Mye mikroplast fra bildekk
Oppsiktsvekkende resultater fra Norsk institutt for vannforskning viser at det er like mye mikroplast fra bildekk på havbunnen i Oslofjorden som i jordprøver ved høytrafikkerte veier.
Mye mikroplast fra bildekk
Illustrasjonsfoto: Fredrik Myhre
HAVMILJØ

Mye mikroplast fra bildekk
Oppsiktsvekkende resultater fra Norsk institutt for vannforskning viser at det er like mye mikroplast fra bildekk på havbunnen i Oslofjorden som i jordprøver ved høytrafikkerte veier.
  1. mai 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Mikroplast i naturen er et stort problem. Regjeringen har tatt grep for å redusere spredningen av mikroplast, ikke minst fra kunstgressbaner hvor bildekk brukes som fyllmateriale, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

I en pressemelding forteller han at Norge også jobber for å få plass en internasjonal avtale mot plastforurensing i løpet av året.

Mikroplast spredt i hele Norge


– Her bør regler for mer bærekraftige produkter og reduksjon av mikroplast være en viktig del av avtalen, sier klima- og miljøministeren.

Tidligere undersøkelser har påvist at mikroplast finnes overalt i miljøet – i elver, kystvann, innsjøer, luft og nedbør. Resultatene fra den nye miljøovervåkingen stemmer overens med tidligere antagelser om at bildekk er en stor kilde.

LES OGSÅ
Kjemikalier havner i Oslofjorden


– Det er urovekkende at vi finner svært mye mikroplast fra bildekk i miljøet. Disse ørsmå partiklene kan inneholde skadelige stoffer og de blir værende lenge i miljøet uten å brytes ned, , sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Hun mener vi må gjøre mer både i Norge og internasjonalt for å hindre at mikroplast fra bildekk skader naturen.

Dødelig cocktail tar livet av hoppekreps


På oppdrag fra Miljødirektoratet overvåker forskere fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) mikroplast i vann og luft i det nasjonale programmet Mikronor.

Nå har de målt mikroplasten som kommer fra slitasje av bildekk for første gang. Rapporten viser høye nivåer av mikroplast på havbunnen i Oslofjorden, men også nær vei i sedimenter fra Mjøsa.

LES OGSÅ
Rognkjeks spiser gummigranulat


Miljødirektoratet har nylig påvist at skadelige stoffer fra bildekk, som 6PPD-kinon og andre bildekkstoffer, spres fra veier, kunstgressbaner og gjenbruksanlegg for dekk.

Dette er samme stoff som tidligere har vist seg å være dødelig for en art av stillehavslaks i utsatte elver i USA.

Stygge miljøspor fra dumpede dekk


Partikler fra bildekk er nå også funnet i blåskjell fra Oslofjorden. Dette viser at mikroplasten inntas av dyr i miljøet, og dermed påvirker miljøet negativt.

– Oslofjorden er allerede under høyt press fra andre menneskeskapte belastninger. Vi er bekymret for at mikroplast bidrar til å gjøre miljøforholdene enda dårligere, sier miljødirektør Ellen Hambro.



Selv om avrenning fra biltrafikk trolig er den største kilden til utslippene, spres det også mikroplast fra gummigranulat som brukes som underlag på fotballbaner.

Et forbud mot tilsatt mikroplast i produkter, inkludert bruk av gummigranulat på kunstgressbaner, ble nylig vedtatt i EU. Forbudet vil gjelde i Norge fra 2031.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann på en uke.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS