D/S Dronning Maud
Den 1. mai 1940 ble D/S Dronning Maud bombet i Gratangen av tyske fly – til tross for at skipet var merket med Røde Kors-flagg. Vraket er et av de flotteste i landet.
D/S Dronning Maud
Foto: Vidar Skålevik (skjermdump fra YouTube)
VRAK

D/S Dronning Maud
Den 1. mai 1940 ble D/S Dronning Maud bombet i Gratangen av tyske fly – til tross for at skipet var merket med Røde Kors-flagg. Vraket er et av de flotteste i landet.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
D/S Dronning Maud ble bygd ved Fredrikstad Mekaniske Verksted i 1925, med byggenummer 246. Kontrakten var på 2,35 millioner kroner.

Skipet var 71,9 meter langt og hadde en tonnasje på 1.489 BRT, og en trippel ekspansjon dampmaskin på 2.000 iHK gav en toppfart på 16 knop.

Dronning Maud

Foto: Ole Skarbø/Nasjonalbiblioteket (public domain)


Da tyskerne gikk til angrep på Norge den 9. april 1940 var D/S Dronning Maud på nordgående hurtigrute utenfor Sandnessjøen, på vei til Kirkenes

Der ble hun rekvirert av norske myndigheter, og bedt om å frakte et sanitetskompani på 119 personer, åtte hester og tre lastebiler fra Sørreisa til Foldvik i Gratangen.





Skipet ble utstyrt med Røde Kors-merker og flagg, men oppfylte ikke formelt kravene til merking i henhold til Geneve-konvensjonen.

Vel fremme i Foldvik den 1. mai 1940 ble hun angrepet av tre tyske bombefly da hun skulle legge til kai. To av sju bomber traff målet og satte skipet i brann.

Dronning Maud Dronning Maud

Dronning Maud i brann i Foldvik 1. mai 1940. Foto: Riksarkivet (CC BY 4.0)


Dronning Maud holdt seg imidlertid flytende, og ble buksert ut til en grunne for å hindre at kaia og bebyggelsen tok fyr.

Dagen etter ble hun på nytt angrepet av tyske fly, fikk nådestøtet og forsvant i dypet. Til sammen mistet 19 mennesker livet i angrepet, og 31 ble skadd.

 
Annonse:


Vraket ligger på 18–42 meters dyp, og er et av landets flotteste vrak. Spesielt hekken er fotogen, og er et favorittmotiv for mange uv-fotografer.

Siden vraket ligger omtrent 400 meter fra land må man ha båt for å komme ut til dykkestedet – og der venter et fantastisk dykk!

D/S Dronning Maud
D/S Dronning Maud. Foto: Dykkings arkiv
D/S DRONNING MAUD
Type: Hospitalskip, tidl. Hurtigrute
Bygd: 1925 ved Fredrikstad Mekaniske Verksted (#246)
Mål: 71,9 x 11,5 x 4,2 meter
Tonnasje: 1.489 BRT
Fremdrift: Trippel ekspansjon dampmaskin, 2.000 iHK, 16 knop
Forlisdato: 1. mai 1940
Årsak: Senket av tyske bombefly
Sted: Foldvik i Gratangen
Dybde: 18–42 meter
Last: Lastebiler og sanitetsmateriell
Reiserute: Alta – Foldvik
Rederi: Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap, Trondheim
Annet: 19 omkomne, 31 skadde





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Meld deg på kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. I oktober kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Klubbtilbud på båtførerprøven

    – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS