Pass opp for fjesingen!
Fjesingen er en av våre giftigste fisker, og det kan være svært smertefullt å stikke seg på de giftige piggene. Den trives godt på grunna fra juli og utover høsten.
Pass opp for fjesingen!
Foto: Christian Skauge
MARINBIOLOGI

Pass opp for fjesingen!
Fjesingen er en av våre giftigste fisker, og det kan være svært smertefullt å stikke seg på de giftige piggene. Den trives godt på grunna fra juli og utover høsten.
  7. juli 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Sjansen for å stikke seg på en fjesing under et dykk er ikke særlig stor, men alle som bader eller vasser i strandkanten er utsatt – og da spesielt barn.

Fjesing (Trachinus draco) er en 30–40 cm lang fisk, grønnlig gylden med brungrønne striper. Den forekommer nord til Trondheims­fjorden, i Europa sør til Middelhavet og Nord-Afrika, men ikke i Østersjøen.

FjesingFjesingen ligger gjerne halvt nedgravd på sandbunn, der den venter på bytte. Den foretrekker dypere vann om vinteren og våren, men i juli kommer den opp på grunna og blir der utover høsten.

De giftige piggene er lokalisert i fremre ryggfinne og ved gjellelokkene. Piggene til fjesingen er ganske robuste, og det er sjelden de brekker av og sitter igjen.

Fjesing

Fjesingen er vakker, men giftig. Foto: Christian Skauge


Piggene er imidlertid dekket med et hudlag som kan bli igjen i såret etter stikk.

Selve giftinjiseringen utløses mekanisk ved trykk. Hvis piggen og bindevev eller kjertelvev rundt utsettes for trykk, presses giften ut langsetter piggen og inn i stikkanalen.

Dvergfjesing funnet ved Mandal


Fjesing er den nest giftigste fisken i norske farvann, og hvert år utsettes fiskere og badende langs norskekysten for fjesingstikk.

Pigghå (Squalus acanthias) og havmus (Chimaera monstrosa) er også giftige, men har en mildere gift. Behandling etter stikk av disse fiskene er den samme som for fjesing.I 2021 dukket dvergfjesing (Echiichthys vipera) opp for første gang i Norge. Den regnes for å være enda giftigere enn storebroren, og kan ha kommet for å bli.

www.helsenorge.no finner man råd om hva man skal gjøre hvis man stikker seg på fjesing eller andre giftige fisk.Det anbefales at man kontakter lege dersom man har kraftige eller vedvarende symptomer, eller hvis smertene ikke forsvinner etter varmebehandling.

Det samme gjelder ved redusert allmenn­tilstand eller infeksjon i stikksåret. Ved behov for råd kan man kontakte Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00.

Kilde: Direktoratet for e-helse og GiftinformasjonenAnnonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Flott vrakdykking på Sørlandet

    One Ocean Dive Resort utenfor Kristiansand byr på en rekke spennende vrak, flott undervannsnatur og dykk hvor man kan sanke kamskjell og krabber. Ta turen med klubben eller vennegjengen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS