Hvor mange dykk har du?
Dette er gjerne et av de første spørsmålene du møter som fersk dykker. Erfaring er selvsagt viktig, men antallet dykk er ikke avgjørende alene.
Dykker Dykker
Illustrasjon: Christian Skauge
NYBEGYNNER'N

Hvor mange dykk har du?
Dette er gjerne et av de første spørsmålene du møter som fersk dykker. Erfaring er selvsagt viktig, men antallet dykk er ikke avgjørende alene.
  Av Marius Vodrup
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
En gjennomgående sikkerhetsfaktor innen dykking er å hele tiden forbedre seg. Jo flere dykk, desto flinkere blir man.

Men det er ikke likegyldig hvordan man dykker, og det er også viktig å vedlikeholde ferdighets­nivået etter hvert som man blir mer erfaren.

Dykker Dykker
Helt i starten blir det lett mye fokus på antall dykk, og spørsmålet dukker opp både fra erfarne dykkere og fra andre nybegynnere.

Selv om antallet gir et slags inntrykk av hvilket nivå man ligger på har det mye større betyd­ning hva slags erfaring man har skaffet seg og hvor flink man er til å vedlikeholde ferdighetene.

Vær ærlig og ydmyk


Det er fort gjort å føle seg presset til å skaffe seg så mange dykk som mulig rett etter at man har fått sertifikatet, men ikke la dette styre hvordan du legger opp dykkingen.

Ikke la deg friste til å hoppe over middagen bare for å komme deg i vannet raskest mulig etter endt arbeidsdag! Hastverk medfører bare økt risiko i forhold til sikkerheten.

11 tips til dykkeferie i Norge


Som fersk dykker er det mye å tenke på og forholde seg til. Det er lett å forsøke å fremstå som bedre, mer erfaren og sikrere enn man egentlig er, for å passe inn i et etablert miljø.

Dette er ikke måten å gjøre det på – vær deg selv og vær ærlig på at du er uerfaren og fersk i gamet, både overfor deg selv og andre.

Bygg erfaring over tid


Den store fordelen med å møte miljøet på denne måten er at det viser at du er sikker på deg selv og at du ikke forsøker å fremstå som noe annet enn ferdighetsnivået tilsier.

Dette er til stor glede for de mer erfarne fordi de lettere kan forholde seg til deg som fersk dykker. Stort sett blir man gjennomskuet så fort man kommer under vann, uansett – hvis man har smurt på litt for kjente.

Har du sett en uvanlig fisk?


Det viktigste for å bli en god dykker er å ha jevnlig aktivitet med planlagte dykk, med fokus på sikkerhet.

Det finnes ikke noen snarveier som gir deg en bedre opplevelse eller minsker risikoen når det kommer til denne sporten – og du blir ikke automatisk en mer garvet dykker bare av å hoppe i vannet nok ganger.

Helt i starten blir det lett mye fokus på antall dykk, og spørsmålet dukker opp både fra erfarne dykkere og fra andre nybegynnere.


Erfaring bygges opp over tid, gjennom forskjellig typer dykk – fra båt, fra land, grunt, dypt, i strøm, på vrak og med forskjellige dykkebuddyer.

Det er gjennom øvelse, kunnskapsutveksling og kontrollerte, planlagte dykk man bygger den mest solide erfaringen – ikke ved å stresse for å komme seg i vannet flere ganger i uken, bare for å logge dykk.

Har du prøvd snorkleløypa i Asker?


Det finnes en rekke kurs man kan ta etter grunnkurset, og videre utdanning er absolutt av det gode.

Kanskje spesielt det videregående kurset bør vurderes så snart som mulig, siden det gir deg flere dykk sammen med en instruktør og er tilrettelagt for å gjøre deg mer selvstendig og gi deg bredere erfaring.

Variasjon er viktig


For deg som planlegger en videre karriere som divemaster eller instruktør er det viktig å huske på at variasjon er viktig for å bygge erfaring.

Ti dykk på forskjellige steder er mye mer verdt enn en haug 20-minuttersdykk utenfor den samme brygga bare for å tilfredsstille kravet om antall dykk du må ha for å kunne starte på det neste dykkerkurset.

Meld fra om uønskede hendelser


Du satte sikkert pris på å ha en kompetent og erfaren instruktør på ditt eget kurs, og det ønsker dine fremtidige elever seg også.

Ta deg derfor tid til å skaffe deg bred erfaring og ikke meld deg på neste kurs bare fordi kompisene skal være med – hvis du ikke føler deg klar.



Dykking skal være stressfritt, koselig, spennende og så trygt som overhodet mulig. Det er først da sporten viser seg fra sin beste side, og man kan nyte hvert sekund på en trygg måte og samle flotte opplevelser, bilder og vennskap.

Stress, press og usikkerhet fører ikke noe godt med seg, og er kanskje en av de skumleste årsakene til dykkerulykker.

Vi publiserer en ny artikkel i serien «Nybegynner'n» hver måned fremover – følg med på Dykking.no!




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • PADI Rescue Diver starter i morgen

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Kurset starter hos Nemo i morgen!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS