Lær mer om havets kardinal
Hummeren er et kjært syn for mange dykkere, men bestanden er under konstant press. Den nattaktive jegeren er truet av både spøkelsesfiske, overfiske og ulovlig fiske.
Lær mer om havets kardinal
Hummeren er et kjært syn for mange dykkere, men bestanden er under konstant press. Den nattaktive jegeren er truet av både spøkelsesfiske, overfiske og ulovlig fiske.
2. november 2024
Med unntak av kongekrabben, som egentlig ikke hører hjemme i norske farvann, er hummeren vårt største krepsdyr.
I Norge finnes hummeren nord til Steigen i Nordland, men den er sjelden nord for Trøndelag. Den blir kjønnsmoden når den er fra 5–13 år gammel, og parringen skjer når hunnen skifter skall på sensommeren.
Deretter bærer hunnen eggene under bakkroppen i 9–11 måneder før de klekkes. Vanntemperaturen bør helst være over 15 grader for at larvene skal klare seg, og dette gjør hummeren sårbar.
LES OGSÅ
Hummeren må beskyttes bedre!
Hummeren har to forskjellige klør, en knuseklo og en skjæreklo. Den spiser vanligvis skjell og muslinger, men også kråkeboller, børstemark, åtsler og til og med maneter står på menyen.
Hanner med stor knuseklo er mer populære blant hummerdamene enn de som har mindre og veikere «redskap».
Langs kysten har det blitt opprettet over 60 hummerreservater, og hummerbestanden øker både i fredningsområdet og i de nærliggende områdene.
En studie viser også at at marine bevaringsområder fører til at bestanden får bredere sammensetning i alder og størrelse.
Dykkere har ikke lov å fange hummer, men kan i stedet glede seg over å observere denne både sky og nysgjerrige krabaten når de kommer over den under vann.
Hummer kan bare fanges med teiner fra 1. oktober til 30. november (til 31. desember nord for Stadt). Dessverre er det mange som ikke respekterer dette, og hummeren havner ofte på middagsbordet i sommerferien.
LES OGSÅ
Vil ha flere fredningsområder
Minstemålet er 25 centimeter, og hummer med utvendig rogn er fredet hele året. I 2023 deltok over 35.000 personer i hummerfisket, og fisket anslagsvis over 400.000 hummer.
Spøkelsesfiske tar også livet av et ukjent antall hummer hvert år og bidrar til et stort innhugg i bestanden. Tall fra Havforskningsinstituttet viser at omkring 14.000 teiner går tapt hvert år under hummerfisket.
Vår hjemlige hummer er også truet av den amerikanske hummeren, som har blitt sluppet ut i norske farvann. Den er bærer av en alvorlig skallsykdom som sannsynligvis smitter europeisk hummer.
Det er også dokumentert hybrider mellom amerikansk og europeisk hummer. Havforskningsinstituttet frykter at dette kan være en stor trussel for bestanden.
Hummerens dag markeres den 15. juni hvert år. Dagen oppstod i USA, hvor hummeren feires som sjømat.
Her hjemme markeres dagen ved å sette pris på en av havets mest spennende innbyggere uten å ha den på tallerkenen, og miljøorganisasjoner benytter gjerne sjansen til å sette fokus på at hummeren er truet.
I dag regnes hummer som luksusmat, men i gamle dager var den mange steder så vanlig at den ble betraktet som fattigmannskost. Tidene forandrer seg!
Hvis du vil hjelpe hummeren til å overleve kan du bidra ved å fjerne spøkelsesredskaper og gamle fiskesnører neste gang du kommer over noe på bunnen.