Hvor mye skalldyr trenger du?
Hvor mye skalldyr regner man egentlig per person når man skal rense dem? Og hva beregner man per person når man skal lage skalldyrfat?
Hvor mye skalldyr trenger du?
Foto: Christian Skauge
GOURMET

Hvor mye skalldyr trenger du?
Hvor mye skalldyr regner man egentlig per person når man skal rense dem? Og hva beregner man per person når man skal lage skalldyrfat?
  5. september 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Skalldyr er egentlig en litt pussig betegnelse, fordi det omfatter to helt forskjellige dyregrupper: Krepsdyr og skjell. Begge deler kan man enkelt sanke når man dykker eller fridykker. Men hvor mye trenger man?

Vi lette litt på nettet og fant en fin oversikt hos Meny, som gav oss tillatelse til å gjengi den her.

LES OGSÅ
Slik renser du krabbe (meny.no)


– Skalldyr har ofte en del som skal renses vekk. Skallet, bein og paven skal fjernes, og da er det vanskeligere å beregne hvor mye man faktisk trenger for å ikke sitte sultne igjen etter måltidet, skriver Meny.

Så mye beregner du per person


  • Blåskjell: 500 g per person
  • Hjerteskjell: 500 g per person
  • Kamskjell: 3 stk per person (som forrett)
  • Reker: 500 g per person
  • Hummer: 1 stk à 300-500 g per person
  • Sjøkreps: 500 g eller ca 3-4 store sjøkreps per person
  • Kongekrabbe: 500 g per person
  • Hel, kokt krabbe: 1 krabbe à 400-500 g
  • Krabbeklør: 500 g per person
  • Krabbeskjell (ferdig renset): 1 stk per person


Blåskjell

Skjell er best om vinteren, mens krabben har høysesong på høsten. Foto: Christian Skauge


500 gram til sammen


Dersom man skal ha flere typer skalldyr, halverer man mengden av hver. Dersom du ønsker å servere reker og blåskjell, beregner du 250 gram av hver per person.

Serverer du mer enn to typer skalldyr og skjell, kan du enkelt fortsette å dele mengden mellom antallet skalldyr du serverer på 500 gram.

Meny.no finner du også en lang rekke oppskrifter med fisk og skalldyr – for eksempel denne på et enkelt skalldyrfat.



Husk at dykkere ikke har lov til å fange hummer, og ikke glem å sjekke blåskjellvarselet dersom du plukker skjell fra mars til oktober.

Får du ikke tak i det du trenger på dykketuren er du sikkert velkommen innom hos Meny for å handle. Der finner du også alt tilbehøret du trenger til en festmiddag!



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS