Hvorfor bør ikke blåskjell fryses?

Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem bør de dampes først.

GOURMET



Hvorfor bør ikke blåskjell fryses?

Blåskjell bør holdes levende helt frem til de dampes, grilles eller kokes. Det er enkelt å sjekke om de lever – og vil du likevel fryse dem bør de dampes først.

  13. november 2019
Begrunnelsen for at blåskjellene ikke bør fryses ferske har med kvalitetsforringelse å gjøre, kan Mattilsynet fortelle. De utelukker likevel ikke at man kan gjøre det.

Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når man damper blåskjellene etter frysning.



Det anbefales ikke å fryse blåskjellene. De smaker aller best når de er ferske, men det er likevel et par ting man kan gjøre om de ikke skal spises umiddelbart.




Holder seg lenge hvis du oppbevarer dem riktig

Holdbarheten er avhengig av hvordan man oppbevarer skjellene. Levende skjell bør lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 ºC. Lengst holdbarhet får man ved å lagre dem ved laveste temperatur.

Lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. Erfaringer fra skjellnæringen viser at skjell kan oppbevares i inntil ti dager etter at de er tatt opp fra sjøen dersom de blir oppbevart riktig, skriver Mattilsynet.



Blåskjellvarselet oppdateres bare fra mars til oktober. Om vinteren er skjellene generelt gode fordi det er lite alger i vannet.


Må du fryse bør du dampe først

Velger man likevel å fryse blåskjellene bør man undersøke om alle er levende før nedfrysing. Dette kan gjøres ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen – skjell som ikke lukker seg er døde.

Hvis det er mange døde skjell kan det være at de er blitt for gamle. Døde skjell kan gi de andre skjellene dårlig smak og lukt. Skjell som ikke har åpnet seg under damping skal heller ikke spises.

Anbefalingen fra Mattilsynet er å fryse ned ferdig dampende blåskjell for å bevare både matinnhold og smaken på skjellene. De understreker at blåskjell bør serveres så ferske som mulig – da smaker de best.



Kilde: Mattilsynet

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.