Dragefisk-invasjon på Kypros

Etter at antallet dragefisk har økt dramatisk i det østlige Middelhavet finansierer nå EU et prosjekt for å kontrollere bestanden. «Wanted dead or fried» står det å lese på plakater i havnen i Larnaca på Kypros.

Dragefisk, her fotografert i Rødehavet.

NYHETER

   

MILJØDragefisk-invasjon på Kypros

Etter at antallet dragefisk har økt dramatisk i det østlige Middelhavet finansierer nå EU et prosjekt for å kontrollere bestanden. «Wanted dead or fried» står det å lese på plakater i havnen i Larnaca på Kypros.

  1. august 2019
– Vi så bare én dragefisk», sa Sofia Petridou etter et dykk på vraket av «Zenobia», en svensk ro-ro ferge som sank i 1980 utenfor hovedstaden Larnaca, ifølge en artikkel i kinesiske Xinhua.

Siden dykkere hadde nettopp fjernet ca. 150 av de gifte og vakre fiskene fra vraket var det ikke mange å se. Dragefisken dukket opp i Middelhavet i 1991, men så ble den ikke sett igjen før i 2012. I år har antallet eksplodert og situasjonen er ute av kontroll, skriver Euronews.Video: Euronews/YouTube


EU har nå satt i gang et fire år langt prosjekt for å kontrollere bestanden av de invaderende fiskene. Det gjennomføres dykk for å jakte på og drepe dragefisken, og prosjektet skal også promotere den som mat:

– Dragefisk kan tilberedes på mange forskjellige måter. På grillen, stekt... hvordan du vil. Så lenge du fjerner ryggraden, som inneholder giften, kan du bruke den som en hvilken som helst annen fisk, sier kokken Stelios Georgiou.

Også i Karibia er dragefisken et problem:Video: Real Wild/YouTube


Hører egentlig hjemme i Asia og Rødehavet

Dragefisken (Pterois miles) hører egentlig hjemme i Rødehavet og Indiahavet. Etter at Suezkanalen ble utvidet har den dukket opp i Middelhavet, og antallet øker raskt fordi den ikke har noen naturlige fiender.

De giftige piggene og evnen til å livnære seg på en lang rekke forskjellige småfisk gjør at dragefisken greier å etablere seg i stadig nye områder. Voksne dragefisk kan produsere to millioner egg i året, som flyter fritt og spres med havstrømmene.

Forskerne frykter at varmere vann i Middelhavet gir dragefisken bedre livsbetingelser. Dette truer hele økosystemet i regionen, og det har blitt rapportert om store mengder dragefisk i Tyrkia, Hellas og Libanon.

ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Visit Plura holder kurs i grotteredning

  Hvis du er grottedykker er du sannsynligvis mer opptatt av sikkerhet enn gjenomsnittlig. Nå arrangerer Visit Plura kurs i grotteredning, uken før Plurauka 2020 går av stabelen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.