Hvor er de tiarmede blekksprutene?
Vi feirer Cephalopod Awareness Days, og i dag er det «Fossil Day». Takket være fossilrekken vet vi mye om blekksprutenes forfedre – men de tiarmede artene glimrer med sitt fravær.
Hvor er de tiarmede blekksprutene?
Fossil av den utdødde arten Proteroctopus ribeti, funnet i Frankrike i 1982. Foto: I. Kruta et al, Morphobank
BLEKKSPRUT

Hvor er de tiarmede blekksprutene?
Vi feirer Cephalopod Awareness Days, og i dag er det «Fossil Day». Takket være fossilrekken vet vi mye om blekksprutenes forfedre – men de tiarmede artene glimrer med sitt fravær.
  12. oktober 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det er over 800 forskjellige nålevende arter blekksprut i verden, men dette er bare en brøkdel av det som har eksistert i tidligere tider.

Historien om blekksprutene starter for rundt 520 millioner år siden, og mye av kunnskapen om de over 11.000 utdødde artene er takket være fossiler.

Ammonitter

På Svalbard kan man finne 150 millioner år gamle ammonitt-fossiler åpent i terrenget. Foto: Hans Arne Nakrem/Naturhistorisk museum


Fossilene man finner av forfedrene til dagens blekkspruter er stort sett de som hadde skall, slik som ammonittene.

De moderne åtte- og tiarmede blekksprutene mistet skallet sitt for 200–65 millioner år siden, og siden de er bløtdyr... ja, du skjønner.

LES OGSÅ
Slik mistet blekksprutene skallet


Av de åttearmede blekksprutene er det ofte bare nebbet og eventuelle klør på armene som er bevart. Det rare er at det nesten ikke finnes noen fossiler av tiarmede blekksprut.

I mange år var dette et vitenskapelig mysterium. De svømte rundt i det samme havet som sine åttearmede slektninger, så hvor er de?

Forskerne tror de har funnet svaret på gåten: Tiarmede blekkspruter er tilpasset et liv oppe i vannsøylen, mens de åttearmede lever på bunnen.

Fordi de trenger oppdrift er det gunstig å ha et høyt innhold av ammoniakk i kroppen, siden dette er lettere enn vann.

LES OGSÅ
Blekksprut sett med gamle øyne


De kan ha opptil 60% ammoniakk i kroppsvæskene, en tilpasning som ikke finnes hos de åttearmede slektningene.

Ammoniakk har en høy pH-verdi, og dette gjør at de de tiarmede blekksprutene råtner raskt når de dør – og det er ikke noe igjen som blir fossilisert.

Rhomboteuthis lehmani

Et av få fossiler av tiarmet blekksprut: Rhomboteuthis lehmani ble funnet i Ardèche i Frankrike i 1982. Foto: Didier Descouens (CC BY-SA 4.0)


Hvis du synes dette var litt spennende og har lyst til å vite mer kan vi anbefale videoen nedenfor, laget av den dyktige YouTuberen Ben G. Thomas.

Der kan du lære mer om fossiler, blekksprutenes utvikling og masse annet spennende om disse fantastiske dyrenes opprinnelse.

Sjansen for å se blekksprutfossiler når du dykker er heller liten, men ha øynene med deg når du går på stranden – der kan man finne mye rart.

Ellers er bare å hoppe i havet og gjøre et nattdykk, for nå er det den beste tiden på året for å se blekksprut langs Norskekysten.Hvis du vil dykke etter fossiler bør du ta turen til USA. Utenfor kysten av Florida og North Carolina kan man finne fossile megalodon-tenner verdt hundrevis av dollar.

Det finnes til og med et eget emnekurs man kan ta – PADI tilbyr «Megalodon Fossil Teeth Diver» som Distinctive Specialty!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Fotografit holder fotocamp i Egypt

    Den danske UV-fotospesialisten Fotografit byr på en spennende fotoreise og workshop med individuell undervisning i UV-foto. Turen går til Dive Camp Nakari i april 2024.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS