Ta et dykk og nyt stillheten
To millioner nordmenn er utsatt for støy over anbefalt nivå der de bor, og 200.000 har problemer med nattesøvnen. På verdens støyfrie dag kan det passe ekstra godt å ta et dykk og nyte stillheten.
DykkerDykker
Foto: Pxhere.com (public domain)
STILLHET

Ta et dykk og nyt stillheten
To millioner nordmenn er utsatt for støy over anbefalt nivå der de bor, og 200.000 har problemer med nattesøvnen. På verdens støyfrie dag kan det passe ekstra godt å ta et dykk og nyte stillheten.
  24. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det er få steder det er helt stille. Hvor finner man stillheten, og hvor mye har vi av den? Dykkere vet hvor – vi finner vår stillhet og ro under vann.

Hva er vel deiligere enn å sveve vektløs over tareskogen eller et flott skipsvrak, og kjenne stillheten og roen med hele kroppen?

– Det er dødelig for havpattedyr


Dykkere vet å ta vare på de stille øyeblikkene, og setter pris på å komme bort fra mobiltelefoner, trafikkstøy, mas og kjas.

Vi liker å tenke at det eneste vi hører under vann er lyden av vår egen pust, og boblene som stiger mot overflaten. Men helt stille er det likevel ikke under vann.

LES OGSÅ
Hør knølhvalen synge i Vesterålen


Lyder av båter som passerer, enten det er det dumpe drønnet av en lastebåt eller den hissige lyden av en påhenger, forstyrrer oss av og til når vi dykker.

Vi hører også ankerkjettinger som rasler, signalbøyer som klinger og mange andre menneskeskapte lyder. Faktisk er det blitt så mange lyder at det skaper problemer for flere dyrearter.

Hør fisken grynte og knurre


Ved siden av de menneskeskapte lydene hører vi også den naturlige bakgrunnsstøyen som alltid finnes i havet. Jacques Cousteau skrev den berømte boken «Den tause verden» – men havet er langt fra stille.

Vi hører bølger som bryter, krepsdyr som knepper, hval som synger, torsk og brosme som knurrer, vrak som knaker i sammenføyningene og en mengde andre små og store lyder.

LES OGSÅ
Mer støy er dårlig nytt for hval


På Havforskningsinstituttets nettsider har forskerne samlet forskjellige lyder du kan høre i havet, som knølhval, spermhval, torsk og hyse.

Likevel må vi kunne si at det er relativt stille under overflaten, sammenliknet med livet på landjorden. Og kan naturens egne lyder kalles støy?

Dette irriterer mest ved sjøen


Miljødepartementet kan fortelle at hele to millioner mennesker er utsatt for støy over 55 dBA utenfor huset sitt, og 200.000 av oss har problemer med nattesøvnen på grunn av dette.

Stillhet er en viktig ressurs for friluftsliv og rekreasjon, som vi bør ta vare på. Derfor er det viktig å kartlegge både helt stille områder og områder med støy.



Siden vi dykkere vet om et stort, vått og relativt stille område oppfordrer vi alle til å ta et dykk i anledning dagen, enten de føler seg plaget av støy eller ikke.

Hvis man fridykker eller bruker en rebreather slipper man til og med lyden av boblene, og kan oppnå tilnærmet total stillhet – i hvert fall hvis man er litt utenfor allfarvei og dyrene i havet er musestille.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS