Vil forby denne krabben i Norge
Miljødirektoratet vil forby import av levende eksemplarer av kinaullhåndskrabben og seks andre krabbearter. Fremmedarten er en av verdens mest skadelige krabber.
Vil forby denne krabben i Norge
Foto: Christian Fischer (CC BY-SA 3.0)
FREMMEDARTER

Vil forby denne krabben i Norge
Miljødirektoratet vil forby import av levende eksemplarer av kinaullhåndskrabben og seks andre krabbearter. Fremmedarten er en av verdens mest skadelige krabber.
  12. mai 2025
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Kinaullhåndskrabben er en fremmed art som står på terskelen til å kunne etablere seg i Norge. Den kan gjøre stor skade, sier direktør for Miljødirektoratet, Hilde Singsaas.

Derfor foreslår Miljødirektoratet nå å forby all import av levende eksemplarer av krabben, som kan være attraktiv blant annet for en del restauranter.

LES OGSÅ
Har du funnet en fremmed art?


Kinaullhåndskrabben rangeres på 34. plass blant verdens 100 verste fremmede arter, av Verdens naturvernunion (IUCN).

Den forårsaker erosjon på grunn av sin intensive graving langs elvebredder, og koster ifølge IUCN fiskeri og akvakultur flere hundre tusen dollar årlig på verdensbasis. Artsdatabanken vurderer kinaullhåndskrabben til å utgjøre svært høy risiko.

Funnet i Norge: En av verdens verste


Den har stort invasjonspotensial, og kan gi lokale arter konkurranse om maten ved å spise store deler av bunndyrene. Den kan overleve vinteren utendørs.

I 2023 gjorde tollmyndighetene et beslag av levende kinaullhåndskrabber og andre krabber på Svinesund. Slik import har ikke tidligere vært kjent.

LES OGSÅ
Denne har invadert Oslofjorden


På oppdrag fra Miljødirektoratet laget derfor Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en rapport, der de vurderte miljørisikoen ved import av levende krabber.

VKM konkluderte med at kinaullhåndskrabben og flere av de andre krabbene har et betydelig potensial for å etablere seg i sjøen og i ferskvann i Norge.

Kinaullhåndkrabbe Kinaullhåndkrabbe

Beslag av levende kinaullhåndskrabber på Svinesund i 2023. Foto: Mattilsynet


I Sverige har kinaullhåndskrabben klart å etablere seg både langs kysten og i de store innsjøene Mälaren og Vänern. Der har den hatt negative effekter på andre arter.

– Vi frykter at import av levende kinaullhåndskrabbe vil kunne føre til at arten sprer seg ut i norsk natur, og etablerer seg som en konstant trussel mot artsmangfoldet i elvene våre, sier miljødirektør Hilde Singsaas.

 
Annonse:


Miljødirektoratet har nå sendt et forslag til endring av forskrift om fremmede organismer ut på høring til berørte parter, som innebærer forbud mot innførsel, omsetning og utsetting av levende kinaullhåndskrabbe og seks andre skadelige fremmede krabbearter.

Forslaget inneholder også en rekke andre endringer i forskriften, som vil gjøre den til et bedre verktøy for å forhindre at nye fremmede skadelige arter får etablere seg i norsk natur.

Annonse:



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Meld deg på kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. I oktober kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Klubbtilbud på båtførerprøven

    – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS