Den mystiske sildekongen
Sildekongen er en fantastisk skapning som er opphav til myter og mysterier. En ny dokumentar gir et unikt innblikk i denne fiskens adferd – og en dykker er så heldig å se den under vann.
Den mystiske sildekongen
Slik tegnet Georges Cuvier sildekongen i 1828. Foto: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
DOKUMENTAR

Den mystiske sildekongen
Sildekongen er en fantastisk skapning som er opphav til myter og mysterier. En ny dokumentar gir et unikt innblikk i denne fiskens adferd – og en dykker er så heldig å se den under vann.
  11. mars 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Sildekongen er ikke bare den lengste fisken i norske farvann – den er med sine opptil 11 meter faktisk den lengste beinfisken i verden.

Vanligvis er imidlertid ikke eksemplarene på mer enn ca. 3 meter, men vekten kan komme opp i imponerende 270 kilo.

Sildekonge

Foto: Katia Cao, Fishbase (CC BY-SA 3.0)


Ifølge Store norske leksikon har den langstrakte fisken ingen skjell, og mangler også svømme­blære. Den svømmer ved å lage en bølge­bevegelse med ryggfinnen, som går langs hele kroppens lengde.

Bak hodet sitter 10–15 lange røde finnestråler som med litt fantasi kan sies å ligne en krone – derav kanskje også det norske navnet.

LES OGSÅ
Denne vakre fisken finnes i Norge


Sildekongen heter Regalecus glesne på latin, og ble vitenskapelig beskrevet av den norske biologen Peter Ascanius i 1772.

Slektsnavnet betyr kongelig, mens artsnavnet fikk den etter at to døde eksemplar drev i land på Glesvær utenfor Bergen i 1765 og 1769.

Se dokumentaren:


Siden den gang er det rapportert omtrent 250 observasjoner av sildekonge, blant annet i Nederland, Spania, Taiwan, California, Mexico og Japan.

Ifølge japansk folketro skulle sildekongen være et varsel om at et kraftig jordskjelv vært nært forestående, men forskning har avkreftet dette.

Sildekonge

En modell av sildekonge i Ozeaneum i Stralsund i Tyskland. Foto: Christian Skauge


Ubekreftede rapporter forteller at den vakre og mystiske fisken kan bli hele 17 meter lang, og den vekker alltid oppsikt når den observeres.

Sildekongen lever ned til ca. 1.000 meters dyp, men kan av og til påtreffes på grunt vann nesten hvor som helst på kloden.Det er ikke usannsynlig at sildekongen kan være opphav til myten om sjøormen, dersom fiskere har sett den i overflaten.

«Søe-Ormen, Serpens Marinus, af nogle her til Lands kaldet Aale-Tuft, er det andet forunderlige og derhos forskrekkelige monstrum marinum» skrev biskop Erik Pontoppidan i boken «Norges naturlige Historie» i 1752-53.

En tuft kan også være en bunt – og det passer godt som beskrivelse på sildekongens krone!ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS