Slik bedøver du krabbene før koking
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet.
Slik bedøver du krabbene før koking
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet.
17. august 2024
Seksjonssjef ved Mattilsynet Friede Andersen sier til NRK at dette kan være dyreplageri. Mattilsynet anbefaler derfor at krabbene skal bedøves eller avlives før koking.
LES OGSÅ
Anbefaler økt minstemål på krabber
– For å bedøve krabben kan man kløyve hodet med en skarp kniv fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover, skriver Mattilsynet.
De forteller at man alternativt kan gi hodet en hardt slag med håndtaket på kleppen, en liten klubbe eller liknende.
LES OGSÅ
Ikke brekk av klørne på krabber
I begge tilfeller rammes det sensoriske nervesenteret og bedøver krabben. Den blir derimot ikke bedøvet hvis man stikker en skarp kniv inn midt i buken:
Da lammes bare nervesenteret for bevegelse, slik at bein og klør mister kraften. Dette påvirker ikke krabbens sanser, og derfor må man kløyve eller knuse hodet for at krabben skal bedøves.
Mattilsynet tok i 2003 en grundig gjennomgang av 11 forskjellige metoder for bedøving og avliving av tifotkreps, primært hummer og krabbe.
Den gangen gav ikke Mattilsynet noe entydig svar på hva som var den beste metoden, men ut fra det man vet i dag er det best å bruke slag eller kutt til å bedøve krabbene.