Ny nakensnegle for Norge
Den vakre nakensneglen Polycera kernowensis er funnet for første gang i Norge. Ikke overraskende skjedde funnet på husrevet hos Gulen Dykkesenter.
Ny nakensnegle for Norge
Foto: Stefanie Wagner
NAKENSNEGLER

Ny nakensnegle for Norge
Den vakre nakensneglen Polycera kernowensis er funnet for første gang i Norge. Ikke overraskende skjedde funnet på husrevet hos Gulen Dykkesenter.
  23. juni 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dykkesenteret er kjent for sitt svært store utvalg av nakensnegler. Over 80 arter er dokumentert i sundet utenfor brygga, og nå kan de legge til ytterligere én.

– Vi fant fire eksemplarer av Polycera kernowensis i forrige uke, forteller dykkeinstruktør Steffi Wagner til Dykking.

LES OGSÅ
Nakensnegler er frekke tjuver


Tre av eksemplarene ble samlet inn og lagt på sprit, og er sendt til NTNU Vitenskapsmuseet for DNA-prøve og endelig bekreftelse på arten.

Polycera kernowensis er en relativt ny art, som ble beskrevet så sent som i 2020. Artsnavnet henviser til det gamle navnet for Cornwall, hvor arten ble beskrevet.

Polycera kernowensis

To individer som parer seg. Foto: Stefanie Wagner


Dermed kan nok en ny art legges til på listen over nakensnegler som finnes i Norge. Den teller nå over 120 arter – og flere vil sikkert dukke opp.

Artsdatabanken.no ble det nylig publisert norske beskrivelser av alle artene, til glede for alle som er interessert i «havets sommerfugler».

LES OGSÅ
Bowiebranchia – se de kule bildene


Blant alle nakensneglene som ligger der finner man også en beskrivelse av Polycera kernowensis – og det er ikke helt tilfeldig:

– Dette er en art vi regnet med å finne. Det var en grunn til at vi la den ut på Artsdatabanken, for å motivere til å lete, både på dykk og i gamle bildearkiver, sier nakensnegleekspert Torkild Bakken ved NTNU Vitenskapsmuseet.

SE BILDENE: Deilige nakensnegler i Ocean Art


Marinbiologen oppfordrer folk til å være oppmerksom på denne arten kontra Polycera faeroensis, siden de to er svært like.

Det har Steffi Wagner på Gulen Dykkesenter tenkt å gjøre – Polycera faeroensis er nemlig ikke funnet på husrevet enda.– Vi leter videre etter nye og spennende arter, og nå som sommeren kommer finner vi mange arter vi ikke har sett tidligere i år, sier Steffi Wagner.

Hun legger til at det er mange Doto-arter på husrevet nå, og den vakre Cumanotus beaumonti dukker også opp blant hydroidene.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære de viktigste tingene og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS