I dag er det World Octopus Day
Fra 8. til 12. oktober er det Cephalopod Awareness Days, og i dag feirer vi de åttearmede blekksprutene. Her finner du artige fakta og flotte videoer om en av havets smarteste innbyggere.
I dag er det World Octopus Day
Foto: Christian Skauge
BLEKKSPRUT

I dag er det World Octopus Day
Fra 8. til 12. oktober er det Cephalopod Awareness Days, og i dag feirer vi de åttearmede blekksprutene. Her finner du artige fakta og flotte videoer om en av havets smarteste innbyggere.
  8. oktober 2024
Read in English!
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det finnes rundt 300 forskjellige arter åttearmede blekkspruter i verden, og til tross for at de fleste ikke blir mer enn 1–2 år gamle finnes det fossiler som er nesten 300 millioner år gamle – mye eldre enn dinosaurene.

De minste artene er ikke engang så store som en drue, mens den store stille­havsblekkspruten Enteroctopus dofleini kan veie over 50 kilo og ha et «vingespenn» på utrolige seks meter.

Lær mer om blekkspruten:






Visste du at blekksprutene har tre hjerter og blått blod? To av hjertene pumper blod til gjellene, mens det tredje sørger for sirkulasjon i resten av kroppen.

Den nøyer seg heller ikke med å ha én hjerne: I hver av de åtte armene har den et eget nervesenter som fungerer som en «lokal hjerne». Dette gjør armene i stand til å operere på egen hånd.

Mimic octopus

Hermeblekkspruten kan etterlikne en rekke andre dyr, noe den bruker både til forsvar og angrep. Foto: Rickard Zerpe (CC BY-SA 2.0)


Studier har vist at blekksprutene har seks armer og to bein – det er med andre ord ikke likegyldig hvilken tentakkel som brukes til hva.

I tillegg er de mestre til å kamuflere seg og kan endre både farge, form og tekstur ved hjelp av spesielle celler i huden. I tillegg kan de som kjent sprute blekk for å forvirre angripere.

LES OGSÅ
Har du sett blekksprut i Norge?


Blekksprutene regnes som et av de mest intelligente dyrene i havet. De er oppfinn­somme og lærenemme, i stand til å bruke verktøy, og flinke til å løse problemer.

Forskning viser at de er i stand til å tenke abstrakt, og at de sannsynligvis drømmer når de sover. Ifølge Scientific American er de også i stand til å leke, noe som regnes som et tegn på intelligens.



Alle blekkspruter giftige, men det er bare den lille blåringete blekkspruten som lever i Indiahavet som kan være farlig for mennesker. Foto: Christian Skauge


Noen blekkspruter kan til og med etterlikne andre dyr – slik som den fantastiske hermeblekkspruten (Mimic octopus) som finnes i Indiahavet.

Den kan opptre som dragefisk, havslange, manet og flyndre – og det er ikke bare for å redde sitt eget skinn: Den kan også etterlikne en paringsklar krabbe, bare for å spise den forvirrede beileren.



Verdens blekksprutdag markeres 8. oktober hvert år, og datoen er valgt fordi 8/10 spiller på at blekksprutene har 8 eller 10 armer.

Hvis du vil feire dagen er det bare å ta et dykk – høsten er den beste tiden for å se disse spennende skapningene, og man finner dem gjerne på nattdykk.

Stjeler krabber fra en teine:










ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt er varmt i vannet, men vinteren nærmer seg. Er du klar for kulda? Hold varmen med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS