnskapen, sier Vøllestad. Hvordan skal man kunne forvalte truede arter uten relevant kunnskap? I verste fall kan manglende informasjon føre til at det blir fattet vedtak som gjør at vi kan miste arter lokalt.

Gullfisk på avveie


En av artene på listen over fremmede arter i Norge er gullfisk. Den er vurdert som å ha høy risiko, men ifølge Vøllestad foreligger det lite dokumentasjon på at den utgjør en trussel.

Blant de tolv artene som regnes som fremmede i Norge er det lite kunnskap om hvordan disse artene faktisk opptrer i naturen.

Dvergmalle

Dvergmalle ble satt ut i Norge på 1890-tallet. Den finnes i Drengsrudvannet i Asker og enkelte småvann i Nord- og Østmarka i Oslo. Foto: Christian Skauge


– Dvergmalle er innført til Norge, men antas å ha lav økologisk risiko, uten at det foreligger studier fra norske forhold som kan støtte denne vurderingen.

Det største problemet, mener Vøllestad, er at de som sitter på praktisk feltkunnskap og er gode på å identifisere arter ikke fører kunn­skapen videre. Ferskvannsøkologi er i praksis et utrydningstruet fagfelt.



– Vi har investert for lite i kunnskapsutvikling over tid. De gamle fagene forsvinner. Dette er ikke et særnorsk problem, men det gjør at det er få folk som er i stand til å «kjenne igjen ting», forklarer han.

Artskunnskapen i befolkningen generelt er lav, men det er et større problem at den også er det blant fagfolk. Han frykter at når hans gene­rasjon snart går av med pensjon er det få forskere igjen som også er gode på dette.

Harr

Harr fotografert i Mjøsa. Foto: Christian Skauge


– Hvilke konsekvenser kan det få?

– Det mest nærliggende at det blir fattet forvaltningsvedtak som faktisk virker mot sin hensikt, som jeg mener bør være å sikre vår biodiversitet så godt som mulig. Det er mange trusler der ute, manglende kunnskap burde ikke være en av dem.





Ferskvannsfisk i Norge:



Kilde: Store norske leksikon





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS