Første funn: Asiatisk strandkrabbe
For første gang er arten Hemigrapsus sanguineus eller asiatisk strandkrabbe registrert i Norge. Ifølge Fremmedartslisten har denne arten svært høy miljørisiko.
Første funn: Asiatisk strandkrabbe
Foto: Innsender, Dugnad for Havet (CC BY-SA 4.0)
FREMMEDE ARTER

Første funn: Asiatisk strandkrabbe
For første gang er arten Hemigrapsus sanguineus eller asiatisk strandkrabbe registrert i Norge. Ifølge Fremmedartslisten har denne arten svært høy miljørisiko.
  17. august 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Usikker på hvilken art, men så fort den ikke tilhører her. Ca. 4 cm i bredden på hodet. Klørne var tykkere enn normale strandkrabber og hodet var mer firkantet i form, skriver en innsender på Dugnad for Havet.

Krabben ble funnet på grunna i Kjerkvågen ved Spangereid, og Havforskningsinstituttet bekrefter at det dreier seg om en asiastisk strandkrabbe. De opplyser at det er første gang den er funnet i Norge.

LES OGSÅ
Vær på utkikk etter disse artene


– Dette er den asiatiske strandkrabben Hemigrapsus sanguineus. Arten er ikke er registrert i Norge før, men er forventet, skriver Havforskningsinstituttet.

Arten hører til de såkalte «dørstokkartene» – arter som finnes i våre naboland og som havforskerne forventer at vil dukke opp i norske farvann.

Asiatisk strandkrabbe

Asiatisk strandkrabbe, Hemigrapsus sanguineus. Foto: Innsender, Dugnad for Havet (CC BY-SA 4.0)


Ifølge Artsdatabankens fremmedartsliste er den asiatiske strandkrabben en art med svært høy miljørisiko.

– Krabben er altetende og har stor formeringsevne. Den er i utgangspunktet mindre aggressiv enn vår hjemlige strandkrabbe, men unge eksemplarer har konkurransefortrinn i forhold til vanlig strandkrabbe dersom de forekommer i høyt antall, skriver Artsdatabanken.Den asiatiske strandkrabben har sin opprinnelse i det nordlige Stillehavet, og ble sannsynligvis introdusert til Europa i Le Havre i Frankrike omkring 1998.

Arten har vandrer nordover og er registert ved Gøteborg på den svenske vestkysten og ved Esbjerg i Danmark. Nå har den altså dukket opp på Sørlandet.

Asiatisk strandkrabbe

Hemigrapsus sanguineus

Skjoldet varierer i farge fra grønt til lilla, oransjebrun eller rødlig. Den har mørke bånd på beina og røde prikker på klørne.

Krabben er relativt liten, og har et firkantet skjold med en bredde på 3,5–4 centimeter. Særlige kjennetegn er tre pigger på siden av skjoldet samt at hannene har en bløt knoll i hver klosaks. Under hvert øye har den en udelt og regelmessig kant.

Kilde/foto: Miljøstyrelsen i Danmark


– Hvis den asiatiske strandkrabben etablerer seg gjennom immigrasjon fra Svenskekysten vil den trolig kunne spre seg langs kysten nord til Møre og Romsdal, skriver Artsdatabanken.

I områder hvor den opptrer sammen med europeisk strandkrabbe har den blitt den dominerende arten i de habitatene som arten foretrekker.

Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforskningsinstituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta fridykkerkurs hos ProDykk

    Fridykking har blitt svært populært, og det er ikke uten grunn: Med relativt enkelt utstyr kan man oppleve havets spennende verden! I juni holder ProDykk kurs i fridykking.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS