Kan man spise blåskjell om vinteren?
Om vinteren kontrollerer ikke Mattilsynet blåskjellene for algegifter, men det betyr ikke at man må la dem være – det er jo da de smaker aller best!
Kan man spise blåskjell om vinteren?
Om vinteren kontrollerer ikke Mattilsynet blåskjellene for algegifter, men det betyr ikke at man må la dem være – det er jo da de smaker aller best!
Av Dykking.no
Men blåskjell og andre skjell er best om vinteren, og mange lurer derfor på om man kan sanke skjell når det ikke er noe blåskjellvarsel.
Om vinteren er det ikke noe oppdatert råd for blåskjell, men betyr det at man bør la være å spise dem? Nei, men man skal være forsiktig.
– Generelt kan blåskjell høstes og spises hele året, men marine algegifter kan forekomme året rundt, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.
LES OGSÅ
Kan man spise stillehavsøsters?
Skjell lever av planktonalger som de filtrerer fra sjøvannet, og enkelte alger kan inneholde gifter som samles opp i skjellene.
Planktonalger blomstrer sjelden om vinteren, men hvis skjellene inneholder mye algegifter senhøstes kan innholdet av algegifter i skjellene være høyt hele vinteren gjennom.
Gjelder blåskjellvarselet også andre skjell?
Giftsesongen for skjell varierer fra år til år og fra landsdel til landsdel. Det er ifølge Mattilsynet ikke mulig å gi angi giftsesongen for ulike deler av kysten.
Her må man altså ta sjansen, sjekke det siste blåskjellvarselet for året og vurdere hvor lenge siden det ble varslet.
Vil man være helt på den sikre siden må man stikke innom delikatessedisken dersom man vil ha hvitvinsdampede blåskjell til kveldskos.
Skjellene i butikken er sjekket for algegifter og skal være trygge året rundt. Blåskjellvarselet starter opp igjen i mars, og da kan du sjekke ditt område her.