Tare kan gi sunnere brød
Nofima har publisert en rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge.
Tare kan gi sunnere brød
Nofima har publisert en rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge.
23. desember 2024
Da forskerne tilsatte lett kokt (blansjert) tare gav det brødet en svak grønnaktig farge og en mild sjølukt, men påvirket ikke teksturen.
LES OGSÅ
Inspirasjon: Lær mer om mat i fjæra
Da forskerne brukte tare som ikke var blansjert, ble det nesten ingen merkbar forskjell i farge eller lukt sammenlignet med vanlig brød.
Mange får for lite jod i kostholdet, men for mye kan være skadelig. Tare er rik på jod, og ved å tilsette riktig mengde i brød, kan man bidra til at folk får akkurat passe mengde av dette viktige stoffet.
Forskerne understreker at det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av jod, og at det derfor er nødvendig å kontrollere mengden tare som tilsettes i brødet.
Andre kilder til jod er hvitfisk som torsk og hyse, melk, yoghurt og brunost.
Nofima har også jobbet med behandlingsmåter for å redusere jodinnholdet i tare, slik at man kan bruke mer tare i mat, blant annet som smaksforsterkere.
Forskningen ble finansiert gjennom Norwegian Seaweed Biorefinery Platform-prosjektet, som har fått støtte fra Norges forskningsråd.