Slik vil de drepe havnespy
Siden havnespy ble oppdaget i Norge har forskerne prøve å finne metoder for å bekjempe den. Nå har forskerne startet forsøk med brent kalk for å drepe fremmedarten.
Slik vil de drepe havnespy
Foto: Havforskningsinstituttet
FREMMEDE ARTER

Slik vil de drepe havnespy
Siden havnespy ble oppdaget i Norge har forskerne prøve å finne metoder for å bekjempe den. Nå har forskerne startet forsøk med brent kalk for å drepe fremmedarten.
  Pressemelding fra Miljødirektoratet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det er viktig at vi gjør det vi kan for å bremse spredningen av havnespy slik at vi unngår de mest negative konsekvensene arten kan ha for naturmangfold og sårbar natur, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Med finansiering fra Miljødirektoratet gjør nå Havforskningsinstituttet forsøk å bekjempe havnespy med brent kalk i havna i Haugesund, hvor det er spesielt mye av arten.

Slik kjenner du igjen havnespy


Den japanske sjøpungen Didemnum vexillum hører ikke naturlig til i norske farvann. Arten vokser som et teppe på havbunnen, og tar over leveområdene til arter som naturlig hører hjemme der.

Den fremmede sjøpungen kan blant annet vokse på kaier, skipsskrog, småbåter og flyteobjekter som tauverk, flytebrygger og blåser.

LES OGSÅ
Forsker på havnespy i Haugesund


Siden arten ble oppdaget i Norge i 2020, har havforskere prøvd å finne metoder for å bekjempe arten. I havna i Haugesund ble det 25. oktober gjort forsøk på å bekjempe havnespy med brent kalk.

Metoden har vært testet ut i laboratorium, og forskerne kan rapportere at forsøkene viste 98 prosent dødelighet hos sjøpungen.



Forskerne kaller dette «en skrekkfilm». Video: Havforskningsinstituttet/YouTube


– Vi bruker partikler fra en type brent kalk. Når det kommer i kontakt med vann utvikler det varme, og så blir det surt, forklarer forsker Vivian Husa.

Først hang forskerne opp matter langs den havnespyinfiserte betongkaien i Haugesund. I disse mattene er det lommer som er fylt opp med kalk. Disse skal henge i direkte kontakt med havnespyet i 24 timer.

LES OGSÅ
Havnespy funnet i Bergen


I det andre forsøket la dykkere ut et lag med kalkpartikler i et utvalgt område. Det ble brukt en egenutviklet «pyramide» for å beskytte dykkerne mot stoffet.

– Dykkerne bør ikke få stoffet på seg. Derfor har vi utviklet denne pyramiden, for å gjøre det sikrere å fordele ut kalken, sier Husa.

Meld fra om fremmede arter


– I dette området er det spesielt mye havnespy, så i løpet av de neste månedene vil vi få gode indikasjoner på om det gror tilbake, forklarer hun.

Kalkproduktet som brukes mot havnespyet kan ha negative effekter – ikke bare for dykkere, men også for andre organismer i havet.

LES OGSÅ
Over 40 fremmede marine arter


– Dette er først og fremst en test for å se hvordan den brente kalken fungerer i sjø. Vi tar høyde for at det også kan påvirke andre arter som bor der, sier Husa.

Gjennom FNs naturavtale har Norge forpliktet til å prioritere arbeidet mot fremmede arter i større grad. Det er registrert rundt 40 fremmede marine arter i Norge, mens det til sammenlikning er hele 900 i Middelhavet.

Havnespy kan invadere Oslofjorden


– Vi skal forsøke å forhindre at prioriterte fremmede arter introduseres og blir etablert. Dette gjør arbeidet med å begrense spredningen av havnespy ekstra viktig, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Det skal også jobbes med å redusere introduksjons- og etableringstakten for andre kjente eller potensielle fremmede skadelige arter med minst 50 prosent innen 2030.



Miljødirektøren mener vi må sørge for at vi ikke får tilstander slik det er i Middelhavet, men sier at det kan bli verre her også dersom det ikke gjøres noe.

– Vi håper å kunne begrense utbredelsen med tiltak mot spredning, og finne metoder som kan fjerne arten fra sårbare områder og viktige områder. Derfor støtter vi tiltak som disse forsøkene med brent kalk, sier hun.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vil du bli minedykker i Forsvaret?

    Minedykkerkommandoen er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre eksplosiver. Du kan søke selv om du ikke har avtjent førstegangstjenesten.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS