En god nyhet for Oslofjorden
Mandag var en bra dag for Oslofjorden. Da kom regjeringen med et forslag om nullfiske i hele indre Oslofjord og i de to nasjonalparkene Ytre Hvaler og Færder.
En god nyhet for Oslofjorden
Foto: Fredrik Myhre/WWF Norge
HAVMILJØ

En god nyhet for Oslofjorden
Mandag var en bra dag for Oslofjorden. Da kom regjeringen med et forslag om nullfiske i hele indre Oslofjord og i de to nasjonalparkene Ytre Hvaler og Færder.
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Oslofjorden var tidligere en av de rikeste fjordene av sitt slag i verden, forteller Fredrik Myhre, seniorrådgiver hos WWF verdens naturfond i et nyhetsbrev.

Han forteller om en fjord som nærmest flommet over av tallrike fiskebestander og frodige leveområder. Torsk, sild, brisling og hummer fantes i hopetall, og fiskere kom langveis fra for å ta del i det store gildet.

Det høres uvirkelig ut, og enda mer uvirkelig er det å vite at både torpedo­formede makrellstørjer, eldgamle håkjerringer og enorme finnhvaler kalte Oslofjorden sitt hjem.

TAG

Foto: Fredrik Myhre/WWF Norge


– I dag er fjorden bare en skygge av seg selv. Jeg har dykket i Oslofjorden gjennom tre tiår, helt siden jeg på slutten av 1980-tallet lå med dykkermaske på hodet mellom fjæresteinene på Jeløya utenfor Moss, har Oslofjorden vært min hjemmebane, skriver Myhre.

– Bare i min tid har fjorden stadig blitt mer og mer syk. Heldigvis finnes det medisin, men det haster. En av ingrediensene i medisinen heter «fiskeforbud», legger han til.

Han mener at et slikt fiskeforbud dessverre nødvendig for å hjelpe livet i Oslofjorden opp på fote igjen.

LES OGSÅ
Vil frede hele Indre Oslofjord


Forbudet er anbefalt av Fiskeridirektoratet, og støttet av Miljødirektoratet og ledende havforskere ved Havforskningsinstituttet, Universitetet i Oslo, Universitetet i Ås og Norsk institutt for vannforskning.

– Derfor er jeg denne uken ekstremt glad for at både fiskeri- og havministeren og klima- og miljøministeren sammen har valgt å lytte til landets ledende havforskere i denne saken, sier Myhre.

Den endelige avgjørelsen er imidlertid ikke er tatt – den politiske beslutningen om å faktisk gjennomføre fiskeforbudet gjenstår. Myhre håper og tror de to ministrene følger opp.

TAG

Foto: Fredrik Myhre/WWF Norge


– Det skal også sies at et fiskeforbud heller ikke er det eneste som må til for å redde fjorden, forteller Myhre.

Han mener at flere tiltak må på plass så fort som mulig. Å minimere avrenningen fra landbruket og nitrogenforurensingen fra avløpet, i tillegg til fiskeforbudet, er blant de aller viktigste å prioritere fremover.

– Et fiskeforbud i Oslofjorden er likevel et viktig skritt på veien, sier den erfarne dykkeren og marinbiologen.



Han forteller at det vil gi både svake bestander av ulike arter og sårbare leveområder et helt nødvendig pusterom, og hjelpe til med å få tilbake noe av Oslofjordens tidligere storhet.

Dykkere er vel blant dem som savnet et yrende dyreliv, sunne leveområder og en natur som både kan nytes i fulle åndedrag og høstes fra på en bærekraftig måte aller mest.

Det som gjenstår nå, er å passe på at politikerne faktisk tar den endelige avgjørelsen om å gjennomføre forslaget, når høringen er over i april.

TAG

Foto: Fredrik Myhre/WWF Norge


Norge har verdens nest lengste kystlinje og seks ganger mer hav enn land, Myhre mener det er mange flere skjær i sjøen enn en syk Oslofjord.

– Jeg og WWF jobber for å få Norge til å velge den riktige kursen for havet inn i framtiden – blant annet ved å få på plass flere og bedre marine verneområder, stoppe prosessen med gruvedrift på havbunnen og slutte å lete etter mer olje og gass, sier Myhre.

Han avslutter med å oppfordre alle til å bli havfadder hos WWF Norge, og påpeker at engasjement er viktig i kampen for et levende hav.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • PADI Rescue Diver starter i morgen

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Kurset starter hos Nemo i morgen!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS