Tare kan gi sunnere brød
Nofima har publisert en rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge.
Tare kan gi sunnere brød
1–2% tare i brødet påvirker ikke smak og gjør brødet sunnere. Illustrasjonsfoto: Joe Urrutia, Nofima
FORSKNING

Tare kan gi sunnere brød
Nofima har publisert en rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge.
  23. desember 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Studien viser at det er mulig å tilsette inntil 1–2% tare i brødet uten at det påvirker brødets sensoriske egenskaper negativt, skriver Nofima i en pressemelding.

Da forskerne tilsatte lett kokt (blansjert) tare gav det brødet en svak grønnaktig farge og en mild sjølukt, men påvirket ikke teksturen.

LES OGSÅ
Inspirasjon: Lær mer om mat i fjæra


Da forskerne brukte tare som ikke var blansjert, ble det nesten ingen merkbar forskjell i farge eller lukt sammenlignet med vanlig brød.

Mange får for lite jod i kostholdet, men for mye kan være skadelig. Tare er rik på jod, og ved å tilsette riktig mengde i brød, kan man bidra til at folk får akkurat passe mengde av dette viktige stoffet.

Anne Rieder

Anne Rieder er en av Nofima-forskerne som har skrevet rapporten. Foto: Nofima


Forskerne understreker at det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av jod, og at det derfor er nødvendig å kontrollere mengden tare som tilsettes i brødet.

Andre kilder til jod er hvitfisk som torsk og hyse, melk, yoghurt og brunost.



Nofima har også jobbet med behandlingsmåter for å redusere jodinnholdet i tare, slik at man kan bruke mer tare i mat, blant annet som smaksforsterkere.

Forskningen ble finansiert gjennom Norwegian Seaweed Biorefinery Platform-prosjektet, som har fått støtte fra Norges forskningsråd.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • I kveld: Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS