En liten fisk med stor betydning
Selv om den er liten er sardinen en av verdens viktigste fisker. Her hjemme sees den oftere i butikken enn i sjøen, og vil man oppleve kjempestimene de kan danne må man gjerne ut og reise.
En liten fisk med stor betydning
Selv om den er liten er sardinen en av verdens viktigste fisker. Her hjemme sees den oftere i butikken enn i sjøen, og vil man oppleve kjempestimene de kan danne må man gjerne ut og reise.
24. november 2024
Den ekte sardinen, Sardina pilchardus, finnes i Middelhavet og i Øst-Atlanteren til England og Irland og forekommer som en tilfeldig gjest langs norskekysten.
Av den grunn er det ikke rart at dykkere sjelden ser sardiner – hvis det dukker opp en stim med bittesmå, sølvblanke fisk er det sannsynligvis brisling.
De to artene er lette å forveksle, men hvis man kjenner på buken danner skjellene hos brisling en skarp egg. Derfor kaller svenskene den for «skarpsill».
SE VIDEO
Slik jakter delfiner på sardiner
Siden det ikke er lett å få tak i disse småfiskene når man dykker kan man også skille dem på at brislingen har bukfinnene foran forkanten av ryggfinnen.
Sardinen hører hjemme i sildefamilien, og kan også forveksles med ungsild. Sardinen har imidlertid mye større skjell, en grønnaktig rygg og et gjellelokk med radiære striper.
Sardinene blir mye større enn de fleste tror – ifølge Store norske leksikon kan de nå en størrelse på 25 centimeter.
De lever pelagisk (i de frie vannmassene) i store stimer, hvor de spiser ulike dyreplankton. Selv er de føde for en lang rekke rovfisk.
SE VIDEO
Småfisken føler seg tryggest i flokk
Vil man virkelig oppleve store mengder sardiner – og sjøløvene, haiene, delfinene, hvalene og sjøfuglene som jakter på dem – er Sør-Afrika stedet.
Her finner det årlige sardine run sted fra mai til juli, når milliarder av sardiner gyter og vandrer nordover langs østkysten av landet.
Sardinene har fått navnet sitt etter den italienske middelhavsøya Sardinia. På engelsk kalles de mindre fiskene for sardines, mens de større kalles pilchard.
En av byene som er mest kjent for sin hang til sardiner er Lisboa i Portugal, som har en egen sardinfestival hver sommer.
Sardiner er en nydelig smakstilsetning i mange retter, og har blitt spist i tusenvis av år. Men visste du at sardiner på boks ikke er én fiskeart?
– De blir til blir til ved en tradisjonsrik foredlingsmetode, og så mange som 11 ulike fiskearter brukes til å produsere sardiner rundt om i verden, skriver King Oscar.
De forteller at de bruker en spesielt liten og mør brisling som de fanger i de dype norske fjordene og i Nordsjøen.
Sardiner er en god kilde til vitamin D, B12 og Omega 3-fettsyrer, og de kan brukes til mye mer enn å ødelegge pizza.
De fleste av oss ser vanligvis sardiner i butikken, der de ligger i de velkjente, små metallboksene som lett spruter olje eller tomatsaus når man åpner dem.
Dagen kan feires med å lage en spennende rett med sardiner, og du finner en rekke oppskrifter på Kingoscar.no.