Hvor går veien videre?
Når de første dykkene på egen hånd etter grunnkurset er unnagjort, tenker du kanskje allerede på veien videre. Men husk – det har ingen hast!
Hvor går veien videre?
Når de første dykkene på egen hånd etter grunnkurset er unnagjort, tenker du kanskje allerede på veien videre. Men husk – det har ingen hast!
Av Marius Vodrup
Når du har kommet i gang og har opparbeidet deg litt erfaring og rutine og føler deg komfortabel under vann, er det naturlig å tenke på veien videre.
Dette kommer som regel helt av seg selv, men av og til kan det også oppstå press om at du må ta det ene eller andre kurset for å bli en bedre dykker.
Ta det med ro, det haster ikke! Ta deg tid til å utforske de mulighetene som finnes – og dem er det heldigvis mange av.
Mange typer dykking
Dykkesporten er en av de mest allsidige aktivitetene vi har, og alternativene for deg som har sugen på opplevelser er mange:
Naturdykking, nattdykking, vrakdykking, isdykking, fangstdykk, undervannsfoto, vrakdykking, grottedykking og teknisk dykking er bare noen av mulighetene som ligger foran deg.
Ventilsett: Pålitelig og ukomplisert
Noen av disse formene for dykking krever mye erfaring og flere kurs, men er til gjengjeld svært givende og interessant.
Heldigvis finnes det også muligheter til å utvikle seg videre som dykker uten at det behøver å bli så avansert.
Gjør det enkelt
I de kommende artiklene i denne spalten vil vi se nærmere på de ulike veiene man kan gå. Det kommer en ny artikkel hver måned!
Dermed kan du som akkurat har begynt med denne fantastiske sporten få en oversikt over hva de ulike retningene kan gi deg og ikke minst hva som kreves av for å dykke på en sikker måte.
10 tips til dykkeferie i Norge
Vi starter med det kanskje aller enkleste og mest nærliggende – naturdykking. Dette passer for alle, og er en fin måte å skaffe seg erfaring på.
Naturdykking kalles av og til noe nedsettende for «blomsterdykking», gjerne av dykkere med hang til gamle vrak, men det er slett ikke noe dårligere enn andre typer dykking.
Opplev naturen
Å dykke for å nyte naturen er enkelt og ukomplisert, og du kan i tillegg enkelt fokusere på deg selv og buddyen.
Selvsagt varierer forholdene fra sted til sted og fra dag til dag, men du trenger ikke noe eget kurs og nye opplevelser venter på deg hver eneste gang.
Har du sett en uvanlig fisk?
Det å svømme over en majestetisk tareskog eller langs en bratt vegg hvor du kan flytte deg like enkelt opp og ned som fremover og bakover hører med til de herligste tingene en dykker kan oppleve.
Så hvordan kan man utvikle seg innenfor denne typen dykking? Jo, ved å fokusere på oppdriftskontroll og svømmeteknikk, og lære seg mer om det man ser når man dykker.
Læring og mestring
Når du blir vant til å være vektløs vil du snart merke at det bare er små bevegelser som skal til for å endre retning, og du kan justere dybden ved hjelp av pusten.
Gjennom naturdykking opparbeider du deg ferdigheter som gjør at du kan sveve urørlig i vannet og studere på nært hold de fantastiske skapningene du kommer over.
Meld fra om uønskede hendelser
Mange tror at det å dykke handler om å svømme rundt hele tiden, men de deiligste dykkene er ofte de hvor man bare svever rolig over bunnen og iakttar fisk og andre spennende skapninger.
Samtidig som du får flotte naturopplevelser bygger du opp ferdigheter som vil være til nytte for mer avansert dykking i fremtiden.
Videre utvikling
Uansett hvilken retning du velger å gå i fremtiden er det viktig å huske på at det skal være gøy og at du skal være trygg og komfortabel.
Når du etter hvert utvikler interesse for en bestemt type dykking er det bare å snakke med instruktøren din for å finne ut hvilke kurs som skal til for å nå målet.
Sats på en rolig progresjon som gir deg tid til å nyte dykkingen samtidig som du bygger deg opp mer erfaring.
Det er ingen grunn til å forhaste seg – ikke la andre legge press på deg for at du skal ta det ene eller andre kurset før du føler deg klar for det.
Vi publiserer en ny artikkel i serien «Nybegynner'n» hver måned fremover – følg med på Dykking.no!