Slik bedøver du krabbene før koking
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet.
Slik bedøver du krabbene før koking
Foto: Christian Skauge
KRABBE

Slik bedøver du krabbene før koking
Det er forbudt å koke dyr levende, men det er gjort unntak fra forbudet for krepsdyr. Likevel er hovedregelen at de skal bedøves før koking, opplyser Mattilsynet.
  17. august 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Mange har vokst opp med at den riktige måten å avlive krabber på er å slippe dem i kokende vann.

Seksjonssjef ved Mattilsynet Friede Andersen sier til NRK at dette kan være dyreplageri. Mattilsynet anbefaler derfor at krabbene skal bedøves eller avlives før koking.

LES OGSÅ
Anbefaler økt minstemål på krabber


– For å bedøve krabben kan man kløyve hodet med en skarp kniv fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. to centimeter bakover, skriver Mattilsynet.

De forteller at man alternativt kan gi hodet en hardt slag med håndtaket på kleppen, en liten klubbe eller liknende.

LES OGSÅ
Ikke brekk av klørne på krabber


I begge tilfeller rammes det sensoriske nervesenteret og bedøver krabben. Den blir derimot ikke bedøvet hvis man stikker en skarp kniv inn midt i buken:

Da lammes bare nervesenteret for bevegelse, slik at bein og klør mister kraften. Dette påvirker ikke krabbens sanser, og derfor må man kløyve eller knuse hodet for at krabben skal bedøves.



Mattilsynet tok i 2003 en grundig gjennomgang av 11 forskjellige metoder for bedøving og avliving av tifotkreps, primært hummer og krabbe.

Den gangen gav ikke Mattilsynet noe entydig svar på hva som var den beste metoden, men ut fra det man vet i dag er det best å bruke slag eller kutt til å bedøve krabbene.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Lær å trykkprøve dykkeflasker

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. I mars kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta nitrox hos Halden Dykkersenter

    Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i april!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS