Unike bilder av D/S Nordnorge
For første gang har noen vært nede på vraket av D/S Nordnorge på Hemnesberget. Seløy Undervannsservice har filmet vraket med en ROV, og har sendt oss fantastiske bilder.
Unike bilder av D/S Nordnorge
Skipsklokken levner ingen tvil om at det er D/S Nordnorge. Foto: Seløy Undervannsservice
VRAK

Unike bilder av D/S Nordnorge
For første gang har noen vært nede på vraket av D/S Nordnorge på Hemnesberget. Seløy Undervannsservice har filmet vraket med en ROV, og har sendt oss fantastiske bilder.
  28. april 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Vraket av ligger like ved land på Hemnesberget i Nordland, og ser ut til å være i fantastisk stand. Dessverre for dykkere er dybden hele 280 meter, så det er bare de med ROV som får glede av det.

I går var Seløy Undervannservice på plass med en ROV for å filme vraket, og de har gitt oss lov til å gjengi disse fantastiske bildene av den tidligere hurtigruta:

D/S Nordnorge
D/S Nordnorge

Vraket er i nydelig bevokst med oransje koraller, og fullt av flotte detaljer. Foto: Seløy Undervannsservice


Operation Wildente

D/S Nordnorge ble kapret av tyskerne i Trondheim den 7. mai, og gikk til Hemnesberget hvor hun satte i land tyske soldater som stormet tettstedet under beskytning av norske landvernstyrker og britiske soldater.

Operation Wildente var angivelig godkjent av Hitler selv, og hensikten var å rydde veien nordover for allierte soldater slik at tyskerne kunne rykke frem mot Narvik.

Hemnesberget

D/S Nordnorge vei kai på Hemnesberget etter at tettstedet hadde blitt bombet 10. mai 1940. Foto: Helgeland Museum (med tillatelse)


Det oppstod harde gatekamper, og en del av husene måtte tas ved hjelp av håndgranater. Tyskerne fikk støtte av tre bombfly, og 16 hus ble lagt i ruiner.

Mens D/S Nordnorge lå veid kai for å losse ammunisjon og forsyninger kom den britiske luftvernkrysseren HMS Calcutta og jageren HMS Zulu inn fjorden, og senket henne med to torpedoer.

HMS Calcutta

Den lette krysseren HMS Calcutta senket D/S Nordnorge den 10. mai 1940. Foto: Royal Navy


D/S Nordnorge var fortøyd, og rev med seg en del av kaia da hun forsvant i dypet. Man har derfor trodd at vraket ville ligge svært nær kaia – men det er bratt under vann på Hemnesberget.

Dykkere har lett etter vraket opp gjennom årene, men uten hell. I fjor bestemte Ina Trælnes og Jani Santala hos Visit Plura seg for å gjøre et nytt forsøk, og fikk hjelp av Scansub AS, søsterselskapet til Seløy Undervannsservice.

D/S Nordnorge
D/S Nordnorge

Både skipsklokken og maskintelegrafen står fortsatt på plass på vraket. Foto: Seløy Undervansservice


Den 6. januar i år lokaliserte de vraket på 280 meters dyp ved hjelp av et avansert multistråle ekkolodd. Det lå dessverre for dypt til å dykke på, men det ble avtalt en ny tur for å filme vraket med ROV.

Det ble også gjort avtale med NRK, som ville lage en sak om funnet og historien bak D/S Nordnorge og angrepet på Hemnesberget i 1940.


– Vi håpet vraket skulle ligge på 80–90 meter, slik ryktene sa. Da kunne vi nok ha dykket, men nå får vi nøye oss med ROV-bildene. Det var uansett veldig gøy å få se vraket, sier Ina Therese Trælnes.

Skulle egentlig hete «Solstrålen»

D/S Nordnorge ble bygd ved Trondhjems mekaniske Verksted i 1924, for A/S Ofotens Dampskipbsselskab. Hun ble satt i rute mellom Trondheim og Narvik.

D/S Nordnorge

D/S Nordnorge i all sin prakt, fotografert ca. 1936. Foto: Schrøder/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum (med tillatelse)


Opprinnelig skulle skipet hete D/S Solstrålen, men på et styremøte i rederiet den 22. mars 1923 ble dette forkastet, og man valgte D/S Nordnorge i stedet.

Ved ferdigstillelsen var skipet på 193,2 fot og 873 BRT, men i 1936 ble hun forlenget til 213,2 fot og 991 BRT, og fikk ny bro. Fra november samme år gikk hun i tjeneste for Hurtigruten.

Flere bilder fra D/S Nordnorge:



Det er synd vraket ligger for dykt til å dykke, for det er i utrolig god stand og fullt av spennende detaljer. Foto: Seløy Undervannsservice


NRK har også skrevet en større sak om vraket og hendelsene i mai 1940. Der finner du også en video – klikk her.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære de viktigste tingene og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS