Denne teina er verstingen
Den største synderen i spøkelsesfiske er skotteteina – og taskekrabben er den som oftest går i fella. Det viser tall Hav­forskningsinstituttet har innhentet ved hjelp av frivillige dykkere.
Denne teina er verstingen
Foto: Arnbjørg Aagesen, Havforskningsinstituttet
SPØKELSESFISKE

Denne teina er verstingen
Den største synderen i spøkelsesfiske er skotteteina – og taskekrabben er den som oftest går i fella. Det viser tall Hav­forskningsinstituttet har innhentet ved hjelp av frivillige dykkere.
  Av Stine Hommedal, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Spøkelsesfiske er fiskeredskaper på avveie – som fortsetter å fiske. Hver eneste dag året rundt blir fisk og andre dyr fanget på denne måten.

Tapte fiskeredskaper påfører marint liv store lidelser. Det er også et stort miljøproblem, som forurenser og tar opp store areal langs kysten.

Susanna Huneide Thorbjørnsen

Forsker Susanna Huneide Thorbjørnsen har fått inn rikelig med forskningsdata takket være stor innsats fra frivillige dykkere. Foto: Stine Hommedal, Havforskningsinstuttet


Men hvilke redskaper skaper mest trøbbel? Det har nå forskerne fra Havforskningsinstituttet sett nærmere på, sammen med frivillige dykkere fra hele kysten.

– For å få best mulig oversikt, har vi samar­beidet med frivillige dykkere fra hele norskekysten. De har bidratt med å rapportere inn alt de plukker av tapte fiskeredskaper, sier forsker Susanna Huneide Thorbjørnsen ved Havforskningsinstituttet.

LES OGSÅ
Dykkere sentrale i kampen mot spøkelsesfiske


Gjennom folkeforskningsprosjektet har forskerne fått tilsendt informasjon om hele 12.101 fiskeredskaper, plukket fra juni 2015 til juni 2020.

– Dykkerne har lagt ned en helt fantastisk innsats i dette prosjektet. Det har gitt oss utrolig mye forskningsdata å bygge videre på.

Fenomenal innsats av klubbene i 2021


– Fra dykkerne har vi fått info om hvilke redskap som er funnet, hvor, når og om det var dyr fanget i redskapet, sier Thorbjørnsen.

– På den måten har vi fått kunnskap om både fangsteffektiviteten til de ulike redskapene, og hvor mye brukt de er, forklarer hun.

LES OGSÅ
Meld fra om tapt og funnet redskap


Dermed kan forskerne si noe om hvilke redskaper som skaper mest trøbbel langs kysten. Skotteteina er verstingen.

– Vi ser at det er knyttet størst risiko til skotte­teinen. Den er effektiv, og den brukes av veldig mange, så det er mange slike teiner som kan havne på avveie, sier Thorbjørnsen.

Tusenvis av nye spøkelsesteiner


I tillegg fant forskerne ut at også garn, ruser, leppefiskteiner og sammenleggbare teiner var gjengangere blant de tapte fiskeredskapene.

Forskerne så også etter hvem som oftest gikk i fella. Det hyppigste offeret var taskekrabben.



– Men det er også vanlig å finne hummer og torsk, som jo er sårbare bestander, sier forskeren, som håper studien kan være et godt bidrag inn i opprydningsarbeid, men ikke minst i det forebyggende arbeid.

– Hvis vi skal redusere omfanget av spøkelses­fiske, må vi miste færre redskaper. Vi har gode tips for teinevett som kan være en god start for å minske risikoen for å miste redskapet sitt, avslutter Susanna Huneide Thorbjørnsen.







ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkemedisin?

    Norsk Baromedisinsk Forening er til for deg som er interessert i dykkemedisin, dykke­fysiologi og andre menneskelige faktorer i tilknytning til dykking.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS