Visste du at haier også får kreft?
Du har kanskje hørt at haier ikke får kreft. Gammel kinesisk folketro påstår dette og det skal derfor være bra å spise blant annet haifinnesuppe.

Visste du at haier også får kreft?
Du har kanskje hørt at haier ikke får kreft. Gammel kinesisk folketro påstår dette og det skal derfor være bra å spise blant annet haifinnesuppe.
Av Dykking.no
Haier får kreft på lik linje med andre dyr – inkldert mennesker – og kreften kan til og med oppstå i selve brusken.

Bruker DNA for å spore haifinner
Haier får riktignok kreft mye sjeldnere enn mennesker, men det er fordi de er en helt annen art enn oss. De lider heller ikke av inngrodde tånegler.
– Det ville være rart om alle verdens arter hadde samme forkomst av forskjellige typer lidelser, skriver The Guardian i en artikkel.

LES OGSÅ
Hjelpestoff fra haier i COVID-vaksine
De viser blant annet til den vitenskapelige artikkelen Shark Cartilage, Cancer and the Growing Threat of Pseudoscience, skrevet av Gary K. Ostrander m.fl.
– Markedsføringen av ekstrakt fra haibrusk som en kur mot kreft har bidratt til en dramatisk nedgang i verdens haibestander. Det avleder også pasienter fra effektive kreftbehandlinger, skriver Ostrander.

Ni spennende fakta om haier
Den påståtte mangelen på kreft hos haier utgjør en viktig begrunnelse for bruken av haibrusk i tradisjonell medisin, men det finnes ikke vitenskapelige bevis for at dette er effektivt for å utrydde kreftceller.
– Det faktum at folk tror konsum av haibrusk kan kurere kreft, illustrerer de alvorlige potensielle konsekvensene av pseudovitenskap, heter det i rapporten.
Youtuberen Ben G. Thomas har sett nærmere på om det vi tror vi vet om haier er riktig eller ikke, og i videoen nedenfor tar han livet av fem av mytene.
Her får du vite mer om haienes luktesans, om de virkelig tar feil av sel og mennesker på surfebrett – og om det er sant at de ikke får kreft:
Video: Ben G. Thomas/YouTube
– Selv om komponenter i haibrusk kan fungere som et krefthemmende middel er råekstrakter ineffektive, skriver forskerne bak rapporten.
Når det motsatte hevdes i mediene og på sosiale medier bidrar det til å forsterke de negative konsekvensene av bruk av haibrusk.