Her er noen tips til krabbesesongen
Når det blir mørkt om kvelden er det et tegn på at krabbesesongen starter. Nå er krabbene på sitt beste fremover, og dykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
Her er noen tips til krabbesesongen
Nå er krabbene på sitt beste fremover, så kom deg i vannet og hent litt luksusmat!
MATAUKE

Her er noen tips til krabbesesongen
Når det blir mørkt om kvelden er det et tegn på at krabbesesongen starter. Nå er krabbene på sitt beste fremover, og dykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
  31. august 2021
☒   ANNONSE:
Mange elsker krabber, og siden sesongen er i gang har vi funnet frem litt nyttig informasjon om hvordan du skal koke og rense krabbene.

Det er bare å ta for seg – slik denne fridykkeren gjør:





Nå er krabbene på sitt beste


Kvaliteten på krabbene kan variere. Når de har tæret på opplagsnæringen gjennom vinteren er de relativt tomme og ubrukelige som mat.

– Det samme gjelder krabber som nylig har skiftet skall, skriver Smak av Kysten.

Sesongkalender

Krabbene er på sitt beste i september og oktober, følge nettsiden Sesongkalender.no. Illustrasjon: Stein Mortensen


Utover sommeren er krabbene aktive, finner mer føde og bygger opp igjen energilagrene, og de har vanligvis høy kvalitet på sensommeren og utover høsten.

Der det er for mye krabbe kan tilgangen på føde bli for dårlig, slik at de ikke er fulle.

Rensing og koking


Uansett om du har fanget krabbe selv eller kjøpt den i fiskedisken er det om å gjøre å få ut mest mulig av det deilige krabbekjøttet når du renser dem.

Du må også huske på å fjerne den berømmelige paven.

Men før du kommer så langt må krabbene kokes, og her er det delte meninger om hva som er den beste måten å gjøre det på.

Krabber

Mattilsynet oppfordrer folk til å bedøve eller avlive krabbene før koking. Da kaster de som regel heller ikke klørne.


Koking av krabber


Å slippe levende krabber i kokende vann er den tradisjonelle måten å koke krabber på. Mattilsynet mener at dette kan være dyreplageri.

De anbefaler at man bedøver eller avliver krabbene før koking.

Taskekrabbe

Etter et oppkok skal krabbene koke i 20–25 minutter. La dem ligge på ryggen og avkjøle seg, da bevarer du mest mulig væske inni skallet.


I industrien bedøves krabbene noen minutter i isvann, men dette er lite praktisk hjemme.

Mattilsynet oppfordrer til å avlive krabben med en skarp kniv og kløyve hodet fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover.

Slik renser du krabber


På nettstedet www.krabbe.no finner du gode tips og råd, flere spennende oppskrifter og nyttige fakta om taskekrabben.

Krabben har skjelettet utenpå kroppen, og innenfor skallet skjuler det seg en kulinarisk godbit. Det saftige kjøttet smaker kjempegodt, og det er om å gjøre å få ut mest mulig av det.





Fisker du med teiner?


Hvis du fisker krabbe med teiner, så husk at disse skal ha en fluktåpning, og skal merkes med navn og telefonnummer.

Det er viktig å sørge for at teinene har skikkelig tau og blåse, og at man unngår å plassere dem der det er mye båttrafikk.

Blir teinene borte kan de bli stående og fiske i årevis – såkalt spøkelsesfiske. Meld fra om tapt og funnet fiskeutstyr i Fiskeridirektoratets app «Fritidsfiske».

Opprinnelig publisert 05.09.2020

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Årets julegave til dykkere?

    Boka «Dyreliv i Havet» er en skattekiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke og vil lære mer? Nå får du et gratis grunnkurs hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

  • Årets julegave til dykkere?

    Boka «Dyreliv i Havet» er en skattekiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke og vil lære mer? Nå får du et gratis grunnkurs hos Frivannsliv.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS