Alarmklokkene ringer for verdens haier

En studie publisert i anerkjente Nature advarer om at tre fjerdedeler av de pelagiske haiene og rokkene står i fare for å bli utryddet på grunn av overfiske. De siste 50 årene har disse haiene hatt en nedgang på 71 prosent.

Alarmklokkene ringer for verdens haier
Hammerhai er blant artene på listen over utrydningstruede arter. Foto: David Clode/Unsplash.com

HAIERAlarmklokkene ringer for verdens haier

En studie publisert i anerkjente Nature advarer om at tre fjerdedeler av de pelagiske haiene og rokkene står i fare for å bli utryddet på grunn av overfiske. De siste 50 årene har disse haiene hatt en nedgang på 71 prosent.

  29. januar 2021
☒   ANNONSE:
Et forskerteam ledet av Simon Fraser University i Canada konkluderer med at 24 av de 31 artene som finnes av pelagiske haier og rokker enten er utrydningstruet, eller har høy risiko for å bli utryddet.

– Dette er svært dramatiske tall, men dessverre ikke overraskende. Haiene er en av de mest truede dyregruppene som finnes på planeten vår, noe denne studien også forteller, sier leder i Hjelp Havets Haier, Fredrik Myhre.Haien som er brukt i videoen er ikke en av de truede artene. Video: Simon Fraser University/YouTube


Stort overfiske har skylden

– Det foregår hver dag et stort overfiske av verdens haier ute på det åpne havet, og mye av dette gjøres ulovlig. I perioden studien tar for seg har vi for eksempel hatt et stort overfiske i norske farvann på arten håbrann. Håbrannen er en av artene i denne studien, forteller Myhre.

Artene som står i fare for å bli utryddet er blant annet håbrann, hvalhai, blåhai, revehai, hammerhai, hvithai, makrellhai og manta.

LES OGSÅ
Slår alarm: Hjelpestoff fra haier i COVID-vaksine


– Vi må endre måten vi fisker på hvis vi skal klare å ta vare på de store rovfiskene i havet. Det er helt avgjørende å få bukt med det store ulovlige fisket, og vi trenger at verdens politikere faktisk følger kvoterådene havforskerne gir, sier han.

Den katastrofale tilbakegangen sammenfaller med en dobling av fisketrykket og en tredobling av fangsten, som til sammen gir 18 ganger så stort press på disse artene.

– Det må umiddelbart innføres begrensninger i fisket for å hindre at bestandene kollapser, sier Nicholas Dulvy, en av forskerne bak rapporten.Studien «Half a century of global decline in oceanic sharks and rays» er en del av det verdensomspennende Shark Trends-prosjektet som ledes av haispesialistgruppen i IUCN, FNs internasjonale union for bevaring av naturen.

Den kan leses i Nature (krever innlogging). Dataene er gjort tilgjengelige på www.sharkipedia.org.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS