Kan man spise blåskjell om vinteren?

Årets siste blåskjellvarsel fra Mattilsynet er publisert, men mange målestasjoner har allerede avsluttet prøvetakingen for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell?

Kan man spise blåskjell om vinteren?

BLÅSKJELLVARSEL

GOURMETKan man spise blåskjell om vinteren?

Årets siste blåskjellvarsel fra Mattilsynet er publisert, men mange målestasjoner har allerede avsluttet prøvetakingen for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell?

  5. november 2019
Mattilsynets blåskjellvarsel oppdateres en gang i uken fra midten av mars til ut oktober, og det tas prøver på 36 steder langs kysten. Nå er prøvetakingen avsluttet og sesongen er sesongen over for i år.

Dette betyr at det ikke er noe råd for blåskjell i store deler av landet. I Rogaland viser varselet rødt, mens det i Trøndelag med ett unntak er god kvalitet på skjellene. Det samme gjelder fra Tromsø til Svalbard.Ikke glem at det er andre skjell som også smaker godt! Både kamskjell og stillehavsøsters er en delikatesse – og man kan også prøve seg på hjerteskjell, strandsnegler og albueskjell.


Er det trygt å spise skjell om vinteren?

Mange lurer på om man kan sanke skjell om vinteren, når det ikke er noe blåskjellvarsel. Generelt kan blåskjell høstes og spises hele året, men marine algegifter kan forekomme året rundt, står det å lese på Mattilsynets hjemmesider.

Skjell lever av planktonalger som de filtrerer fra sjøvannet, og enkelte alger kan inneholde gifter som samles opp i skjellene. Planktonalger blomstrer sjelden om vinteren, men hvis skjellene inneholder mye algegifter senhøstes kan innholdet av algegifter i skjellene være høyt hele vinteren gjennom.

Giftsesongen for skjell varierer fra år til år og fra landsdel til landsdel. Det er derfor ifølge Mattilsynet ikke mulig å gi angi giftsesongen for ulike deler av kysten. Her må man altså ta sjansen, og sjekke det siste blåskjellvarselet for året.Vil man være helt på den sikre siden kan man ta turen på butikken dersom man vil ha blåskjell dampet i hvitvin til kveldskos. Skjellene man kjøper er sjekket for algegifter og skal være trygge året rundt.

Årets siste blåskjellvarsel gjelder frem til fredag 8. november – nye varsler starter i mars 2020. Sjekk ditt område på Mattilsynets blåskjellvarsel.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS