Fremmed fisk utgjør risiko
Risikoen for spredning av fremmede ferskvannsfisk som truer naturmangfoldet er størst sørvest og helt nord i landet, viser en rapport fra Norsk institutt for naturforskning.
Fremmed fisk utgjør risiko
Gjedde er en av de fremmede artene med størst spredningspotensial i økosystemer i ferskvann. Foto: Odd Terje Sandlund, Norsk institutt for naturforskning
FREMMEDE ARTER

Fremmed fisk utgjør risiko
Risikoen for spredning av fremmede ferskvannsfisk som truer naturmangfoldet er størst sørvest og helt nord i landet, viser en rapport fra Norsk institutt for naturforskning.
  22. september 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det er særlig rundt tettsteder og store byer som Bergen, Stavanger og Kristiansand at spredningsrisikoen er stor, fordi mennesker bidrar til å spre fremmede fiskearter, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Det varme klimaet på Sør-Vestlandet gjør at mange fremmede arter trives i ferskvannene der. Også så langt nord som i det sørlige Finnmark er risikoen for at regionalt fremmede arter sprer seg nokså stor.

LES OGSÅ
Fremmed fisk i norske sjøer


Det gjelder først og fremst gjedde og røye, som er arter som trives i kaldt klima.

I en rapport Norsk institutt for naturforskning (NINA) har laget på oppdrag fra Miljødirektoratet, vises spredningsrisikoen i kart basert på data fra mer enn 30.000 vannforekomster i hele landet.

Rapporten bidrar til at vi kan bedømme spredningsrisiko for fremmede ferskvannsfisk i inntil 50 år fremover i tid.

Over 40 fremmede marine arter


Den beste måten å redusere skadeomfanget fremmede ferskvannsfisk har på økosystemet, er å hindre at de sprer seg.

Når en fremmed art først har etablert seg i et nytt miljø, kan det være vanskelig å bli kvitt den. Det kan kreve store ressurser å fjerne den.

– Det er viktig for miljøforvaltningen å kunne bedømme hvor det er mest sannsynlig at fremmede arter er i ferd med å spre seg, sier miljødirektør Ellen Hambro.

LES OGSÅ
Vil være forberedt til neste invasjon


– Spredningsrisikoen som er presentert i kart i denne rapporten er et nyttig verktøy for å vurdere hvilke tiltak som er effektive, og hvor disse bør settes inn for å gi størst mulig økologisk og økonomisk gevinst, sier hun.

Man får mest igjen for å hindre introduksjon av fremmede ferskvannsfisk i områder der de kan spre seg til mange andre vannforekomster, sårbar natur eller til vannforekomster med store rekreasjonsverdier.

Det er de siste 50 årene registrert nesten 3.000 tilfeller av introduserte fremmede ferskvannsfisk i forskjellige vannforekomster i Norge.

Kart

Oversikt over områder med risiko for introduksjon og spredning av ulike fremmede arter av ferskvannsfisk.


Når en art etablerer seg i et nytt miljø, kan den endre økosystemet og redusere naturmangfoldet der. De kan også bringe med seg sykdommer til artene som allerede lever der.

– Sannsynligheten for spredning av fremmede fiskearter øker når temperaturene øker som følge av klimaendringer, sier Hambro.

LES OGSÅ
Har du sett denne kutlingen?


Motivasjonen for å spre fremmede fiskearter i ferskvann kan for eksempel være å etablere sportsfiske på et ønsket sted for en liten gruppe mennesker.

Konsekvensene for miljøet kan imidlertid være store, og spredning av arter er derfor forbudt.

– Det er viktig at fritidsfiskere ikke sprer arter eller bruker arter som levende agn. I tillegg må man ikke slippe fisk fra akvarium ut i naturen, sier Hambro.

Vær på utkikk etter disse artene


I Trøndelag har man gjennomført vellykkede tiltak for å bekjempe gjedde og mort ved å bruke rotenonbehandling.

Slike tiltak er imidlertid kostbare for samfunnet, og det er vanskelig å bekjempe effektivt når artene allerede har blitt introdusert til mange vannforekomster.



Tidlig varsling er derfor viktig, og et av de viktigste tiltakene man har for suksess.

– Hvis du finner en ny art i et vann som du ikke vet om hører hjemme der, kan du varsle statsforvalteren i ditt område, sier Hambro.



Kilde: Miljødirektoratet



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS