Bør man ha én eller to blitser?
– Jeg har fotografert med videolys, men tenkte nå å komme i gang med blits. Jeg lurer litt på hva som er best og håper dere kan hjelpe meg, skriver en av våre lesere.
Bør man ha én eller to blitser?
Foto: Christian Skauge
UNDERVANNSFOTO

Bør man ha én eller to blitser?
– Jeg har fotografert med videolys, men tenkte nå å komme i gang med blits. Jeg lurer litt på hva som er best og håper dere kan hjelpe meg, skriver en av våre lesere.
  4. mai 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Selv om man kan bruke et videolys til fotografering under vann oppdager de fleste at en blits er bedre: Det gir skarpere bilder og bedre belysning. Men hva skal man kjøpe?

LES OGSÅ
Hold orden på våtlinsene


– Jeg håper dere har noen gode svar til en som ønsker å ta bedre undervannsbilder, skriver Petter Krogstad til oss på e-post. Han sendte oss noen spørsmål som vi svarer på her:

Kan jeg nøye meg med én blits?


SVAR: Du kan nøye deg med én blits, men har du to gir det deg større fleksibilitet og det blir enklere å få gode resultater.

Bruker man én blits blir det ofte uønskede skygger på den ene siden av bildet. Noen ganger ønsker man det for mer dramatisk lyssetting, og det kan fungere bra til makro. Til vidvinkel vil derimot én blits bare lyse opp halve scenen.

Hvis du bare har én blits er det som regel best å plassere den over kameraet og litt til siden. I denne videoen får du flere tips:

Kan jeg bruke to ulike blitser?


SVAR: Du kan ha to forskjellige blitser, men det lønner seg å ha to like.

Hvis de er av forskjellig type er det viktig at fargetemperaturen (kelvin) er lik eller tilnærmet lik, ellers kan det oppstå synlige fargeforskjeller i bildet.

Styrken bør også være omtrent den samme slik at det blir enklere å få jevn belysning. Vi ville anbefale å bruke to blitser av samme type.

LES OGSÅ
Er du interessert i UV-foto?


Hva må jeg kjøpe i tillegg?


SVAR: I tillegg til blitsen trenger du en arm, helst en som kan vinkles på forskjellige måter. Denne fester du med en klemme på en kule på håndtaket til undervannshuset.

Du må også ha en blitskabel som kobles til undervannshuset. De fleste bruker i dag optiske kabler, men det finnes også elektriske til en del kameraer.

En diffuser kan også være lurt for å spre lyset. Dette følger ofte med når man kjøper en blits.

Se UV-bildene i Wildlife Photographer of the Year


Blits eller lykt?


Mange lurer på om de ha en blits, eller om de kan bruke en lykt. Vår meninger at det er lettere å få skarpe bilder med en blits, og fargene blir ofte mye bedre.

Blitsen er mye kraftigere enn en lykt, og siden lysglimtet bare varer en brøkdel av et sekund fryses bevegelsen i bildet.Det finnes likevel mange eksempler på flotte bilder som er tatt ved hjelp av en lykt, og som alltid er det sånn at øvelse gjør mester.

Det er dermed ingen absolutt fasit på dette spørsmålet – men vi mener at blits er bedre enn lykt, og to blitser er bedre enn én.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Elleville rabatter hos Dykkebazaar

    I over 40 år har Aggressor Adventures laget spennende dykkereiser over hele verden. Nå tilbyr Dykkebazaar store rabatter og gratis plasser på hele 51 unike reiseruter i 16 land.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du vil ta med familien på spennende opplevelser i vannet? Nå får du et gratis grunnkurs hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS