Fantastisk vrakfunn kan være D/S Theano
Søgne Dykkerklubb har etter alt å dømme har funnet vraket av den nederlandske damperen Theano, som ble senket av britiske fly vest av Ryvingen fyr i 1942.
Fantastisk vrakfunn kan være D/S Theano
D/S Theano. Foto via Kustvaartforum.com
VRAKFUNN

Fantastisk vrakfunn kan være D/S Theano
Søgne Dykkerklubb har etter alt å dømme har funnet vraket av den nederlandske damperen Theano, som ble senket av britiske fly vest av Ryvingen fyr i 1942.
  6. juni 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
D/S Theano var et 70 meter langt lasteskip bygd i Nederland i 1921. Da krigen kom ble hun tatt som prise av Kriegsmarine, og satt i tjeneste som forsyningsskip i 1942.

Den 13. desember 1942 ble Theano senket av britiske Handley Page Hampden torpedofly, og har siden vært savnet.Tidligere i dag var dykkere fra Søgne Dykkerklubb nede på vraket for første gang, og det virker svært sannsynlig at det er D/S Theano som er funnet. Vraket ligger på 100 meters dyp og er i svært god stand.

Søket ble utført etter tips fra Erling Skjold i Norsk Skipsvrakarkiv. Han hadde den tyske kampskissen fra 1942, og kunne dermed gi dykkerne et ganske nøyaktig utgangspunkt for å lokalisere vraket.

Se video fra vraket:

Et spektakulært vrakdykk

– Vraket står rett opp og ned som et «Donald Duck»-vrak, med lastebommene på plass. Det var utrolig spennende, forteller en oppglødd Steinar Monsen på telefon fra dykkebåten.

Karl Klungland og Jan Kristoffersen forteller at det var et spektakulært syn som møtte dem da de kom ned på bunnen på rundt 100 meters dyp.

D/S Theano

Foto: Karl Klungland/Søgne Dykkerklubb


– Vraket er bemerkelsesverdig intakt, og mastene står fortsatt. På dykket fant vi kompasset, to maskintelegrafer, flere lanterner og masse porselen, sier Klungland.

Han forteller at alt bak det aktre lasterommet er borte – det var der torpeoden skal ha truffet. Et stort område på bunnen bak vraket er fullt av flasker og ammunisjon.

D/S Theano

Den ene maskintelegrafen på D/S Theano. Foto: Karl Klungland/Søgne Dykkerklubb


Senket av britiske fly

D/S Theago ble angrepet av tre Handley Page Hampden torpedobombere fra Coastal Command, RAF 144. skvadron i Skottland.

En torpedo traff Theano i akterskipet og gjorde at ammunisjonslasten eksploderte.

Skipet sank på et kvarters tid, og 21 mann skal ha omkommet. Theano gikk i en liten konvoi sammen med et annet lasteskip – sannsynligvis på vei sørover fra Bergen – beskyttet av forpostbåten V-6107 Polarkreis.

LES OGSÅ
Spektakulært vrakfunn fra 1700-tallet i Søgnes skjærgård


To av de angripende flyene ble skutt ned, men den 20 år gamle skvadronlederen John King klarte med nød å neppe å komme seg i skjul av skydekket og fløy tilbake til Skottland på én motor.

Flyet hadde skader fra antiluftskyts og flere meter av Theanos rigg hengende rundt den ene vingen. Sersjant King ble tildelt en Distinguished Flying Medal for sin innsats.

Handley Page Hampden

D/S Theano ble senket av Handley Page Hampden torpedobombere fra RAF 144. skvadron. Foto: RAF


Bygd i Nederland

D/S Theano ble bygd i 1921 ved verftet N.V. Boele's Scheepswerven & Machinefabriek i Bolnes i Nederland. Hun målte 70,6 x 11,0 x 6,9 meter og var på 1.059 brutto registertonn.

I noen kilder omtaltes D/S Theano som D/S Heydekrug, et navn hun fikk da hun ble satt i tjeneste for Marineverplegungsamt Wilhelmshaven i 1942. Såvidt vi vet skjedde dette imidlertid kun på papiret, og endringen ble aldri effektuert.
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Fotografit holder fotocamp i Egypt

    Den danske UV-fotospesialisten Fotografit byr på en spennende fotoreise og workshop med individuell undervisning i UV-foto. Turen går til Dive Camp Nakari i april 2024.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS