Farlige giftampuller fra krigen
Det dukker jevnlig opp giftampuller fra krigen langs kysten av Oslofjorden. De stammer fra krigsmateriell som ble dumpet etter krigen, og kan være svært giftige.
Farlige giftampuller fra krigen
Foto: Hurum Brannvesen
GIFTAMPULLER

Farlige giftampuller fra krigen
Det dukker jevnlig opp giftampuller fra krigen langs kysten av Oslofjorden. De stammer fra krigsmateriell som ble dumpet etter krigen, og kan være svært giftige.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De siste årene har giftampullene drevet i land flere steder på Sør- og Østlandet, blant annet på Hurumlandet, i Moss og utenfor Tønsberg.

Giften i ampullene kan være potensielt dødelig, og brannvesenet bruker fullt verneutstyr når de skal ta hånd om ampuller som er funnet på stranden.

Giftampuller



– Finner du en slik ampull skal du kontakte politiet. La den ligge i ro og ikke ta på den, sier operasjonsleder Merete Kvaal til NRK.

Vi ringte politiet for å høre hva dykkere skal gjøre hvis de finner ampuller på havbunnen. De henviste til Forsvarets Forskningsinstitutt, som har kompetansen på området.

Giftampuller



– FFI har ikke noe spesifikt råd til dykkere som finner giftampuller på havbunnen, sier kommunikasjonsrådgiver Marit H. Berger, og henviser til infoarket du kan laste ned i bunnen av saken.

– La dem ligge, marker stedet


Vi kontaktet også Vestfold Interkommunale Brannvesen, som tok hånd om ampullene som ble funnet i Tønsberg, for å høre om de hadde noe råd til dykkere.

Gassmaske

Selv om gass ikke ble brukt på samme måte som i første verdenskrig, var begge sider opptatt av å beskytte seg. Foto: Meike Christoph (CC BY-SA 3.0)


– Helt uavhengig av funnsted over eller under vann skal man markere stedet med koordinater eller markør i sjøkart/navigasjonsutstyr og ringe politiet på 02800, sier kommunikasjonsrådgiver Arnt E. Folvik.

Han forteller at det deretter er det opp til politiet å vurdere hva som bør gjøres, og om dykkerne eventuelt kan bistå dem på noe vis.

LES OGSÅ
Se opp for rykende ostebiter


Giftampullene ble brukt av tyskerne for å sjekke om det var stridsgass i bygninger under krigen, og ble dumpet sammen med våpen og ammunisjon da okkupasjonen var over.

De er typisk 6 centimeter lange sylindre fylt med små glasskuler, og er merket med fargede bånd som identifiserer innholdet. Alle ampullene er giftige, og kan inneholde blåsyre eller cyanid.

Giftampuller



– Det er viktig å huske på at fargemerkingen på ampullen kan ha blitt utydelig eller helt borte etter å ha ligget i sjøen eller naturen i mange år, skriver FFI.

Kan være svært giftige


Den farligste av ampullene er merket med to grønne ringer og inneholder kaliumcyanid. Stoffet gir øyeblikkelig lammelse av åndedrett. Et inntak av 50 mg kan være dødelig – og en ampull inneholder ca. 80 mg.

Bildeguide for farlige gjenstander


Dersom glasskulene er intakte kan de være til hjelp ved identifisering. Ampullen med kaliumcyanid kan identifiseres ved at en av glasskulene har et hvitt fast stoff.

Ampullene er ikke farlige dersom de er intakte, men etter 70 år på havets bunn kan de være skadet. Dette gjelder særlig om de har blitt skylt opp på land. Felles for alle er at man ikke skal plukke dem opp.



Ampullene vaskes gjerne opp etter stormer og uvær, og når våren kommer kan de dukke opp på stranden. Dette er spesielt farlig dersom barn finner dem.

Ampullene kan dukke opp når man plukker søppel på stranden eller har en ryddeaksjon under vann. Dersom man finner slike ampuller er det viktig at man ikke rører dem, men sikrer stedet og kontakter politiet.

Slik ser ampullene ut:


Giftampuller

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)







ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS