Vil ha med dykkerne på dugnad
Det var svært godt oppmøte da Oslofjordens friluftsråd, Havforskningsinstituttet og Norges Dykkeforbund holdt en vellykket marinbiologisk fagdag på Drøbak Akvarium forrige helg.
Vil ha med dykkerne på dugnad
Foto: Christian Skauge
ARRANGEMENT

Vil ha med dykkerne på dugnad
Det var svært godt oppmøte da Oslofjordens friluftsråd, Havforskningsinstituttet og Norges Dykkeforbund holdt en vellykket marinbiologisk fagdag på Drøbak Akvarium forrige helg.
  Av Christian Skauge
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Temaet for dagen var den dårlige tilstanden i Oslofjorden, og hva dykkere kan gjøre for å hjelpe forskerne med å skaffe informasjon.

Oslofjordens friluftsråd har startet prosjektet «Kysthjelperne», der de samarbeider med Havforskningsinstituttet om å få flere til å rapportere inn artsobservasjoner på Dugnad for Havet.

Foredragsholdere

Fra venstre: Liv-Marit Hansen Toverud, Henning Røed, Inger-Marie Gulliksen og Nicolay Moe (alle fra OF), Ida Camilla Skaar (NDF), og Terje og Gro van der Meeren (HI). Foto: Christian Skauge


Flere dykkere fra blant annet Drøbak Undervannsklubb, Sjøtrollet Dykkerklubb og Røyken Sportsdykkere var til stede, og fikk en grundig innføring om forholdene i Oslofjorden.

Havforskerne Gro og Terje van der Meeren fra havforskningsinstituttet hadde tatt turen til Drøbak, og fortalte om hvordan strømforhold, vannutskiftning, oksygen­innhold og salinitet påvirker Oslofjorden.

Foredrag

Terje van der Meeren fortalte om tilstanden i Oslofjorden. Foto: Christian Skauge


Marinbiolog og prosjektleder for marin forsøpling i Norges Dykkeforbund Ida Camilla Skaar fortsatte der de slapp, og fortalte mer om forholdene i fjorden.

Hun oppfordret også dykkeklubbene til å ta kontakt med forbundet i forbindelse med aktiviteter.

Foredrag

Ida Camilla Skaar fra NDF. Foto: Christian Skauge


Deretter fortalte marinbiolog Henning Røed fra Oslofjordens friluftsråd om noen av utfordringene i fjorden, som lurv, overskudd av næringssalter og lavt oksygeninnhold.

Etter lunsj på Hotel Renskau presenterte Gro van der Meeren den nye utgaven av Dugnad for Havet, der man foreløpig kan rapportere inn funn av maneter, krabber og andre krepsdyr.

Dugnad for Havet

Dugnad for Havet-portalen har kommet i ny drakt.


I portalen kan man foreløpig rapportere inn funn av maneter, krabber og andre krepsdyr, men flere dyregrupper vil bli lagt til i fremtiden.

Har man gjort funn av andre ting man vil rapportere kan dette inntil videre legges inn i den gamle versjonen.

Lunsj

Gro van der Meeren i samtale med medlemmer i Drøbak Undervannsklubb under lunsjen. Foto: Christian Skauge


Dataene som rapporteres inn fra hele landet hjelper forskerne til å få et mer detaljert bilde av utbredelsen til forskjellige arter.

Siden tilstanden i Oslofjorden er så dårlig er Havforskningsinstituttet spesielt opptatt av at flere dykkere skal bidra med å samle inn informasjon herfra.

Gro van der Meeren demonstrerte hvordan man legger inn observasjoner og fortalte hvordan portalen fungerer i praksis.

Foredrag

Inger-Marie Gulliksen og Nicolay Moe fra Oslofjorden friluftsråd fortalte om prosjektet Kysthjelperne. Foto: Christian Skauge


Det at de var fysisk til stede på fagdagen sender et tydelig signal om hvor viktige dykkerne er i denne sammenhengen, og entusiasmen og motivasjonen til å bidra var definitivt til stede blant tilhørerne.

Sjøtrollet Dykkerklubb fortalte til Dykking at det jobber med å sette sammen et prosjekt for å drive med artsdykking i fjorden, og planlegger å søke støtte fra Sparebankstiftelsen DnB til dette.

Skate

Denne lille skatebabyen var i et av akvariene. Foto: Christian Skauge


Dugnad for Havet er ikke bare en portal der man kan få hjelp til å identifisere ting man ikke vet hva er – det er også kjempeviktig å melde fra om observasjoner av nøkkelarter som torsk og hummer.

Jo flere observasjoner som meldes inn, jo mer detaljert blir bildet. Det hjelper forskerne til å kunne bestemme hvilke tiltak som kan settes inn for å redde Oslofjorden.

Foredrag

Foto: Christian Skauge


Det ble også tid til en liten omvisning på akvariet, der Klaus Bareksten fortalte om de forskjellige artene og matet kveite, torsk og lyr i det store bassenget.

Dagen ble avsluttet med en litt mer praktisk bolk som inkluderte innsamling av vannprøver og kikking på forskjellige typer plankton i mikroskop.



Dykking.no er svært positive til prosjektet, og vi vil fortsette å formidle informasjon om Dugnad for Havet. Vi skal også rapportere om klubbenes aktiviteter og fremgang.

Oslofjordens friluftsråd vurderer å holde en ny marinbiologisk fagdag for dykkere, men dato for dette er foreløpig ikke bestemt. Følg med!

Opprinnelig publisert 21.11.2024



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • PADI Rescue Diver starter i morgen

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Kurset starter hos Nemo i morgen!
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS