Har du sett en uvanlig fisk?
Havforskningsinstituttets prosjekt Dugnad for Havet samler informasjon om funn av uvanlige fiskearter i norske farvann. Hvis du har sett noe rart vil forskerne gjerne vite om det!
Har du sett en uvanlig fisk?
Sargassoulke er observert i Norge. Foto: NOAA/Wikipedia (CC BY 2.0)
MARINBIOLOGI

Har du sett en uvanlig fisk?
Havforskningsinstituttets prosjekt Dugnad for Havet samler informasjon om funn av uvanlige fiskearter i norske farvann. Hvis du har sett noe rart vil forskerne gjerne vite om det!
  21. august 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Når temperaturen langs Norskekysten stiger utover sommeren og høsten fører Golfstrømmen gjerne med seg flere eksotiske fiskearter.

Havkaruss, rødstripet mulle og havbrasme er ganske vanlige, og iblant dukker det opp sjeldnere gjester som sargassoulke, sverdfisk og månefisk.

Mulle

Mulle (Mullus surmuletus) er en art som av og til dukker opp i Norge. Foto: © Hans Hillewaert/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)


Har du sett en rar, sjelden eller uvanlig fisk?


Havforskningsinstituttet vil gjerne ha bedre oversikt over artsmangfoldet, og du kan få svar på hva du har funnet om du ikke vet det. Du kan melde fra om funn av fisk i portalen Dugnad for Havet.

Både blåhai og revehai har blitt observert i Norge, det samme har laksestørje, tykkleppet multe, havabbor og St. Petersfisk.

LES OGSÅ
Bli med på Dugnad for Havet!


De tre sistnevnte artene har kanskje kommet for å bli, og særlig St. Petersfisken observeres jevnlig av dykkere på Vestlandet.

Sargassoulken har blitt funnet to ganger i Vadsø, så man må holde øynene åpne uansett hvor landet man dykker – sjeldne fiskearter kan dukke opp hvor som helst.

St. Petersfisk

St. Petersfisken har etter hvert blitt et ganske vanlig syn i norske fjorder – denne er fotografert på Malta. Foto: Christian Skauge


Meld også fra om merket fisk eller krabber


Hvis du finner en fisk eller en krabbe med et av Havforskningsinstituttets merker, vil de også svært gjerne vite om det – det er jo hensikten med merkingen.

Observasjoner fra dykkere og fridykkere er spesielt velkomne, så meld fra hvis du har sett en fremmed art, en uvanlig fisk eller noe annet du ikke vet hva er.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Flott vrakdykking på Sørlandet

    One Ocean Dive Resort utenfor Kristiansand byr på en rekke spennende vrak, flott undervannsnatur og dykk hvor man kan sanke kamskjell og krabber. Ta turen med klubben eller vennegjengen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS