Ny bok om taskekrabben
Krabbe er en like selvfølgelig ingrediens til et skalldyrmåltid som hummer, sjøkreps, reker og blåskjell. Den har vært høyt skattet i hundrevis av år, og selv i dag er forventningene store når teinene settes og trekkes.
Foto: Astrid Woll
BOKOMTALE
Ny bok om taskekrabben
Krabbe er en like selvfølgelig ingrediens til et skalldyrmåltid som hummer, sjøkreps, reker og blåskjell. Den har vært høyt skattet i hundrevis av år, og selv i dag er forventningene store når teinene settes og trekkes.
– Etter tre og et halvt års arbeid er mer enn 90 års samlet kunnskapsinnhenting samlet mellom to permer. Det føles godt å dele de drøyt 200 sidene, sier Gro van der Meeren.
Forfatterne tar deg med under vann og beskriver hvordan krabben formerer seg, forsvarer seg og tar til seg føde.
Taskekrabbens liv beskrives fra larve, yngel og miniatyrkrabbe til en kjempe i rustning.
– Med tre marinbiologer, hver med sin spesialkompetanse, følger vi krabbens liv i sitt rette element, historie og kultur, fiskeri og næring, for ikke å glemme krabben som mat, forteller Astrid Woll.
LES OGSÅ
Anbefaler økt minstemål på krabber
Boka handler nemlig ikke bare om krabbens levesett, men tar også for seg også fangst- og tilberedelsesmetoder, og viser hvordan dagens kommersielle fangst og produksjon foregår.
– Her får du svar på alt du vil vite, og alt du ikke visste du ville vite om taskekrabben, sier mainbiolog og undervannsfotograf Espen Rekdal i forhåndsomtalen.
– Denne boka er en skikkelig krabbefest, med flotte foto og masse interessant info. Og så ble jeg veldig sulten på krabbe, sier marinbiolog Henning Røed.
Boka forventes på være på lager 21. mai, og kan forhåndsbestilles på Kolofon.no.