Forsker på havnespy i Haugesund
Forskere fra Havforskningsinstituttet undersøker om ozon kan brukes for å ta knekken på havnespy. Forsøkene startet i Haugesund i går.
Forsker på havnespy i Haugesund
Vivian Husa og Erwann Legrand fra Havforskningsinstituttet. Foto: Tor André Johannessen
FREMMEDE ARTER

Forsker på havnespy i Haugesund
Forskere fra Havforskningsinstituttet undersøker om ozon kan brukes for å ta knekken på havnespy. Forsøkene startet i Haugesund i går.
  9. september 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den japanske sjøpungarten Didemnum vexillum – populært kalt havnespy – har etablert seg flere steder i landet.

– Arten har svært høy risiko for miljøeffekter. Sjøpungen har stort invasjonspotensiale og høy økologisk effekt, heter det i Fremmedartslisten.

Vivian Husa

Forsker Vivian Husa gjør klar biter med havnespy. Foto: Tor André Johannessen


I april kunngjorde Miljødirektoratet at det skulle settes i gang tiltak for å bekjempte spredningen av arten, basert på anbefalinger i rapport fra ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

Et av tiltakene er å til sette ozon til sjøvannet for å se om dette tar livet av sjøpungkoloniene. I går startet forsøkene med dette i Haugesund.

LES OGSÅ
Nye tiltak mot havnespy


– Forskerne trekker ozon ut av lufta og tilfører dette til et kar fylt med saltvann. Så legges det havnespy i vannet, sier Tor André Johannessen, som har sendt oss bildene i denne saken.

– Vi skal la havnespyet stå i karene i to uker å se om noen kommer seg eller dør, forteller forsker Vivian Husa fra Havforskningsinstituttet.

Havnespy

Det er funnet mye havnespy i Haugesund. Foto: Tor André Johannessen


For å kunne vurdere effekten har forskerne satt opp to kar med havnespy. I det ene tilsettes det ozon, i det andre er det vanlig sjøvann.

– Om et par uker vil de se om dette gjør en forskjell, forteller Tor André Johannessen, som fulgte forsøket med interesse.

Ozon

I det ene karet tilsettes det ozon, i det andre er det vanlig sjøvann. Foto: Tor André Johannessen


Fra tidligere er det kjent at ferskvann tar livet av havnespy. Nå leter forskerne etter metoder som kan benyttes i sjøen for å begrense spredningen av sjøpungen.

Dersom ikke ozon-tiltaket fungerer kan det hende dykkere må fjerne alle synlige kolonier i et område der havnespy har etablert seg.

Forskere

De to tankene er satt opp på kaia i Haugesund. Foto: Tor André Johannessen


Haugesund er et av områdene der det er funnet mest havnespy, mye takket være dykkere fra Slettaa Dykkerklubb som jevnlig undersøker havbunnen i området.

Fremmedarten ble funnet her første gang i september 2021, og siden har dykkerne observert og sendt inn prøver.



Havnespy ble første gang rapportert i september 2021 på en oljerigg i Stavanger. Siden er det gjort funn i Haugesund på på Askøy og i Sløvåg i Gulen.

Dersom du oppdager eller kjenner til forekomster av japansk sjøpung, eller noe du mistenker kan være denne fremmede arten, vil gjerne Havforskningsinstituttet vite om det! Meld fra på Dugnad for Havet.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS