Slik fant han Europas minste fisk
Småkutlingen ble ikke oppdaget i Norge før i 2015. Den blir bare 2,4 cm lang og lever godt skjult blant skjellrester på havbunnen, så man må virkelig ha øynene med seg hvis man vil finne den lille tassen.
Slik fant han Europas minste fisk
Foto: Rudolf Svensen
MARINBIOLOGI

Slik fant han Europas minste fisk
Småkutlingen ble ikke oppdaget i Norge før i 2015. Den blir bare 2,4 cm lang og lever godt skjult blant skjellrester på havbunnen, så man må virkelig ha øynene med seg hvis man vil finne den lille tassen.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det hele begynte med at vi skulle en helg til Bergen for å fotografere havmus og tang­brosmer. Jeg kontaktet noen artsfiskere i området, og de skulle vise oss et bra sted i Øygarden, forteller Rudolf Svensen.

Allerede fredag kveld var dykkerne var i vannet, men uten å finne det de lette etter. Så kom en storm fra vest og ødela mulighetene for nattdykk etter havmus.

Småkutling

Småutlingen (Lebetus guilleti) har vakre tegninger, men er svært vanskelig å finne. Illustrasjon: Jan Fekjan (CC BY 4.0)


Siden det ikke nytter å dykke etter havmus på dagen, ble det første dykket på lørdag gjort i Rongesundet der det var le for stormen.

– Her har jeg tidligere fotografert dobbeltsugere, og jeg hadde også fått tips fra en tysk iktyolog om at det kunne finnes småkutling i området, sier Svensen.

Småkutlingen er Europas minste fisk, og den finnes helst på skjellsand. Den hadde aldri tidligere vært registrert i Norge, så dykket var litt ekstra spennende.

LES OGSÅ
Har du sett denne kutlingen?


Siden småkutlingen stoler hundre prosent på kamuflasjen, må man svømme med hånden foran seg langs bunnen for å skremme den til å flytte seg slik at man kan se bevegelsen og dermed oppdage kutlingen.

– Vi fant fort ut at det antagelig ikke var sesong for dobbeltsugere, så etter en liten stund lå både dykkekompis Leif Bruntveit og jeg og skjøv sandbunn forsiktig foran oss med hånda, forteller Svensen.

Og når man leter, så hender det at man finner!

Småkutling

Her ligger den bittelille fisken i et tomt skjell. Foto: Rudolf Svensen


– Plutselig ser jeg en svært liten kutling ligge på skjellsanden foran meg. Selv om småkutlingen kan forveksles med ulkekutling, ser jeg at det er rette sorten, sier han.

Småkutlingen har helt andre tegninger enn ulkekutling, så den som vet hva man leter etter burde være i stand til å kjenne den igjen.

– Jeg blir livredd for å miste den av syne, så jeg holder blikket på kutlingen mens jeg får kameraet i posisjon og får tatt noen bilder, forteller Svensen.

Rudolf Svensen

En fornøyd Rudolf Svensen med småkutlingen. Foto: Åge Jakobsen


Siden det sannsynligvis var det første eksemplaret som hadde blitt funnet i Norge, måtte han også få fanget den og sendt den til en spesialist for DNA-test og vitenskapelig bestemmelse.

– Etter litt om og men fikk jeg fanget kutlingen på en beholder og svømte over til Leif for å vise den frem, forteller han.

Dykkekompisen har ligget med nesa helt nede i skjellsanden og ikke fått med seg dramaet som fant sted bare 10–12 meter fra ham.

LES OGSÅ
Meld fra om uvanlige fiskearter


Dykkerne fant ikke flere småkutlinger, og måtte sette kursen mot overflaten. På vei opp stoppet de og slapp kutlingen ut av beholderen en liten stund slik at begge fikk fotografert den.

– Jeg trenger vel ikke nevne at dykket var en suksess – det er ikke hver dag man finner nye arter, avslutter Rudolf Svensen.



Selv om småkutlingen ikke ble oppdaget i Norge før Rudolf Svensen fant den i 2015, ble den beskrevet vitenskapelig allerede i 1913.

Den bittelille fisken finnes i det vestlige Middelhavet, på Kanariøyene og rundt de britiske øyer til Shetland. Den er også funnet i Sverige og Danmark.



Ifølge Artsdatabanken er funnet til Rudolf Svensen fortsatt det eneste som er gjort i norske farvann. Det er også det nordligste funnet i verden.

Den som har lyst til å prøve å finne småkutling kan prøve seg i Rongesundet i Øygarden, eller andre steder med litt grov skjellsand eller grusbunn. Lykke til!



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Minedykker – en jobb med smell i

    Minedykkerkommandoen er en avdeling bestående av spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre alle typer eksplosiver, og de har en av Norges tøffeste jobber.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ny sjakkel skal hjelpe miljøet

    I en tid hvor maritim forurensing utgjør en stadig økende trussel mot havets helse, er det på høy tid å handle. Derfor har Wee Marine utviklet en ny innfesting av fender.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS