Oppdaget over 100 nye arter
Et internasjonalt team som undersøker sårbare dyphavsøkosystemer utenfor kysten av Chile har oppdaget over 100 arter som aldri tidligere er observert av forskere.
Oppdaget over 100 nye arter
Den lille paddefisken i slekten Chaunacops er i slekt med vår hjemlige breiflabb. Foto: Schmidt Ocean Institute
MARINBIOLOGI

Oppdaget over 100 nye arter
Et internasjonalt team som undersøker sårbare dyphavsøkosystemer utenfor kysten av Chile har oppdaget over 100 arter som aldri tidligere er observert av forskere.
  29. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– En forskergruppe ledet av Dr. Javier Sellanes fra Universidad Católica del Norte kan ha oppdaget mer enn 100 nye arter, skriver Schmidt Ocean Institute i en pressemelding.

På en ekspedisjon har de funnet dyphavskoraller, glass-svamper, kråkeboller, amfipoder, trollhummer og andre arter som sannsynligvis er nye for vitenskapen.

Kontrollrom

Fra ekspedisjonen. Foto: Schmidt Ocean Institute


Forskerne undersøkte Nazca- og Salas y Gómez-ryggen utenfor kysten av Chile for å samle inn data som kan støtte opprettelsen av et internasjonalt marint verneområde.

Salas y Gómez-ryggen er en 2.900 kilometer lang undersjøisk fjellkjede som omfatter mer enn 200 topper, og strekker seg fra Chile til Rapa Nui, også kjent som Påskeøya.Foto: Schmidt Ocean Institute


I tillegg undersøkte forskerne to av Chiles eksisterende marine verneområder, Juan Fernandez og Nazca-Desventuradas marinparker.

Forskerne brukte en undervannsrobot som er i stand til å gå ned til dybder på 4.500 meter for å samle inn data. I dypet fant de unike økosystemer med dyphavskorallrev og svamphager.

RV Falkor (too)

Forskningsskipet RV Falkor (too). Foto: Schmidt Ocean Institute


Ekspedisjonen med forskningsskipet RV Falkor (too) kartla 52.777 km2 havbunn, og det ble oppdaget flere nye undersjøiske fjell.

Et av dem rager hele 3.530 meter opp fra havbunnen og fikk navnet «Solito» av forskerne.

Blekksprut

En sjelden «whiplash squid» i slekten Mastigoteuthis. Foto: Schmidt Ocean Institute


– Vi overgikk forventningene på denne ekspedisjonen. Man kan forvente å finne nye arter i avsidesliggende og lite utforskede områder, men antallet vi fant, spesielt for noen grupper som svamper, er utrolig, sier Javier Sellanes.

– Dette indikerer at marineparkene Nazca-Desventuradas og Juan Fernández effektivt beskytter sårbare marine habitater, legger han til.– Identifisering av alle de nye artene kan ta mange år. Forskerne har samlet inn et enormt antall prøver, sier Dr. Jyotika Virmani, administrerende direktør for Schmidt Ocean Institute.

Hun forteller at instituttet gjennom prosjektet Nekton Ocean Census Program har som mål å finne 100.000 nye arter i løpet av de neste 10 årene.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Flott vrakdykking på Sørlandet

    One Ocean Dive Resort utenfor Kristiansand byr på en rekke spennende vrak, flott undervannsnatur og dykk hvor man kan sanke kamskjell og krabber. Ta turen med klubben eller vennegjengen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS