Omtent slik så det ut da det 269 meter lange hospitalskipet gikk under i 1916.

VRAK

HISTORIESkipsklokken til HMHS Britannic er funnet

Vraket av Titanics søsterskip ligger på 120 meters dyp i Hellas, og er ikke et dykkemål som besøkes spesielt ofte eller av veldig mange. Nå er skipsklokken til det sagnomsuste skipet funnet av dykkere.

Skipsklokken til HMHS Britannic er funnet

Vraket av Titanics søsterskip ligger på 120 meters dyp i Hellas, og er ikke et dykkemål som besøkes spesielt ofte eller av veldig mange. Nå er skipsklokken til det sagnomsuste skipet funnet av dykkere.

  5. mai 2020
HMHS Britannic regnes som den hellige gral blant vrakdykkere, og er verdens største passasjerskip på havets bunn. Britannic ble omgjort til hospitalskip under første verdenskrig og sank i 1916 etter å ha gått på en mine.

Nå har skipsklokken blitt funnet av et dykketeam ledet av briten Scott Roberts. Dykkene ble gjennomført i samarbeid med greske myndigheter i mai i fjor, men funnet ble ikke offentliggjort før nylig.Skipsklokken ligger fortsatt på 120 meters dyp. På grunn av gresk lovgiving kan den ikke heves. Foto: Joe Mazraani


Et høydepunkt i dykkekarrieren

Skipsklokken ble funnet av Joe Mazraani, som var en del av dykketeamet sammen med Jennifer Sellitti. Han forteller at det var en stor opplevelse å være den heldige som fant det unike klenodiet:

– Det er alltid et viktig funn når skipsklokken til et sunket skip blir lokalisert. Det er høydepunktet i enhver dykkers karriere, sier Mazraani. Han er ikke ukjent med store dyp, og var den som fant den tyske ubåten U-550 utenfor den amerikanske østkysten i juli 2012. Vraket lå på over 100 meters dyp.HMHS Britannic ligger på 120 meters dyp ved den øya Kea i Middelhavet, og ble funnet av Jacques Cousteau i 1975.


Kan ikke heves uten tillatelse

Gresk lov forbyr at gjenstander fra vrak kan fjernes, og skipsklokken ligger derfor fortsatt på havets bunn.

De to vrakdykkerne må nøye seg med å glede seg over bildene, som har gått verden rundt etter at det spektakulære funnet ble kjent.

– Medieinteressen har vært enorm, og folk fra hele verden tar kontakt nesten hver eneste dag. Mange er glade for at nok et kapittel i historien om Britannic nå kan skrives, sier Jennifer Sellitti.Joe Mazraani og Jennifer Sellitti fra New Jersey i USA. Foto: Privat


Til tross for at Titanic og Britannic var søsterskip, var de to gigantene ikke identiske. Britannic kunne ta 3.309 passasjerer mot Titanics 2.435, og hun var omtrent to meter lenger og hadde høyere tonnasje.

Løste et mysterium

Funnet gir svar på noe som lenge har vært et mysterium. Helt siden Jacques Cousteau fant vraket i 1975 har det vært spekulert i om han stakk av med skipsklokken. Nå er det dokumentert at han ikke gjorde det.

– Det var på en måte en slags oppreisning for Jacques Cousteau, som er en av mine barndomshelter, sier Sellitti.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS