Fenomenal innsats av klubbene
I 2021 har dykkeklubbene i Norge hentet opp 3.334 tapte teiner, ruser, garn og andre fiskeredskaper fra havbunnen. Det går frem av tall fra appen «Fritidsfiske».
Fenomenal innsats av klubbene
Foto: Skjermdump fra NRK
SPØKELSESFISKE

Fenomenal innsats av klubbene
I 2021 har dykkeklubbene i Norge hentet opp 3.334 tapte teiner, ruser, garn og andre fiskeredskaper fra havbunnen. Det går frem av tall fra appen «Fritidsfiske».
  2. januar 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Hele 95 prosent av redskapene er tapte teiner, viser tall fra Fiskeridirektoratet. Dykkerne gjør en stor innsats for å hindre spøkelsesfiske.

Totalt ble det i 2021 meldt om 5.422 tapte redskaper i Fritidsfiskeappen, mens 4.145 redskaper er hentet opp. I tillegg til dykkeklubbenes innsats er 811 redskaper hentet opp av andre.

Grafikk



Antallet det høyeste siden registreringen begynte i 2017, og slår 2019 da det ble hentet opp 4.107 tapte redskaper fra havbunnen.

Til tross for innsatsen er det i 2021 meldt om flere tapte redskaper enn det er funnet. Det betyr at problemet fortsatt er økende.

LES OGSÅ
– Den teina var min, sier Anton


Søgne Dykkerklubb topper listen og har alene fjernet 1.208 redskaper. De står dermed for hele 29 prosent av det totale antallet.

Sammen med de andre klubbene har de fjernet hele 3.334 tapte fiskeredskaper i året som gikk, og har gjort en viktig innsats for miljøet.

Topp 10 dykkeklubber:


KlubbAntall
Søgne Dykkerklubb1.208
Mandal Dykkerklubb625
Havhesten Undervannsklubb137
Undervannsklubben Triton127
Slettaa Dykkerklubb97
Drøbak Undervannsklubb81
Lyngdal Dykkeklubb79
Bergen Dykkeklubb77
Lillesand Snorkle- og Dykkeklubb72
Arendal Undervannsklubb69


Kilde: Fiskeridirektoratet


– Det er for å gjøre noe meningsfylt. Det hjelper å rydde opp, og vi vil ha det rent og fint med masse liv, sier Karl Klungland, leder i Søgne Dykkerklubb.

Han forteller at det er mange som bruker Fritidsfiskeappen når de mister utstyr, og det gjør det lettere for klubben å finne det igjen.

LES OGSÅ
– Hjelper mye hvis tapt redskap meldes i appen


– Vi kommer til å fortsette med dette. Det tar nok aldri slutt. Utstyr blir mistet og det vil skje også fremover, sier Klungland.

Siden 2015 har klubben tatt opp over 4.000 spøkelsesredskaper, og dette blir lagt merke til – se selv i dette innslaget i Extra-sendingen på NRK før jul:



Video: NRK


Problemet med spøkelsesteiner er størst sør i landet, og avtar jo lenger nord man kommer. Dette stemmer overens med tallene på registrerte hummerfiskere.

Topp 10-listen domineres av klubber på Sørlandet, men dette betyr ikke at klubbene ellers i landet ikke gjør en innsats for miljøet – men det sier noe om hvor det er flest mistede teiner.

LES OGSÅ
Gjorde utrolig funn på havbunnen


I løpet av det siste året har vi blant annet skrevet om ryddeaksjoner gjennomført av Steinkjer Sportsdykkere, Tønsberg Dykkeklubb og Dykkergruppa NTNUI – og dette er bare en liten brøkdel.

Vi oppfordrer klubbene til å sende oss bilder og noen ord når de har gjennomført en ryddeaksjon. Det er viktig at omverdenen får vite om innsatsen!

Fjernet to tonn søppel i Haugesund


I Haugesund arrangerer Slettaa Dykkerklubb rundt 20 ryddedykk i året. Siden 2012 har klubben fjernet over 190 tonn marint avfall fra havbunnen.

– Mottoet vårt er «divers protect what they love», sier styremedlem Åge Wee.

Klubben står også bak Norges største ryddeaksjon, Aware Smedasundet, som arrangeres hvert år i oktober. I 2021 hentet dykkerne opp to tonn avfall.

LES OGSÅ
Miljøpris til Arendal Undervannsklubb


Tapte teiner blir stående på bunnen og fortsetter å fange dyr og gjør stor skade på miljøet. Moderne teiner består i stor grad av plast, og det tar lang tid før de brytes ned.

Når dykkeklubbene finner 10 spøkelsesteiner finner de i snitt 20 krabber, én hummer og tre fisk, ifølge Havforskningsinstuttet.





Spøkelsesfiske på grunn av tapte fiskeredskaper et stort problem. Bare i Skagerrak kan det ligge så mye som 200.000 tapte redskaper på havbunnen.

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mye disse teinene fisker, men det er snakk om enorme mengder. Det er både uetisk og sløsing med ressursene.



Norges Dykkeforbund fikk midler fra Handelens Miljøfond og Miljødirektoratet til å bidra til et renere miljø i 2021, og har tidligere fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Midlene går til å dekke kostnader dykkeklubbene har med rapportering av spøkelsesredskaper, og til innkjøp av utstyr for å gjennomføre ryddeaksjoner.

Vi takker klubbene for miljøinnsatsen!


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS