Får ikke være i fred – kan bli avlivet
Fiskeridirektoratet har i hele sommer vært klare på at de ikke ønsker å avlive hvalrossen «Freya». Nå kan det hende de må snu, fordi publikum trosser anbefalingene og er nærgående med hvalrossen.
Får ikke være i fred – kan bli avlivet
Publikum, voksne og barn på Kadettangen trosser avstandsanbefalingene og er nærgående med hvalrossen «Freya». Bildet er tatt onsdag 10. august, og er sladdet av personvernhensyn. Foto: Fiskeridirektoratet
HVALROSS

Får ikke være i fred – kan bli avlivet
Fiskeridirektoratet har i hele sommer vært klare på at de ikke ønsker å avlive hvalrossen «Freya». Nå kan det hende de må snu, fordi publikum trosser anbefalingene og er nærgående med hvalrossen.
  11. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Fiskeridirektoratets vurdering er at publikums uaktsomme adferd og manglene etterfølgelse av anbefalingene fra myndighetene kan sette liv og helse i fare, sier Nadia Jdaini, senior kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet.

Fiskeridirektoratet er til stede i Oslofjorden med et patruljefartøy for å observere situasjonen. De er i dialog med politiet og veterinær for å diskutere ytterligere tiltak.

Freya

«Freya» i et fredelig øyblikk. For tiden får hun ikke være i fred. Foto: Pia Ve Dahlen, Lei en Biolog


– Vi sonderer nå ytterligere tiltak, der avliving kan være et reelt alternativ, sier Jdaini. I mellomtiden gjentas avstandsanbefalingene og presiseringene om å ikke bade med hvalrossen:

– Vi vil igjen – på det sterkeste – anbefale at publikum holder avstand der hvalrossen er observert og ikke bader med den. Det er både for ens egen sikkerhet, og med tanke på dyrevelferden, sier Jdaini.

LES OGSÅ
Ikke bad eller dykk med «Freya»


Fiskeridirektoratet har observert flere potensielt farlige situasjoner på badeplassen Kadettangen denne uken. Det er også observert at personer har kastet gjenstander etter hvalrossen.

– Det at hvalrossen har blitt en attraksjon eskalerer behovet for ytterligere tiltak. Vår største frykt er at mennesker kan bli skadet, sier Nadia Jdaini.

Lær mer om hvalross


Fiskeridirektoratet har dokumentert at personer bader med hvalrossen, og at folk oppsøker den ved vannkanten sammen med barna sine for å ta bilder.

– Det er snakk om til dels store folkemengder i alle aldre, der samtlige personer helt tydelig går bort fra gjeldende anbefalinger om å holde avstand, sier Jdaini.– Politiet er orientert om hendelsene, sier Jdaini. Hun opplyser at Fiskeridirektoratet er i kontinuerlig dialog med veterinær, som vurderer dyrevelferden.

– Dyrevelferden er klart svekket. Hvalrossen får ikke tilstrekkelig med hvile og fagfolkene vi er i dialog med vurderer henne til å være stresset, sier Nadia Jdaini.

Kilde: FiskeridirektoratetANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Snart søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta PADI Deep Diver i Halden

  Lurer du på hva som finnes nede i dypet? Da er kanskje emnekurset PADI Deep Diver noe for deg! Nå kan du lære dypere dykking på en trygg måte hos Halden Dykkersenter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS