Ny nakensnegle for Norge
Den vakre nakensneglen Polycera kernowensis er funnet for første gang i Norge. Ikke overraskende skjedde funnet på husrevet hos Gulen Dykkesenter.

Foto: Stefanie Wagner
Ny nakensnegle for Norge
Den vakre nakensneglen Polycera kernowensis er funnet for første gang i Norge. Ikke overraskende skjedde funnet på husrevet hos Gulen Dykkesenter.
23. juni 2022
– Vi fant fire eksemplarer av Polycera kernowensis i forrige uke, forteller dykkeinstruktør Steffi Wagner til Dykking.

LES OGSÅ
Nakensnegler er frekke tjuver
Tre av eksemplarene ble samlet inn og lagt på sprit, og er sendt til NTNU Vitenskapsmuseet for DNA-prøve og endelig bekreftelse på arten.
Polycera kernowensis er en relativt ny art, som ble beskrevet så sent som i 2020. Artsnavnet henviser til det gamle navnet for Cornwall, hvor arten ble beskrevet.

To individer som parer seg. Foto: Stefanie Wagner
Dermed kan nok en ny art legges til på listen over nakensnegler som finnes i Norge. Den teller nå over 120 arter – og flere vil sikkert dukke opp.
På Artsdatabanken.no ble det nylig publisert norske beskrivelser av alle artene, til glede for alle som er interessert i «havets sommerfugler».

LES OGSÅ
Bowiebranchia – se de kule bildene
Blant alle nakensneglene som ligger der finner man også en beskrivelse av Polycera kernowensis – og det er ikke helt tilfeldig:
– Dette er en art vi regnet med å finne. Det var en grunn til at vi la den ut på Artsdatabanken, for å motivere til å lete, både på dykk og i gamle bildearkiver, sier nakensnegleekspert Torkild Bakken ved NTNU Vitenskapsmuseet.

SE BILDENE: Deilige nakensnegler i Ocean Art
Marinbiologen oppfordrer folk til å være oppmerksom på denne arten kontra Polycera faeroensis, siden de to er svært like.
Det har Steffi Wagner på Gulen Dykkesenter tenkt å gjøre – Polycera faeroensis er nemlig ikke funnet på husrevet enda.
– Vi leter videre etter nye og spennende arter, og nå som sommeren kommer finner vi mange arter vi ikke har sett tidligere i år, sier Steffi Wagner.
Hun legger til at det er mange Doto-arter på husrevet nå, og den vakre Cumanotus beaumonti dukker også opp blant hydroidene.